The Flash (2014-)

Do sada sam u svojim osvrtima nekoliko puta spominjao CW televizijsku mrežu. To je najmanja TV mreža u SAD-u, međutim, to je ni namanje nije sprečilo da pokrene neke velike projekte, a ti projekti su doveli do, slobodno mogu reći, revolucije. Sve je krenulo sa serijom Arrow, kao pokušajem da se napravi serija koja će uspeti da ponovi uspeh The Vampire Diaries, što su na kraju i uspeli. Ta serija je značila i saradnju CW mreže sa DC Comics, jednim od dva najpoznatija studija (drugi je Marvel) koja su iznedrila brojne, svima nam poznate superjunake.

Dok je Marvel izdominirao na velikom platnu, DC je odlučio da uzvrati udarac preko malih ekrana. U seriji Arrow se dva puta pojavio i lik Beri Alen, forenzičar iz Central Sitija. Ta pojava je odmah podigla uzbunu kod fanova DC univerzuma jer se pojavila mogućnost da će gledati jednog od najpoznatijih junaka iz DC-a. Onda se konačno desilo. CW je pokrenuo novu seriju, još jednu iz DC sveta, još jedan superheroj koji, baš kao što je to i u seriji Arrow, na početku svake epizode izgovara monolog o sebi, a ovaj put to zvuči:

My name is Barry Allen, and I’m the fastest man alive…I am the The Flash.

Da, u pitanju je serija The Flash, o jednom od najpoznatijih superheroja DC univerzuma, osnivača i člana Justice League, zajedno sa Supermenom, Betmenom, Vonder Vomen, Akvamenom, Grin Lanternom itd. Moram odmah da kažem da sam, a verujem i mnogi fanovi, bili skeptični kako će to CW da izvede. Nisam sumnjao u njihovu kreativnu moć, koju su dokazali kroz Arrow, već u finansijsku, jer serija koja ima za nosioca jednog superheroja iziskuje i skupe specijalne efekte, ukoliko se želi prikazati na pravi način. Jer ipak, Fleš je najbrži čovek na svetu i ima neke čudesne, kako prijatelje, tako i protivnike, sa sijasetom raznih supermoći i raznoraznih gedžeta. Sve moje sumnje i bojazni su se raspršile sa pilot epizodom, a razlog za to je jasno vidljiv kvalitet serije, kao i trud i sredstva uložena u njenu realizaciju. CW je je u ovaj projekat krenuo krajnje ozbiljno i to se i te kako isplatilo.

The Flash 3

Dakle, priča je, kako joj i samo ime kaže, o superjunaku Flešu. Njegovo pravo ime je Beri Alen. Kao mali dečak svedočio je pogibiji svoje majke, Nore. Naime, jedne večeri, začuo je zapomaganje svoje majke iz prizemlja kuće gde su živeli. Ušavši u dnevni boravak prisustvovao je nečemu neverovatnom. Oko njegove majke su sevale crvene i žute munje, a onda se on u deliću sekunde našao izvan kuće. U kući, Nora pada mrtva sa bodežom u grudima, a u to se pojavljuje i Berijev otac, Henri. Policija sumnjiči Henrija za ubistvo, i nakon suđenja on završava na doživotnoj robiji. Berija prihvata detektiv Džo Vest i on odrasta u njegovoj porodici zajedno sa njegovom ćerkom Iris. Tokom godina Beri je odrastao, završio školu i postao forenzičar u policiji Central Sitija, ali Beri ima i tajni plan. Nikada nije odustao od svoga oca i želi da dokaže njegovu nevinost. Tako u tajnosti vodi svoju istragu, kopajući po starim slučajevima u nadi da će naći jedan sličan onome kome je svedočio u noći kada mu je majka ubijena.

Četrnaest godina je prošlo od te noći. U Central Sitiju, sprema se veliki događaj. S.T.A.R. laboratorija, velika istraživačka kompanija koju vodi doktor Harison Vels, sprema se da pokrene veliki akcelerator čestica. Međutim, tokom prvog pokretanja dolazi do nesreće i eksplozije koja izaziva veliki udarni val, pričinivši veliku štetu i ljudske žrtve. U tom trenutku Berija udara munja, dok je bio u svojoj kancelariji. Nakon devet meseci u komi, Beri se budi u prostorijama S.T.A.R.-a i od doktora Velsa saznaje da više ništa neće biti isto u njegovom životu.

