The Big Lebowski (1998)

Čuveni režiserski par braća Koen su 1998. godine nakon utabane staze i steknutog imena u svetu drame i crne komedije rešili da snime projekat koji će predstavljati nešto novo u njihovom radu – priču o hipiku koji slučajno upada u svet kriminala. Njihov novi projekat nije naišao na dobar odziv po bioskopima širom sveta, ali je nakon nekoliko godina stekao kultni status među ljubiteljima nezavisnih filmova, isključivo zbog specifičnog humora i čitave atmosfere koju film poseduje.

Glavni junak filma je Džef Lebovski poznatiji pod nadimkom Dud (The Dude). On je hipik koji živi u Los Anđelesu i svakodnenica mu se svodi na pušenje marihuane i kuglanje sa svojim najboljim drugovima, Volterom i Donijem. Volter je radikalni vojni veteran eksplozivne naravi, dok je Doni bivši surfer čije je mišljenje najčešće nebitno. Njihovu svakodnevnicu prekida dolazak dvojice uterivača dugova koji od Džefa traže da vrati novac koji je pozajmila njegova supruga. Nakon objašnjena da on nema suprugu, Džef odlazi kod čoveka sa kojim su ga zamenili kako bi tražio nadoknadu za pretrpljeni strah i novi tepih. Tamo biva uvučen u akciju, mora pomoći da se otplati otkupna svota za suprugu tog bogataša i samim tim upada u niz krajnje neočekivanih i urnebesnih događaja.

Braća Koen su relativno brzo ostvarili proboj na holivudsko tržište, osvojili su naklonost kritike i baza njihovih fanova se postepeno povećavala, ali ono što je kuriozitet je da njihovi projekti nisu dobili veću količinu novca za produkciju, nego su ostali niskobudžetni, što je svakako plus. Njihove filmove ne karakterišu specijalni efekti, jurnjave i rasipanje novca tokom snimanja, nego suptilna umetnost koja se najbolje ogleda u vrhunskoj režiji i originalnim scenarijima punim krajnje zanimljivim i drugačijim likova.

lebowski

U ovom filmu se takođe prikazuje najbitnija karakteristika braće Koen – kreativnost. Scenario se osim sjajnih likova sastoji od specifičnog humora koji nije odmah naišao na odobravanje, dok je danas postao sinonim za sjajnu komediju namenjenu nešto zahtevnijim gledaocima. Pun je urnebesnih dijaloga sa replikama koji koriste ljudi širom sveta u svakodnevnom životu. Pored majstorske režije film karakteriše odličan odabir lokacija za snimanje i sjajni saundtrek. Posebno izdvajam scene u kojima Džef tokom pušenja marihuane odlazi u neki novi, nadrealistični svet koji prikazuje njegova razmišljanja i halucinacije. Osim glavne priče scenario sadrži i određeni broj podzapleta, koji lenje gledaoce mogu zamoriti, dok će istinske ljubitelje filmova zabaviti i zaintrigirati.

Glumačka ekipa je savršena i odradili su posao toliko dobro da su to možda i uloge njihove karijere. Džef Bridžis () je sjajno izneo ulogu flegmatičnog hipika sa svojim specifičnim viđenjem života i sveta uopšte, dok su sjajni i uvek rado viđeni glumci Džon Gudman () i Stiv Bušemi () prosto nenadmašni u svojim ulogama. Zaista se stiče utisak da ovakav trio zaista postoji u Los Anđelesu i oseća se žal što ih ne poznajemo i u pravom životu. Osim njih vredi spomenuti Džona Turtura () u sjajno odrađenoj ulozi ekcentričnog kuglara Hesusa Kvintana, kao i Filipa Sejmura Hofmana () i Džulijen Mur ().

Ovaj film je urnebesan, originalan, specifičan i sam krem svetske kinematografije. Filmska priča koja će svakog zabaviti i koja će svima pokazati koliki su filmski genijalci braća Koen.

10/10

The-Big-Lebowski_Jeff-Bridges_hooded-top.bmp