The Blair Witch Project (1999)

Ovaj niskobudžetni projekat Danijela Majrika i Eduarda Sančeza je sa više nego skromnim budžetom od nekih 30-ak hiljada dolara uspeo da zaradi preko 300 miliona dolara. Kao i svaki film koji iskače iz neke vrste tradicionalnog kalupa i ovaj je publiku razvio u dva tabora – kritičare koji smatraju da je ovo, u svakom smislu, loš film, do fanova koji ovaj film smatraju remek-delom ne samo u svetu horora, nego u celokupnoj svetskoj kinematografiji.

Početak filma nam prikazuje troje mladih ljubitelja filma koji su nestali u šumi u Merilendu tokom snimanja dokumentarnog projekta o lokalnoj veštici iz Blera. Njihovi snimci napravljeni ručnom kamerom predstavljaju ostatak filma. Troje glavnih junaka, sa relativno skromnom tehničkom opremom, nakon intervjua sa nekoliko lokalnih stanovnika odlučuju da istraže ovu legendu koja otima i ubija malu decu. Nakon ulaska u šumu njihova ekspedicija nailazi na brojne probleme, počevši od činjenice da se ubrzo gube u planini, preko brojnih neprijatnih zvukova, pa sve do tragova koji nedvosmisleno govore da ih neko ili nešto prati.

Najbitniji razlog za uspeh ovog filma je što su autori, slično kao autori mokumentarija It’s All Gone Pete Tong sa gluvim DJ-em u glavnoj ulozi, napravili reklamnu kampanju u kojoj su promovisili film kao istiniti dokumentarac o veštici koja je dovela do smrti mladih filmaša. Upravo zbog toga su brojni ljubitelji filma jedva čekali premijeru, dok su bioskopske projekcije bile rasprodate mesecima unapred. Uporedivši ga sa današnjim filmovima koji ostvaruju ogromne zarade, ovaj projekat je sa tehničke i produkcijske strane neuporedivo lošiji, ali poseduje brojne karakteristike koji ga čine unikatnim filmom za to vreme.

cropsey

Glavni činioc koji stvara strah u ovom filmu je veoma napeta atmosfera. Junaci dobar deo vremena provode u osluškivanju zvukova, posmatranju neočekivanih promena i iščekivanju onoga šta će se sledeće desiti, bez eksplicitnih scena krvi, nasilja i užasa. Ni u jednom trenutku se ne prikazuje pojava/veštica koja čini da se oni uplaše, tako da se gledalac plaši isto kao i glavni junaci, zbog nepoznatog razloga. Poneka istorijska činjenica u kombinaciji sa lokalnim legendama i strašnom atmosferom koja vlada u šumi, naročito tokom noći, čini da strah proizvodi najgore moguće predstave o onome što se dešava, makar ta dešavanja bila relativno bezopasna i nebitna.

Veliki plus uverljivosti filmu daju potpuno nepozanti glumci koji odrađuju više nego dobar posao. Osim što glume, njihov posao je bio i da sve što se dešava snime, jer su oni nosili ručne kamere i mikrofone, a ne neko treće ili četvrto lice. Čitajući tekstove na internetu sam naišao na brojne trikove autorskog tandema kako bi još više dočarali atmosferu filma, tako da su, između ostalog, glumci danima bili u šumi sa malo hrane i bili su zaista plašeni noću, tako da gledalac stiče utisak da se sve na filmu zaista dešavalo nesrećnoj trojci.

Ne morate biti ljubitelj horor filma da biste cenili ovaj projekat. Počevši od činjenice da su autori bukvalno stavili prst u oko prebogatim produkcijskim kućama, preko veoma napete atmosfere, do krajnje originalne ideje i realizacije čitavog filma. Ovo je jedan od najoriginalnijih i najisplativijih filmova u istoriji kinematografije i predstavlja sjajno filmsko iskustvo.

10/10

BlairWitchVisual