The Last Man on Earth (2015-)

Vil Forte (Will Forte) je američki komičar kojeg je proslavilo skoro desetogodišnje učešće u programu Saturday Night Live. Uglavnom aktivan u filmskim i serijskim komedijama, sa ponekim izletom u ozbiljan film (Nebraska), Vil je glumac koga povezujemo sa projektima koji služe za ubijanje dosade i, u zavisnosti od gledaoca, kao izvor relativno dobrog (lošeg) humora. The Last Man on Earth je njegov producentski rad u kome tumači i glavnu ulogu, a zamišljen je kao post-apokalipitična komedija.

Naš protagonista je Fil Miler (Forte), po svemu sudeći jedini preostali čovek na planeti koja je zbog virusa ostala potpuno nenastanjena. Godina je 2020. Na samom početku on luta preko SAD-a u potrazi za preživelima, ali ne nalazi druge ljude, pa na bilbordima piše kako živi u Tuksonu ako bi neko eventualno krenuo u misiju traženja ljudi. Iako je postapokaliptičan svet pun zabave, Fil se jako teško nosi sa usamljenošću. Odlučuje da izvrši samoubistvo, ali će dim u daljini učiniti da odloži svoju odluku i ispita o čemu se radi.

The Last Man on Earth je veoma zanimljiv projekat, pre svega zbog svoje inovativne koncepcije. Sama ideja o čoveku koji ostaje poslednji čovek na planeti i pričanje njegove sudbine na komičan način zaista deluje prilično dobro. Svako od nas je bar jednom došao u situaciju da razmišlja šta bi radio kada bi čitava planeta bila njegova i kakve bi sve ludorije pravio, tako da je sasvim normalno što je Fil baš kreativan u tome. Taj segment prikazivanja usamljenosti našeg glavnog junaka je, može se reći, zanimljivo urađen (žao mi je, nisam moralna gromada) jer nam prikazuje šta se dešava kada i poslednja ideja za zabavu nestane i čovek ostane sam sa sobom.

The Last Man on Earth 2

Radnja je zaista smeštena u postapokaliptični svet, tako da naš junak nema tekuću vodu, struju, internet i sve ono što život savremenog čoveka čini normalnim. Fil deluje kao osoba koja je nezainteresovana za rešavanje tih problema pre svega zbog svoje depresije, ali kasnije shvatamo da on svakako nije osoba koja je sposobna da donekle reši te probleme. U suštini je sve vezano za Fila brzo ispričano, tako da bi i laici mogli zaključiti da će on kad-tad dobiti društvo. O tom društvu neću reći ništa, ostavljam vama da eventualno otkrijete sami.

Koji je problem sa ovom serijom? Defintivno najveći problem je lik Fila koji je predstavljen kao tipični antagonista, sebičan, lenj, dosadan, neproduktivan i, može se reći, zao. On jednostavno ne može da deluje kao karakter za sebe i upravo zbog toga dobija društvo neočekivano rano. Mišljenja sam da je jako slabo zamišljen i da bi mnogo više bio zanimljiv za gledanje kao čovek koji pokušava da reši svoje probleme – rešavanje problema svakako ima više potencijalnih komičnih sekvenci od prostog lenstvovanja. Takođe, njegov humor je diskutabilan, a mišljenja sam da je i Vil Forte mogao da ga predstavi na prihvatljiviji način, u smislu da se povežemo sa njime i zavolimo ga. Ovako dolazimo u situaciju da nas ni malo ne zanima šta će se desiti sa njime ili šta on radi uopšte, i vremensko trajanje epizode od dvadeset minuta deluje kao spas.

The Last Man on Earth 3

Moj stav je da mogu pogledati bilo kakav humor ukoliko mi se likovi dopadaju, ali sa ovom serijom to jednostavno nije slučaj. Prva epizoda je obećavala solidnu zabavu, ali kako su prolazile naredne šou je bio sve manje zanimljiv i prosto je postao bolan za oči. Iskreno se nadam da će ova serija poslužiti kao inspiracija budućim autorima koji će produbiti ovaj vid komedije koji svakako ima potencijala. Ovako, The Last Man on Earth može poslužiti kao neobavezno ubijanje vremena i baš ništa više od toga.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]