The Croods (2013)

Animirani film „The Croods“ je još jedna zabava za celu porodicu, u pravom smislu reči. Mnogi će reći da crtani filmovi nisu ono što su nekad bili, nostalgično se prisećajući onih koje su gledali kao deca. Međutim, nama se čini da je ta situacija upravo suprotna. Crtani filmovi koje smo gledali kao deca, kao da gube onu čar po kojoj ih pamtimo u segmentima naših dečijih sećanja, nakon što ih ponovo gledamo sada kao odrasli. Zapravo nam se čini da su crtaći poslednjih decenija sve bolji i univerzalniji, u smislu sadržinske pristupačnosti gotovo svim generacijama. Upravo jedan od takvih jeste i ovaj projekat, te ako ga budete gledali sa svojim detetom, zasigurno se nećete dosađivati, pa ni ako ga budete gledali sami ili u društvu odraslih.

Priča je smeštena u neidentifikovani period istorije, koji po svemu sudeći najpribližnije predstavlja neki vid praistorije. Takođe, crtać je pun nepoznatih životinjskih vrsta koje se očigledno ne temelje na realnosti, već uglavnom na mašti. Tako ćete npr. u ovom crtaću videti neku vrstu slona sa šarama žirafe, kao i minijaturne slonove ili razne vrste ptica za koje smo prilično sigurni da nisu postojale ni u jednom periodu zemaljske istorije. Međutim, ovo je crtani film i kao što je običaj reći, u njemu je sve moguće. Ono na šta zapravo ciljamo  ja da su mnogi crtani filmovi poput animiranog filmskog serijala „Ice Age“, osim što su zabavni, ujedno i blago edukativni za decu. Tako deca uz crtani film Ice Age mogu npr. naučiti kako izgleda mamut ili sabljozubi tigar, što sa crtaćem The Croods nije slučaj, ali ga to ipak ne čini mnogo manje vrednim od drugih, barem što se toga tiče.

Centar zbivanja u ovom crtanom filmu je šestočlana porodica Krud. Ova porodica živi u vrlo negostoljubivom stenovitom okruženju, sa vrlo oskudnim mogućnostima prehranjivanja. Takođe, njihovo okruženje je istovremeno prepuno raznoraznih predatora, zbog kojih su životi ove porodice svakodnevno u neizvesnosti. Kako bi izebegli sve ove opasnosti, Krudsovi se najčešće kriju u pećini, koja im pruža osećaj sigurnosti i u kojoj provode većinu svog života. Iznenadne kataklizmične promene u njihovom životnom okruženju ih međutim teraju da napuste svoje stanište, prisiljavajući ih da potraže bolje mesto za život.

The-Croods-2013-Movie-Scene-HD-Wallpaper-for-Desktop

Tokom svojih putešestvija, Krudsovi naleću i na mladića, koji je malo sofisticiraniji i snalažljiviji u prirodi od njih. Mladić koji se odaziva na jednosatavno ime Gaj (momak) pridružuje im se u avanturi, učeći ih usput kako da pomalo koriste i svoj mozak, na šta oni nisu naročito navikli. Možda najveća zamerka ovom crtanom filmu su vrlo neoriginalne i ne naročito logične ideje do kojih dolaze Gay, a kasnije i Grug Krud, inače glava porodice. Naime, njihove ideje kojima rešavaju neki problem su slobodno se može reći glupe, ali su istovremeno u crtaću  prikazane kao vrlo bistre i genijalne, što pomalo iritira, a nije ni naročito konstruktivno.

Glasove glavnim junacima su pozajmili Nikolas Kejdž (Nicolas Cage), Ema Stoun (Emma Stone), Ketrin Kiner (Catherine Keener) i Rajan Rejnolds (Ryan Reynolds), što je prilično dobra ekipa, a može se reći i dobro obavljen posao. Crtać je takođe sinhronizovan i na srpski jezih, za šta su zaslužni Ivana Popović, Dragan Vujić, Đurđija Cvijetić i Vesna Paštrović, a sami ćete već odlučiti koja vam verzija više odgovara.

U uvodu smo već napomenuli kako nam se čini da su animirani filmovi iz godine u godinu sve kvalitetniji. Međutim, možda se radi o tome da su ljudi jednostavno postali ili ostali veća deca, nego što je to nekada bilo nakon što čovek odraste. Naime, gledanje crtanih filmova je nekada, ne tako davno, bilo „privilegija“uglavnom samo dece, dok im odrasli nisu pridavali toliku pažnju. Stvari se očigledno menjaju, zar ne?

8/10

Autor: Nikola Milošev

The-Croods-Movies-3D-for-Dekstop