The King of Staten Island (2020)

Ukoliko aktivno pratite stend-ap komičare ili ako gledate emisiju Saturday Night Live onda ćete lako prepoznati Pita Dejvidsona (Pete Davidson), koji je od 2014. godine stalan član ekipe. Tada je imao svega dvadeset godina i jedan je od najmlađih stalnih članova u 40-ogodišnjioj istoriji te emisije. Često se pojavljuje na MTV-u i Comedy Central-u, a do sada je izbacio dva TV specijala – SMD (2016) i Alive from New York (2020).

Najbitniji razlog zbog čega je Pit Dejvidson toliko popularan je jer svoju komediju bazira na detaljima iz sopstvenog života, pa su njegovi skečevi kombinacija brutalne istine i vulgarnih ispovesti. Šali se o vrlo osetljivim temama, kao što su smrt njegovog oca tokom napada 11. septembra i mentalni poremećaji zbog kojih mu je prepisana medicinska marihuana. Po njegovim rečima, komedija mu omogućuje da se pozabavi sa osećajem nemoći zbog tragedije koju je doživeo kao sedmogodišnjak.

The King of Staten Island je novi film Džada Apatoua (Judd Apatow), poznatog autora i producenta holivudskih komedija. Scenario je napisao u saradnji sa Dejvidsonom koji je priznao da je film nekih 75% autobiografski. U filmu tumači Skota (lik dobio ime po Pitovom ocu), 24-ogodišnjeg momka koga muče slični zdravstveni problemi, koji je rano ostao ostao bez oca i koji dane provodi bez plana i cilja, pušeći marihunanu i tetovirajući svoje prijatelje.

Njegova ideja da otvori restoran u kome će gosti moći da se tetoviraju je daleko od realizacije. Kada njegova ambiciozna sestra Kler (Maude Apatow) ode na koledž, Skot ostaje sam sa svojom majkom Mardži (Marisa Tomei) koja radi kao medicinska sestra. Ona upoznaje Reja (Bill Burr), razvedenog vatrogasca, prema kome Skot razvija neprijateljska osećanja. Takav razvoj situacije će naterati Skota da se uhvati u koštac sa svojim problemima i da napokon preduzme prve, nesigurne korake prema napretku u životu.

Ukoliko znate bar nešto o Dejvidsonu biće vam jasno da je The King of Staten Island veoma ličan film. Nabrojao sam nekoliko sličnosti Pita sa likom kojeg tumači, a dodao bih činjenicu da živi u podrumu kuće svoje majke iako je popularan. Ukoliko ste videli njegove stend-ap nastupe, biće vam očigledno da su Pit kao glumac i Skot kao lik čvrsto isprepletani, tako da se ne zna gde zaista počinje gluma. Vidimo da Skot ima problem sa emocionalnim vezivanjem, kao da je sazidao zid oko sebe. Svoju odbranu održava humorom, izlivima besa i odvojenošću, čime dobijamo osnovu da saosećamo sa njegovom boli.

Stekao sam utisak da je ovo zaista autentičan film jer mi je svaka scena, nebitno da li je reč o jednostavnom druženju, prikazivanju traume ili Skotove zbunjenosti, delovala uverljivo, kao da gledam dokumentarac o Pitovom životu. Kada je Pitova majka rekla da mu je otac poginuo u hotelu, zaista sam mislio da je to zbog toga što po scenariju krije informaciju o pravom razlogu njegove smrti.

Ovaj materijal se fino kombinuje sa spontanim humorom (koga ipak nema onoliko koliko sam očekivao), naglašenim emocijama i iskrenošću. To se posebno odnosi na završnu trećinu filma, kada Skot dobija priliku da svog oca vidi kao pravog čoveka koji je bio šaljivdžija, a ne samo kao heroja i fotografije u uglu dnevne sobe. Njegov odnos sa Rejem stavlja u prvi plan manje privlačne elemente Skotove ličnosti, jer shvatamo da svojoj majci želi drugog muškarca u životu sve dok se taj drugi muškarac ne pojavi.

Apatou je filmaš koji je stekao reputaciju kvalitetnog autora holivudskih komedija, ali ćete sigurno ostati razočarani ako i ovde očekujete humor poput onog u filmovima Knocked Up ili 40 Year Old Virgin. Ključ dobre komedije je da se snimi kvalitetna drama kojoj se doda humor baš kada treba, ali ovde kao da Apatou nije bio siguran da li da skroz prevagne na komičnu stranu ili da se malo ozbiljnije posveti Skotovim mentalnim problemima.

Pored dužine filma, zasmetalo mi je što dosta scena postoji tu samo kako bismo videli neku novu šalu ili Skotovu reakciju koja će nas zasmejati. Skot je doživeo promenu tokom trajanja filma, ali to se moglo desiti i bez scena kao što su pljačkanje apoteke i spletkarenje protiv Reja. Scenario se, po mom mišljenju, morao skoncetrisati na nekoliko segmenata, kao što su Skotov odnos sa Kelsi ili njegov pokušaj da postane umetnik. Ovako je sve postalo pomalo razvodnjeno, film gubi ritam i verujem da mnogima neće održati pažnju.

The King of Staten Island je polu-biografska priča o Pitu Dejvidsonu koji glumi glavnog junaka i drži ceo film na okupu – film kome je najveći problem što ima previše onoga što nije zaista važno, što vam neće previše smetati ako, kao i ja, gotivite ovog komičara.

moja konačna ocena: 8/10