The Broken Circle Breakdown (2012)

Ovaj belgijski film režisera Feliksa van Groningena (), poznatom po odličnom filmu The Misfortunates, je ušao u uži izbor za dodelu nagrade Oskar u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja. Pored glavnih favorita La Grande Bellezza i Jagten teško da će uspeti da se dokopa nagrade, ali uspeo je u tome da privuče pažnju gledalaca i kritičara iz celog sveta. Ovaj projekat predstavlja još jedan dokaz da odlična ideja i realizacija bez previše novca donose rezultata, pa makar produkcija bila manje poznata, kao što je belgijska.

Glavni junaci filma su Didier (), kauboj koji svira bendžo u lokalnom blugres bendu, i Eliza (), tatu umetnica koja ima sopstvenu radnju. Oni se nakon upoznavanja brzo zaljubljuju, venčavaju i dobijaju ćerkicu. Radnja filma je izmešana, tako da naizmenično gledamo scene iz doba njihovog upoznavanja, zatim doba kada njihova ćerkica ima sedam godina i bori se sa rakom, i konačno sa scenama nakon rezultata borbe sa rakom. Događaj trese njihovu naizgled stabilnu vezu i nakon moralnog i psihičkog kraha njih dvoje počinju da se udaljavaju jedno od drugog.

Bitna karakteristika ovog filma je da se tokom njegovog trajanja prožima zaista dosta bluegrass muzike i u zavinosti od ljubavi ili želje za njenim slušanjem će vam dosta zavisiti konačna ocena i konačni utisak. Muzika je zaista sjajno ukomponovana u ovaj nelinearni način prikazivanja radnje i veoma često pevanje i izvođenje muzike glavnih junaka još približnije prikazuje njihove misli i osećanja. Veliki plus definitvno daju vrhunske muzičke sposobnosti dvoje glavnih glumaca, koji su delimično sudelovali i u pisanju scenarija i muzike.

51b7db0ace7ed15141

Ovo je jedan veoma emotivan film i poseduje zaista dosta emotivnih scena. Svako od nas je bar čuo o problemima porodice u kojoj neko od članova ima rak, ali reko ko ima uvid u moralna posrnuća, psihičke krahove, promenu emocija i sve ostalo što donosi tako teško životno iskustvo. Van Groningen se ovde bavi takvim uticajem na dvoje ljudi koji se bezgranično vole, cene i podržavaju i upravo ta jačina njihove ljubavi i braka koji biva razoren predstavlja svojevsrtan pokazatelj da ni najjače veze nisu zaštićene od ovoga. Takođe se bavi spontanom sebičnošću, prebacivanjem krivice, kao i naglim promenama mišljenja i predmetima pažnje nakon nekog događaja. Nažalost, scenario nije bez klišea, ali sjajna muzika čini da se oni ne primete, dok kritičari još zameraju i relativnu razvučenost filma.

Tandem glavnih glumaca pruža veoma dobre performanse i njihovi dramatični karakteri daju dosta na težini filma, koji je skoro ceo na njihovim leđima. Zadržavaju našu pažnju čak i u trenucima kada se ima utisak da radnja pada i gubi na jačini. Kompletno su odradili sami pevačke deonice, imaju sjajne glasove i emocije koje pružaju tokom pevanja prosto uvere da su te emocije istinite. Akcenat pažnje je potpuno stavljen na njih, izuzev u scenama u kojima se pojavljuje njihova ćerkica, koja u isto vreme stvara i neverovatnu radost i neverovatno sažaljenje gledaoca prema njoj.

Ovaj belgijski film je vrhunsko delo za ljubitelje težih životnih drama koje menjaju sve u životu. Specifična muzika, odlična gluma i sjajan scenario čine da retko ko od gledalaca može da kaže da je ovo loš film.

8/10

large_the_broken_circle_breakdown_2