The Farewell (2019)

Filmovi koji igraju na emotivnu stranu gledalaca, a da ne prelaze u klišeiranu patetiku ili sentimentalnu melodramu, su sve ređi i ređi. Iza ovih radova obično stoji neka lična priča, a takav je slučaj i sa ovim autorskim filmom koji potpisuje Lulu Vang. The Farewell je zasnovan na njenom životnom iskustvu koji je prvi put spomenula u podkastu This American Life. Nakon snimanja u Čengčunu i Njujorku i premijere na festivalu Sundance, prava na distribuciju je otkupila producentska kuća A24.

Početak priče nam govori da je zasnovana na stvarnoj laži, što prilagođava naše razmišljanje o filmu od samog početka. Radnja prati kinesku porodicu koja saznaje da je njihova voljena baka Nai Nai (Shuzhen Zhao) obolela od raka. Prateći staru kinesku tradiciju (ne ubija rak čoveka, nego strah), odlučuju da joj ništa ne govore i organizuju venčanje jednog od rođaka koje će biti prilika da je svi još jednom vide i odaju poštovanje. Sa tom tradicijom se ne slaže Bili (Awkwafina), koja se davno odselila u SAD i smatra da je njihova odluka nemoralna. Dolaskom u rodnu Kinu shvata da se oseća kao riba bez vode i postaje rastrgana između kineskog nasleđa i američke kulture u kojoj je odrasla…

Lulu Vang se, po njenim rečima, uvek osećala podeljeno u odnosu prema porodici i odnosima prema kolegama, prijateljima i svetu u kome živi. Na svojoj koži je osetila sukob dveju kultura i pravu prirodu pojma imigrant, a ovakve životne priče po pravilu predstavljaju kvalitetam materijal za film (Dheepan). Glavna tema je predstojeća smrt voljenog člana porodice i laž koja je okružuje, ali posredno pratimo junakinju koja se oseća kao da nigde ne pripada. Tu je i tradicija za koju nisam znao, ali koju savršeno razumem, iako ona može značiti  da je porodica nesposobna ili nespremna da se u potpunosti suoči sa bolnom istinom.

Suočavanje sa takvom situacijom je prilično teško, jer naši karakteri žele da iskoriste vreme koje im je ostalo, ali i da Nai Nai učine da joj ostatak života bude srećan i što bezbolniji. Laž krije istinu koja je veoma neugodna, vreme prolazi još brže, a porodica se bezuspešno samoobmanjuje u pokušaju da se ponaša kao da se ništa ne dešava. U ovakvoj, uslovno rečeno, jednostavnoj priči, se ogleda sama suština ljudskosti, života, tuge i ožalošćenosti. Život će se vratiti u normalu bez voljene osobe, ali će biti dovoljno jedno sećanje da podseti kako više ništa nije isto kao pre ili da nešto više nikad neće biti u redu.

The Farewell sadrži dosta toga. U svega sat i po pratimo kako ova loša vest utiče na članove porodice, kako međusobno ispituju izbor da se baka laže i nakon slušanja njihovih dijaloga shvatamo da ova tradicija nije tako strana kao što nam se činilo na samom početku. Posredno pratimo i višedecenijske porodične tenzije između onih koji su se odseliliu SAD ili Japan i onih koji su ostali u Kini. Tu je nesigurnost naše junakinje jer se oseća kao stranac na oba kontinenta i iznova uči o detaljima kulture u kojoj je rođena. Kako se smenjuju teme tako se smenjuje i ton filma, a sve ono što gledamo će nas potaknuti na razmišljanje.

Sve gore pobrojano obećava tužan film, ali bićete se iznenađeni koliko je The Farewell veseo i prepun života, osim u scenama kada se direktno suočava sa problemom. Scenario nekako obilazi teške teme bolesti i smrti i pokušava da pronađe radost, u čemu i uspeva. Koncept da blaženstvo dolazi iz neznanja je ovde podignut na viši nivo i kao takav je izvor humora, koliko god situacija delovala tragično. U detaljima obmane leže komične sekvence, ali autorka ne umanjuje pravu tugu koju naši karakteri doživljavaju – mišljenja sam da takav balans može da napravi samo neko ko je sve to i preživeo.

Karakteri su prilično ljudski i fino razrađeni, a među njima prednjače likovi Bili i Nai Nai. Akvafina ima reputaciju glumice koja tumači sporedne komične karaktere, poput onog u Crazy Rich Asians i veoma sam iznenađen njenim nastupom u ovom filmu. Izašla je iz zone komfora i veoma je upečatljivo predstavila devojku sa unutrašnjim sukobima, kojoj se na licu smenjuje dosta emocija i još sve isporučuje na mandarinskom, iako je rođena Njujorčanka. Svako iz glumačke ekipe je specifičan na svoj način i svi su doprineli uverljivosti koju film ostavlja.

The Farewell je fantastičan mali film pun iskrenosti, emocija i topline koji sjajno kombinuje komplikovanu porodičnu dinamiku, kulturne razlike i univerzalne teme.

moja konačna ocena: 10/10