The Immposible (2012)

Baziran na istinitoj priči, koju je spisateljica Marija Belon pretočila u potresnu ispovest objavljenu pod naslovom Lo imposible. Sećamo se bombastičnih vesti koje su za tili čas obišle celu zemaljsku kuglu o razornom udaru cunamija u području jugoistočne Azije. Tragedija zbog koje je ceo svet zanemeo, jer je stradalo preko 200.000 ljudi u deliću vremena i to prvog jutra nakon Božića (26.12.2004. godine).

Posle nepunih osam godina, jedna od najvećih elementarnih nepogoda sa kojima se suočila moderna civilizacija rekonstruisana je na veliko platno. Čitav projekat realizovan je pod patronatom producentskih kuća Mediaset Espana i Summit Entertainment (obezbedile većinu sredstava za produkciju od oko €30,000,000), što implicira da se radi o američko-španskoj koprodukciji. Tema kojom se bavi ovaj film katastrofe nije rediteljeva fascinacija demonstracijom  moći neukrotive prirode, već sudbina članova jedne obične porodice, koja se našla na egzotičnom mestu, pravom raju za turiste.

Serhio Sančez je traumatična iskustva španske porodice zahvaćene prirodnom katastrofom adaptirao u sugestivan scenario, dajući nam nezaboravnu filmsku priču. Nagađalo se kome valja poveriti režisersku palicu, imajući u vidu da je ekranizacija istinitih događaja u suštini nezahvalan posao u filmskoj branši. Relativno mali budžet u značajnoj meri je uticao da izbor padne na španskog režisera, naviknutog da radi u skromnijim produkcijama, u odnosu na recimo, kolege sa druge strane Atlantika. Huan Antonio Bajona (J.A. Bayona), autor koji stoji iza zapaženog horora The Orphanage iz 2007. godine, u neku ruku bio je logičan izbor, s obzirom da je već sarađivao s pomenutim scenaristom, što se pokazalo kao pun pogodak.

The Immposible 2

Maria (Naomi Watts) i Henri Benet (Ewan McGregor) zajedno sa trojicom sinova stižu u ekskluzivno letovalište na Tajlandu – Khao Lak. Hteli su samo malo uživanja i opuštanja tokom božićnih praznika. Međutim, jutro nakon Božića čitavo područje zapljusnuo je stravični cunami, pokrenuvši vodenu stihiju koja je odnela sve pred sobom, ostavljajući pustoš i smrt lokalnih meštana, pristiglih turista i slučajnih putnika namernika. Odmah nakon katastrofe preživeli pokušavaju da pronađu svoje najmilije. Maria, iako ozbiljnije povređena, u društvu najstarijeg sina Lukasa (Tom Holland), vođena životinjskim instinktom, kreće u očajničku potragu za suprugom i svoja dva sina…

Moram da odam priznanje celokupnoj filmskoj ekipi. Pre svega što su sa tolikim budžetom uspeli da urade puno dobrih stvari. Tehnički aspekt je na izuzetno visokom nivou. Scene od kojih vas podilazi jeza brižljivo su snimane nekoliko nedelja, a sve u cilju postizanja željene autentičnosti u rekonstrukciji užasnih događaja. Setovi su inače odrađeni na Tajlandu i na nekoliko atraktivnih lokacija u Španiji (Alikante, Barselona, Madrid).

The Immposible se žanrovski deklariše kao drama sa napetim triler sastojcima, iako uvodni deo od prvih desetak minuta neodoljivo podseća na neki horor, jer počinje idiličnim prizorima, nakon kojih obično naslućujemo stravu i užas. Suptilno izbalansirana narativna struktura uspeva da nas blizu dva sata drži prikovane za stolicu, u praćenju potrage i grozničavom iščekivanju raspleta. Baš taj melodramski segment pažljivo se provlači kroz ceo tok radnje, uspostavljajući željenu konekciju između glavnih protagonista i publike. Oni malo bolje obavešteni svakako da su bili upoznati sa detaljima ove svojevrsne porodične odiseje, što je možda ipak malo umanjilo draž.

The Immposible 3

Vešta režija nije propustila priliku da emotivno obojenu priču lagano podiže ka vrhuncu, uporedo sa razvojem potrage, gde razdvojena dva dela teže da se spoje u jednu celinu. Ujedinjenje razdvojene porodice, u okruženju gde je zavladao haos, gde se na svakom koraku vidi patnja i oseća bol, u završnom delu rezultira katarzom. Hod po mukama svih članova porodice Benet poslužio je kao potresno svedočanstvo i još jedan dokaz neverovatne snage ljudskog duha. Ljudski nagon za samoodržanjem (Maria je tu bez premca) je realistično prikazan i definitivno šalje snažne poruke. Brojne vrline su istaknute u prvi plan: hrabrost, saosećanje prema ljudskoj patnji, solidarnost i naročito ljubav prema bližnjem svom.

Na odlično dramaturški potkovan narativ nadovezuju se impresivna glumačka izdanja. Tu mislim pre svega na Naomi Vots i Juana MekGregora, zato što su oni bili jedno drugom značajna podrška u nastojanju da što uverljivije iznesu tragične likove. Širok spektar emocija sugestivno su preneli pred objektivom kamere. Ono što vredi pohvaliti jesu zapanjujući performansi dece-glumaca, gde me je veoma prijatno iznenadio talentovani Holand, pred kojim je nema sumnje lepa karijera (dečko je čak morao da pokaže i zavidan nivo plivačkih veština kako bi verodostojno oživeo lik Lukasa).

The Immposible 4

Sjajan rad kamere (pogotovo krupni kadrovi nakon tragedije), uz korektno odrađenu montažu, uspevaju da ostave upečatljiv utisak i da nam vrlo slikovito i brutalno eksplicitno prikažu veliku prirodnu katastrofu. Fernando Velaskez je autor soundtracka koji intonira stalno prisutnu tenziju, što takođe doprinosi ostvarenju potrebne dramaturgije.

Film zaslužuje najvišu ocenu, jer vas jednostavno osvaja na prvo gledanje. Dinamičan, zanimljiv, melodramatičan, u stanju je da dirne u srce i da razgali dušu. Po mom skromnom mišljenju predstavlja nepojmljivo iskustvo i definitivno nudi pravi užitak svakom filmofilu.[yasr_multiset setid=0]

Autor: Boban Marković