The Big Sick (2017)

Kumail Nanđani (Kumail Nanjiani) je američki glumac, scenarista i stend-ap komičar koji je rođen u Pakistanu i koji je prešao trnoviti put od totalne anonimnosti do prepoznatljivog lica. Kumail se dolaskom u SAD susreo sa brojnim kulturološkim razlikama, a njegovo pakistansko poreklo je sa sobom vuklo tradiciju koje mu je često remetila planove. Najupečatljiviji slučaj kada je tradicija stala na put njegovoj sreći je bio sjajni materijal za snimanje dugometražnog filma, a scenario je napisao u saradnji sa svojom suprugom Emily V. Gordon.

Kumail tumači verziju sebe od pre desetak godina, kada je živeo u Čikagu, bio početnik u stend-ap komediji i za život zarađivao kao vozač. On se vodi svojim snovima, iako njegova porodica ima tradicionalne planove za njega – da završi prava, bude posvećen musliman i da oženi devojku koju mu oni pronađu. Nakon jednog nastupa, započinje konverzaciju sa Emili (Zoe Kazan), studentkinjom psihologije, koja se završi dogovorom da se više nikada ne vide. Taj dogovor se iznova i iznova ponavlja, sve dok ne postanu svesni da su u vezi već pet meseci…

The Big Sick je uspešna mešavina više tema. Pre svega, izvrsno predstavlja imigranta koji pokušava da živi svoj američki život, dok balansira sa željama i planovima svoje porodice, koja se kulturološki i dalje nalazi u državi iz koje su otišli. Tu je i mlad čovek koji želi da se ostvari u svetu stend-ap komedije, kome konstantno fali malo da bi mu karijera krenula sa mrtve tačke. Takođe, tu je i momak koji nije ostavio najbolji utisak kod roditelja svoje bivše devojke, a očajnički želi da ispravi stvari i predstavi se u najboljem svetlu.

Iznad svega toga, The Big Sick je simpatična romantična priča o dvoje ljudi, koji su svesni međusobne privlačnosti, ali se trude da budu iznad situacije, pravdajući se time da nisu spremni za vezu. Svaki novi susret ih sve više više zbližava, a mi zbog iskrene dopadljivosti njihovih karaktera iskreno navijamo za njih. Momenat kada se Emili razboli baca drugačije svetlo na čitavu priču i to je situacija koja ima veliki potencijal za melodramu, koju sam svakako očekivao. Međutim, autori su napisali komediju koja je svesna ozbiljnosti čitave situacije, ali se više bavi njenom specifičnom prirodom i načinima na koji se likovi suoačavaju sa njom.

S obzirom da se lik Emili dobar deo filma bori sa bolešću, centralnom temom smatram odnos Kumaila sa njenim roditeljima Terijem (Ray Romano) i Bet (Holly Hunter), koji su došli iz Severne Karoline kako bi bili uz nju. U početku ima dosta tenzije, koja je sasvim razumljiva jer njeni roditelji znaju sve o njihovom odnosu, ali Kumailov trud da ih ubedi kako u suštini nije loš tip polako pravi rezultate. Kumail stiče i njihovo poverenje, koje oni koriste da podele svoje strahove i probleme. Vremenom se između njih troje pravi čvrsta veza puna podrške i razumevanja i zaista je bilo lepo posmatrati kako njihov odnos sve više napreduje.

Teri je u početku na distanci, dok je Bet previše agresivna, ali ubrzo shvatamo da su to fasade iza kojih se kriju dobrodušni ljudi puni topline i humora, koji su svesni da prave greške. Kumail pomaže da se te fasade sruše, naročito urođena sposobnost glumca da ni u ozbiljnim ili konfliktnim scenama ne žrtvuje svoj smisao za komediju. Slobodno mogu reći da je odnos ovo troje jednako sentimentalan i romantičan kao i odnos Kumaila i Emili. Takođe, lik Emili, odnosno performans Zoi Kazan, je pun šarma, vedrosti i topline.

The Big Sick je emotivan i šarmantan film koji je dokaz da formula za romantične komedije može iznedriti kvalitet ako iza nje stoje lična priča, sjajno napisani likovi i univerzalne teme kojima se bavi.

moja konačna ocena: 8/10