Naime, udar munje ga je promenio i podario mu moć da se kreće brže nego i jedno ljudsko biće, moć superbrzine. Tu upoznaje Ciska i Kejtlin, Velsove mlade saradnike i naučnike, koji će mu pomoći da se nosi sa novostečenim moćima. Beri ubrzo saznaje da nije jedini koji je te noći dobio moći, već da ima i dosta drugih meta-ljudi, kako su ih nazvali, ali za razliku od njega, oni te moći koriste za ličnu korist, ne mareći koga će usput povrediti ili ubiti. Suočen sa takvim stanjem, Beri odlučuje da će uraditi sve što može kako bi zaštitio stanovnike Central Sitija, a u tom pohodu mu pomaže tim doktora Velsa, a ostalo je, kako se kaže, istorija…

The Flash 5

Serija je napravila veliki uspeh i izazvala histeriju među fanovima Fleša i DC-a, a pridobila i mnoge druge. Gledanost je velika, potukla je neke ranije rekorde CW mreže, osvojila je People’s Choice Award za Favorite New TV Drama u 2014. godini. Serija je obnovljena za drugu sezonu, potpuno očekivano i svi jedva čekaju novu sezonu. Mnogo toga je dovelo do ovakvog uspeha, pored jake konkurencije, jer pored The Flash, prikazivale su se još četiri serije koje su došle iz DC/MARVEL sveta (Arrow, Gotham, Agents of S.H.I.E.L.D., Daredevil). Međutim, The Flash je uspeo nešto što ostale nisu, a to je da bude izuzetno napet i beskrajno zabavan, baš kakav je i u stripu.

Ko je odgovoran za ovakav uspeh? Mnogo je razloga, ali moj odgovor će uvek biti CW. Zašto? Zato što su naučili na svojim greškama, stekli iskustvo iz drugih projekata i serija koje rade, ali su naučili i na iskustvima i greškama konkurencije. Prvo iskustvo im je bila serija Arrow, koja je kroz tri sezone dosta varirala sa kvalitetom, išla je u raznim pravcima i isprobavali su različite pristupe, a sve to je nerviralo fanove serije. Sa druge strane, Gotham i Agents of S.H.I.E.L.D. su imali veoma loš start i bilo je pravo mučenje gledati prvu polovinu prve sezone, kod obe serije. Tek nakon polovine dolazi do pomaka na bolje, kod jedne većeg kod druge manjeg. Agenti su se sa drugom sezonom dosta popravili i uozbiljili, da tako kažem, i mislim da su na pravom putu, dok za Gotham još uvek nisam siguran.

Sagledavši sve ovo, CW je napravio pravi plan i pristup i istog su se držali. Nije bilo krivudanja sa pristupom, već su sa jasnom idejom krenuli od starta odvažno i sigurno i tako se držali celo vreme. Scenariju i priči se pristupilo ozbiljno. Gradila se postepeno, likovi su se razvijali kao i niihovi odnosi. Svima je dato dovoljno prostora. U početku negativci nisu imali dovoljno prostora, ali tokom sezone se izdvojilo njih nekoliko, kojima jeste i te ćemo sigurno gledati u sledećoj sezoni. U pozadini se odvijala glavna priča sa, da ga tako nazovem, glavnim negativcem. To je još jedan odličan potez CW-a, jer se pokazalo da ovakav tip serije treba da ima glavnu vodilju i glavnog negativca, nit koja povezuje sve epizode i ne dozvoljava da serija dođe u fazu svaka je za sebe, pa se može i neka preskočiti. Ovako vas drži konstantno zainteresovanim i u stanju da ne želite propustiti niti jedan trenutak.

The Flash 8

Kockice su se polako slagale, tenzija je rasla i dostigla momentum u samom finalu serijala baš kao što je i trebalo, a samo finale je posebna priča – jedno od boljih koje sam gledao. Izuzetno uzbudljivo, nepredvidljivo, sa dosta Uskršnjih jaja, kako se popularno zovu skrivene naznake ka nekim poznatim događajima i likovima iz tog sveta i velikim kliffhangerom, koji nas je sve ostavio u isčekivanju druge sezone. Ta Uskršnja jaja su nagovestila mnogo toga što bi nas moglo očekivati u drugoj sezoni, mnogo novih likova, poznatih iz DC sveta. Odmah nakon finala, oglasili su se i kreatori serije i najavili još ekplozivniju i uzbudljiviju sezonu, sa dosta većim budžetom, a time i moćnijim i luđim specijalnim efektima. Tako da nema sumnje, na jesen nas očekuje pravi spektakl.

Poseban ugođaj predstavljaju crossover epizode Arrow/The Flash gde ova dva junaka i njihovi timovi udružuje snage i pomažu jedni drugima. Iz te saradnje i kombinacije nekih likova iz obe serije, nastao je i spin-of Legends of Tomorrow koji kreće na jesen.

