The Experiment (2010)

Ljubitelj ste filmova sa ograničenom scenografijom? Volite filmove koji se bave tematikom ljudske psihologije? Ovaj projekat možda nije najsjajnija tačka navedene kinematografske tematike, ali jeste jedan od boljih  i definitivno je vredan gledanja. Šta je to što nas tera da se ponašamo kao životinje, čak i kada na to nismo prinuđeni? Koliko se od životinja uopšte i razlikujemo? Sve su ovo pitanja na koja je ovaj, barem delimično, u okviru jedinstvenog primera, pokušao odgovoriti.

Priča počinje bezazleno. Doktor Arčeleta sprovodi psiholški eksperiment zatvorske simulacije. Odabrano je 26 dobrovoljnih učesnika eksperimenta, od koji su neki za uloge zatvorenika, dok će drugi biti zatvorski čuvari. Čitav eksperiment je pod nadzorom kamera, a glavno pravilo je da ne sme doći do fizičkog nasilja. Svakog od učesnika očekuje i pozamašan honorar, naravno, ukoliko ne dođe do kršenja pravila, a ujedno i prekida eksperimenta.

Kako bi vas dodatno zainteresovali za celu priču, pomenućemo i stvarni eksperiment profesora Filipa Zimbarda iz 1971. godine, poznat pod nazivom „Stanfordski zatvorski eksperiment“. Profesor Zimbardo, sproveo je eksperiment zatvorske simulacije, vrlo sličan uslovima u filmu. Međutim, rezultati su bili šokantni, a situacija u imaginarnom zatvoru je ubrzo postala nepodnošljiva te je eksperiment prekinut već nakon 6 dana, iako je predviđeno da traje dve nedelje. Dakle, nameće se zaključak da zbivanja u ovom filmu nisu nimalo preuveličana, naivna ili nerealna. Kada uporedimo stvarni eksperiment profesora Zimbarda i ovaj film, pomalo je zastrašujuće saznanje da zatvorenici nisu mogli da se suzdrže agresivnosti, makar doveli svoj honorar u pitanje, zbog kojeg su se na prvom mestu i našli u eksperimentu. Još strašnija je činjenica da je novac jedini razlog zbog kojeg su se učesnici uopšte i suzdržavali nasilja. U oba slučaja, pozitivnog zaključka nema. Preslikano na stvarni život, kada nekome damo vlast, moć ili bilo kakav oblik nadležnosti, postavlja se pitanje da li se u tom čoveku budi bilo šta pozitivno.

Pojedine scene u filmu su prilično nasilne, ali u granicama podnošljivosti, bez nepotrebnog preterivanja, a tek toliko da se dočara atmosfera u filmu. Ukoliko imate jak osećaj za moral i pravdu, ovaj film će vam zagarantovati napetost i probuditi empatiju kao i prezir prema pojedinim likovima priče. Glumačka ekipa je prilično jaka. Oskarovci Edrijen Brodi (Adrien Brody) i Forest Vitaker (Forest Whitaker), našli su se u glavnim ulogama protagoniste i antagoniste filma. Naročito upečatljiva je Vitakerova rola izopačenog vođe zatvorskih čuvara.

Ovo zasigurno nije film koji biste pogledali jednog nedeljnog popodneva u krugu porodice, ali ako tragate za ovakvom filmskom tematikom, prilično smo sigurni da ćete biti zadovoljni. Bitno je napomenuti da je „The Experiment“ zapravo rimejk originalnog nemačkog, sada već kultnog filma iz 2001. godine, Das Experiment, reditelja Olivera Hiršbigela. Ukoliko ne budete naročito zadovoljni američkom verzijom, definitivno treba da pokušate sa kvalitetnijim nemačkim originalom.

8/10

Autor: Nikola Milošev

the-experiment-movie