The Hummingbird Project (2018)

Milisekunda je vremenski period koji je praktično beznačajan, ali to nije baš istina u svetu visokih finansijskih krugova sa kompjuterskim algoritmima gde ljudi, u zavisnosti od brzine protoka informacija, dobijaju ili gube milione dolara. The Hummingbird Project objašnjava važnost te minijaturne čestice vremena.

Film prati dvojicu rođaka, Vinsenta Zaleskog (Jesse Eisenberg) i Antona Zaleskog (Alexander Skarsgård), koji su spremni na sve kako bi njihov san o šesnaest milisekundi postao stvarnost. Njih dvojica su prilično različiti – dok je Vinsent ubedljivi govornik i proračunati biznismen uvek spreman na akciju, Anton je tih i povučen tehnološki genije, koji ima za cilj da pronađe dobitnu kombinaciju uređaja i kodova. Na njihovom putu će se isprečiti dosta toga, a najviše bivša šefica Eva Tores (Salma Hayek)…

Autor Kim Nguyen nam u svom filmu pruža dve priče. Prva je poslovna, u kojoj dvojica rođaka pokušavaju da prevaziđu raspoloživu tehnologiju za trgovanje akcijama. Konkretno, radi se o informacijama u kojima je milisekunda od krucijalnog značaja, pa njih dvojica kreću u akciju organizovanja građevinskih ekipa i otkupa zemljišnih ugovora, kako bi sagradili svoj tunel sa optičkim kablom od Kanzasa do Njujorka.

Druga, meni mnogo zanimljivija, je ona u kojoj taj biznis plan postaje opsesija našim protagonistima, s obzirom da se oni odriču svega u životu zarad svog cilja. Izlažu riziku Antonovu porodicu, svoje zdravlje i zdrav razum. Njima je bitna jedina gradnja optičkog kabla i njegova brzina, ali im je zajedničko što ne vole da pričaju o tome. Fokus scenarija je upravo njihova opsesija da tehnološki poduhvat završe uspešno, ali, nažalost, programiranje i analiza podataka retko kada stvaraju zabavu.

Verujem da taj tehnološki poduhvat i trka sa vremenom nekima neće biti dramatični ili uzbudljivi za praćenje. Predstavljanje visokotehnološkog trgovanja, bitnosti svake milisekunde i veličine projekta jeste kvalitetno, ali nije baš srećno rešenje što je ovo više priča o tome nego o ljudima koji su uključeni u to. Anton želi da bude u prilici da živi u miru, dok za Vinsensta imamo samo nagoveštaje njegove potrebe da se dokaže, a u oba slučaja to nije dovoljno razrađeno. Njihova opsesija procesima i poslom šteti dramatičnom potencijalu koje ovaj film svakako ima.

Ako ni zbog čega drugog, film zaslužuje prelazne ocene zbog nastupa dvojice glavnih glumaca. Skarsgard je gotovo neprepoznatljiv kao proćelav i pogrbljen introvert, dok je Ajzenberg gotovo onaj Social Network Ajzenberg, sa svojim pričanjem na navijanje. Obojica daju posebnu energiju, sjajno funkcionišu kao tandem i gotovo je opipljiva njihova koncetracija na zadatak – njihove suprotnosti održavaju dinamiku filma. Spomenuću i pojavu Majkla Menda (Michael Mando) u ulozi projektanta Marka Vege, gotivnu facu iz serije Better Call Saul.

The Hummingbird Project je ambiciozan i pomalo čudan film koji ne gubi svoju energiju, iako mu je scenario relativno mlak i melanholičan – uskoro kultni Skarsgardov ples i generalno njegov nastup je nešto najbolje što ćete videti ove filmske godine.

moja konačna ocena: 7/10