Pored svega ovoga CW je sklopio odličnu glumačku ekipu, koja igra veoma dobro sklopljen tim likova koji nose celu priču. CW je napravio pravi tim oko lika Fleša, tim koji mu pomaže i koji ga čini da bude ono što jeste. Njihove interakcije su veoma zanimljive i, pre svega, zabavne za gledati. Iako ima i ljubavnih jada, da tako kažem, to je urađeno sa skoro nimalo patetike i dobro funkcioniše kao deo celokupne priče. Likovi bitnijih negativaca su takođe odlični i nose određenu harizmu, kao što je to slučaj i u stripu.

The Flash 6

Izbor Grant Gastina (Grant Gustin) se nije činio kao pravi, na prvi pogled, i sam sam bio u nedoumici oko njegovog izbora. Međutim, Gastin se pokazao kao odličan izbor u portreisanju Fleša. Sav zbunjem i stidljiv kada su u pitanju odnosi sa drugim ljudima, a posebno ženama, istovremeno je i beskrajno zabavan, kakav Fleš treba i da bude. Po meni je Fleš jedan od najzabavnijih superheroja iz DC-a, nešto slično Spajdermenu iz Marvela, koji često u svojim akcijama upada sa nekim šaljivim upadicama, a sve to dok traje borba sa protivnicima. Gastin je tokom sezone toliko svima prirastao srcu kao Fleš, da mi nikako nije jasna odluka DC-a da za film Justice League angažuje drugog glumca. To može biti pogrešan potez, tj. mogu doći u situaciju da televizijski Fleš bude popularniji od filmskog, ali videćemo.

Ostatak ekipe je takođe sjajan, kao i likovi koje igraju. Tom Kevanag (Tom Cavanagh) je fenomenalan u ulozi doktora Velsa. Odigrao je odličnu ulogu i podario nam veoma kompleksan, snažan i izuzetno važan lik za čitavu sezonu. Dočarao je poseban osećaj tajanstvenosti koji nosi njegov lik, a posledica je velike tajnu koju krije. Karlos Valdes (Carlos Valdes) u ulozi Ciska mi je, moram priznati, bio čudan izbor, tj. bojao sam se da ne zabrazde sa premladim likovima kao što su to znali u nekim ranijim svojim ostvarenjima da urade. Međutim, sada bih menjao bilo kog lika, pre nego Ciska. On je dao čitavoj seriji zabavan karakter, sa svojim izumima, a posebno osmišljavanjem imena za raznorazne negativce sa moćima koje poseduju. Njegova druga polovina naučnog tima je Kejtlin (Danielle Panabaker). Njih dvoje su superzabavni tandem i primeti se sličnost sa tandemom iz S.H.I.E.L.D. dueta Simons/Fic. Ostatak sjajne ekipe čine još Jesse L. Martin kao Džo Vest, Candice Patton kao Iris Vest, Rick Cosnett kao Edi Tovn, itd.

The Flash 7

Ovde bih posebno izdvojio Džon Vesli Šipa (John Wesley Shipp) koji igra Henri Alena, Berijevog oca, ali i čovek koji je igrao Fleša, tj. Beri Alena u TV seriji iz 1990. godine. Ovaj detalj je izvrstan potez CW mreže i DC, i na taj način su mnogo dobili kod fanova Fleša. CW nije štedeo ni kad je reč o glumcima koji igraju negativce. Tu prvenstveno mislim na angažovanje Venvorta Milera, Dominika Pursela, Liama MekIntajera, Marka Hamila, Robert Nepera itd., sve same TV zvezde iz veoma poznatih serija.

Kad prođemo svim dobrim koracima koje je CW ostavio na putu zvanom The Flash, može se zaključiti da je svaki korak bio do detalja isplaniran, siguran i odvažan. Zbog toga je i ovo putovanje za sve nas koji smo gledali prvu sezonu ove serije bilo veliko uživanje i, što je najvažnije, beskrajno zabavno. Ja sam uživao u svakoj minuti ove serije i u trenutnoj ponudi serija o superherojima mi se nalazi na prvom mestu.

Ako ste fan DC univerzuma, njihovih stripova, a posebno superheroja The Flash, sigurno ćete uživati u vernom prikazu tog sveta na malim ekranima, jer ova serija će vam to zasigurno pružiti, ali bih takođe ovu seriju preporučio svima koji žele da se dobro zabave jer The Flash je istinska filmska zabava.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]