Den brysomme mannen/ The Bothersome Man (2006)

Are you leaving before saturday?

The Bothersome Man je norveški film koji mi je privukao pažnju opisom da je mešavina skandinavskog humora i klasičnih filmova sa temom utopije, kome je dodata mrvica filma Groundhog Day. Opis nije bio daleko od istine i dopali su mi se surrealni humor, oštra satira i priča koja angažuje gledaoca, ali mu ipak fale pojedini detalji koji čine da uživamo u filmu onoliko koliko možda očekujemo.

Film otvara pogled na depresivnog Andreasa (Trond Fausa), koji pruža korak ka šinama metroa. Nakon crnila, on se budi u autobusu koji se nalazi u nekoj pustinji. Na poslednjoj stanici biva površno dočekan i poslat u grad u kome ga čeka monotoni posao računovođe. Andreas shvata da nešto ne štima, ljudi su previše ljubazni i sterilni, nema životne radosti i hrana i piće nemaju ukus. Ubrzo upoznaje ženu i seli se u njenu kuću, samo da bi ubrzo shvatio da je i taj odnos postao hladan i mehanički…

Film je smešten u apsurdno okruženje koje na prvi pogled deluje kao neka vrsta utopije, ali nakon nekog vremena mi shvatamo da autor pravi satiru na moderan život u gradu. Hrana nema ukusa, piće te neće napiti, srdačna prijateljstva ne postoje, socijalni kontakti su isforsirani, teme za razgovor su površne, a seks je bez strasti. Naročito se to odnosi na skandinavske države u kojima monoton posao donosi novac koji se ne može potrošiti, a dosada koja nastaje bezbrižnim i monotonim životom mora negde da se izduva. Zbog toga partnerka glavnog junaka opsesivno preuređuje kuću, a sam Andreas traži strast na drugom mestu.

Površnost modernih odnosa u kojima smo svi uglavnom lako zamenljivi najbolje opisuje scena u kojoj Andreas saopštava En da je našao drugu ženu, na šta ona odgovara nemoj se seliti pre subote, tada imamo goste i biće neprijatno. Apsurdno okruženje je najviše dočarano činjenicom da nema dece u gradu, što potencira da stanovnici najviše gledaju sebe i da im je bitnija nijansa boje na nameštaju u kuhinji od hrane koja se tamo sprema. Završna trećina je malo zašla u fantaziju, ali efektno pokazuje šta je ono čemu većina teži i šta nam predstavlja dečju radost.

Mi nemamo predstavu o detaljima vezanim za to kako je Andreas došao tu, šta taj grad predstavlja i da li se on može napustiti na miran način. Kraj ne donosi satisfakciju po pitanju naše radoznalosti koja se konstantno raspiruje, a nekoliko scena su relativno zanimljive – ostavljaju prostor za slobodnu interpretaciju, ali nekima mogu biti zbunjujuće i nepotrebne. Umesto socijalne kritike, neki ovaj film mogu gledati i kao prikaz čistilišta ili života posle smrti u celini, jer je sve slično, ali ništa nije isto. U prilog tome ide što Andreasovi pokušaji za beg budu nekako osujećeni.

The Bothersome Man je bizarna socijalna satira sa nekim interesantnim pogledima na ispraznost života. Ljubitelji skandinavskog humora i filmova smeštenih u apsurdna okruženja svakako treba da mu pruže šansu, ali ne treba očekivati ništa revolucionarno.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]