The Immigrant (2013)

Uopšteno gledajući trudim se da na ovom sajtu pišem recenzije u vidu preporuka da obavezno pogledate film. Sada ću napraviti izuzetak i recenziraću jedan tek prosečan film, ljubavnu dramu za koju ne bi pisala nijedne reči da nema druge polovine filma koja spašava čitav projekat koji su zamalo upropastili tvorci ovog ostvarenja. Dakako, velikim delom i zbog sjajnih glumaca pišem ovaj osvrt.

Godina dešavanje je 1920. Nakon Prvog svetskog rata mnogo evropskih imigranata je novi život potražilo u obećanoj zemlji – Americi. Među njima su i dve seste Poljakinje, Eva (Marion Cotillard) i Magda (Angela Sarafyan) koje razdvajaju pri ulasku u Ameriku na ostrvu Elis jer Magda ima tuberkulozu i mora da ostane na ostrvu u ambulanti bar šest meseci dok se ne izleči. Lepoj Evi pomoć nudi šarmantni čovek po imenu Bruno (Joaquin Phoenix) i ona, nesluteći ništa loše, prihvata njegovu pomoć. Bruno je zapravo makro koji svoj posao radi pod maskom kabarea gde plešu njegove prostituke, takozvane golubice. Dok Eva shvati o čemu se zapravo radi biće kasno i biće primorana da se počne baviti prostitucijom, sa nadom da zarađenim novcem može spasiti i dovesti sestru kako bi bile zajedno.

Film je režirao Džejms Grej (James Gray), američki režiser i scenarista kojem je ovo četvrti film (od ukupno pet snimljenih) sa sjajnim Hoakinom Finiksom. Pre ovog filma snimio je hvaljeni We Own the Night (2007), pa solidnu ljubavnu dramu Two Lovers (2008), oba sa Finiksom. Pošto je odrastao u Kvinsu-Njujorku uvek je bio fasciniran i blizak temama imigranata u svojim filmovima, pošto su i njegovi preci (baka i deda) bili zapravo ruski imigranti. Prvi film Little Odessa (1994) sa Edvardom Furlongom i Timom Ritom mu je prava lična karta i ubacio je čak ruske imigrante u film. Da ne zaboravim napomenuti scenario za film koji recenziram je napisao sam uz malu pomoć kolege scenarista Rika Meneloa.

imigrant 2

Da nema druge polovine filma i završetka koji iskreno nisam očekivala, koji mi se svideo više od samog filma, verovatno ne bi ni pisala ovaj. Mlako je prava reč koja opisuje ovaj film. Kako priča počinje da se razvija i ubacuje se lik mađioničara Orlanda (Jeremy Renner) pretpostavlja se da će kraj biti skladan sa tom pričom, ali meni je drago što na kraju nije ispalo tako. Glumac koji nosi celi film je definitvno sjajni Finiks koji sve ređe snima filmove i jako pomno bira uloge. Odličan performans, u par navrata ima sjajne ekspresije lica, da ne pričam za odličan tekst i onaj njegov tihi, prepoznatljivi, promukli glas.

Mislila sam da će glavna zvezda filma biti francuskinja Merion koja je bila jako dobra u svojo ulozi, ali znajući dubinu njenih glumačkih sposobnosti, po mom mišljenju, ovo je daleko od neke sjajne i upečatljive uloge jer je njena Eva krhka, senzibilna, tiha i jako malo nam i kazuje i pokazuje o sebi, dok je lik Bruna kog glumi Finiks kompleksniji i intrigantniji lik. Rener je fin povetarac u par navrata filma, ali njegov lik nema dovoljnu minutažu, pa se ispostavlja da mu je možda i najlošija uloga u karijeri, u smislu šta je glumački pokazao.

Ako želite pogledati solidnu tužnu ljubavnu dramu sa dobrim glumcima, ovo je film za vas, ali ako se nadate nekom ostvarenju koje će da vam natera suze na oči, da vas dirne i da vas oduva izađite na ovaj proletni vetar – postićićete veći efekat, iskreno.

6/10

imigrant 1