The Fifth Element (1997)

Luk Beson (Luc Besson) se smatra za najpopularnijeg francuskog režisera i producenta. Poznato je da ima sjajan talenat za snimanje spektakularnih akcionih scena, ali mu kritičari zameraju da ne pridaje previše značaja samoj priči i toku radnje, već mu se sve svodi na scene akcije i specijalne efekte. Upravo zbog toga ga pojedini filmofili smeštaju među ikone filma, dok drugi njegove filmove smatraju za produkte koje su bolji za gledanje ako se mozak potpuno isključi. Projekat koji ga je učinio popularnim je sjajni sci-fi blokbaster „Peti Element“ koji je je jedan od najskupljih francuskih filmova ikad snimljenih.

Radnja filma je smeštena u 23. vek kada planeti Zemlji preti uništenje. Jedina nada za čovečanstvo je tzv. Peti element, koji dolazi na Zemlju svakih pet hiljada godina da zaštiti ljude sa četiri kamena koja sadrže četiti elementa: vatru, vodu, zemlju i vazduh. Letelica koja vraća peti kamen na Zemlju biva uništena od strane zlih Mangalora, i tim naučnika pomoću DNK-a stvara savršeno biće koje dobija ime Lilu. Ona beži iz laboratorije i naleće na taksistu Korbena Daglasa, bivšeg pripadnika elitnih jedinica koji joj pomaže da pobegne od policije. Korben saznaje za misiju koju joj je poverio otac Vito Kornelijus i odlučuje da joj pomogne da povrati kamenje od Mangalora i zlog Žan-Baptista Emanuela Zorga.

Ovaj projekat je pre same premijere prosto dozivao publiku u bioskope činjenicama da je to tada bio najskuplji francuski film, da su prste umešali profesionalci iz holivudske produkcije poput Columbia Pictures, i da je naslovnu ulogu poneo tada superstar Brus Vilis (Bruce Willis), ali je nakon projekcija publika ostala podeljena. Dok su jedni smatrali da je ovo novi kultni sci-fi film, drugi su bili mišljenja da je ovo ipak samo komercijalni niz snimaka klišeiranih scena iz ranijih filmova. Beson je priznao da je prvu ideju za ovaj film dobio sa 16 godina dok je bio na letovanju i kritika primećuje da film izgleda upravo tako, kao da ga je snimao bogati pubertetlija, dok pravi filmski umetnici ne mogu da dobiju ni procenat novca koji je uložen u ovaj projekat.

the fifth element 2

Scenario je prilično jednostavan i može se svesti na toliko puta viđenu radnju, superheroj spašava svet i odvodi partnerku u krevet. Oko njega nema nekih dubljih dijaloga niti ičega što vodi bar deliću umetničkog filma, već su ubačeni neki relativno nebitni delovi i likovi, kao što je lik radio voditelja. Sa druge strane, film ima brojnih svetlih tačaka, među kojima se izdvajaju originalnost pojedinih likova i mesta radnje, odlična kamera i fotografija, kao i vrhunski odrađeni, futuristički kostimi. Definitnvi hajlajt su specijalni efekti i vrhunski zvuk.

Korbena Daglasa je izneo Brus Vilis, čovek koji je slavu stekao glumeći preslikane uloge junaka koji spašava sve oko sebe. Njegova rutina i harizma je bila dovoljna za odličnu ocenu za njegov performans. Lilu glumi sjajna Mila Jovović (Milla Jovovich), kojoj je ovo bila jedna od najjačih uloga do sada. Tu je i stari Besonov miljenik Geri Oldman (Gary Oldman) koji maestralno iznosi uloge neurotičnih ili poremećenih uloga, kao i Kris Taker (Chris Tucker), koji je manje glumio, a više se dobro zabavljao.

„Peti element“ poseduje sve elemente koji su ključni za dobru zabavu. Predstavlja sjajnu sponu između starih kultnih sci-fia i novih holivudskih blokbastera, i svaki pravi filmofil treba da ga pogleda. Jedan od mojih omiljenih filmova.

10/10

the_fifth_element