The Beta Test (2021)

Negde u ovo doba pre tri godine sam pisao o odličnom autorskom filmu Džima Kamingsa Thunder Road kome je to bio debitantski rad. Prošle godine nam je predstavio horor-komediju The Wolf of Snow Hollow koja nije uspela da ponovi uspeh i kvalitet prvog filma, dok nam sada donosi kombinaciju trilera i crne komedije The Beta Test koja je premijerno prikazana na filmskom festivalu u Berlinu, dok je u bioskope stigla petog novembra.

Kamings ovoga puta glumi Džordana, agenta za holivudske talente kome ne cvetaju ruže na poslovnom planu i koji uskoro treba da stupi u brak sa dugogodišnjom verenicom. Zaplet nastaje kada dobije misteriozno pismo u kome mu nepoznata osoba nudi seksualni susret bez obaveza sa potpunim strancem. Prihvatanjem ponude se njegov život okreće naglavačke i biva zarobljen u zlokobnom svetu laži, neverstva, ubistava i digitalnih podataka.

Džim Kamings je autor nezavisnih komedija koje se vrte oko njegove sposobnosti da tumači nestabilne muškarce koji pokušavaju da se uhvate za osećaj moći koji postoji samo u njihovoj mašti. Nakon policajca-tužnog klovna i policajca lečenog alkoholičara kojima je zajedničko da su netolerantni na stres, ovde je agent koji se suočava sa egzistencijalnom krizom karijere kome je prihvatanje anonimne seksualne ponude produbilo i moralnu krizu. Užasavajuće nasilna uvodna scena nam pokazuje koliko stvari mogu poći po zlu zbog prihvatanja misteriozne ponude i Džordanovo otvaranje koverte nam zbog nje pruža osećaj koliko bi stvari mogle da izmaknu kontroli svakog momenta.

Zbog toga što je Džordan egoističan i destruktivan, nisam uspeo da se povežem sa njime i da iskreno navijam da uspe u svojoj misiji i nameri. Međutim, moram priznati da mi je bio urnebesan za gledanje, pre svega jer je sve vreme imao osmeh na licu bez obzira što ni u jednoj sceni taj osmeh nije bio autentičan. Džordan je uveren da je šarmantan i simpatičan, pa je za narcisoidnog čoveka kao što je on privlačnost nasumičnog seksa sa strancem prilično velika, tolika da više ni ne razmišlja o pripremama venčanja – da nema osobine čoveka koji se očajnički trudi da ostavlja utisak alfa mužjaka, sve što mu se dešava bi moglo da prođe kao tragedija.

Scenario pokušava da poveže Džordanovo iskušenje sa njegovim poslom, odnosno opštim načinom poslovanja u Holivudu koje uključuje seksualno uznemiravanje, eksploataciju i tretiranje podređenih bez osnovnog nivoa pristojnosti i poštovanja. Džordan se ne snalazi u savremenom dobu koje je zahvaljujući internetu i odeljenju za ljudske resurse ograničilo predatorske poslovne prakse, pa mu preostaje “samo” stabilna veza zasnovana na ljubavi i poštovanju koja ga uopšte ne ispunjava.

Generalno, scenario je manje-više uspešno uspeo da poveže priču u neku vrstu paranoidnog trilera sa holivudskim okruženjem u kome su ljudi kao što je Džordan, odnosno oni zaokupljeni sami sobom, nekada prolazili daleko. Očekivao sam da će konačan rasplet detaljnije objasniti svrhu čitave šeme, tj. rasplet mi je bio iznenađujuće nežan i jednostavan za tako energičan film. Generalno, The Beta Test mi se dopao kao crna komedija sa krajnje nesimpatičnim antiherojem, pre svega jer ga Kamings tako dobro predstavlja, ali je kao triler prilično klimav.

The Beta Test je neujednačena kombinacija mračnog trilera i holivudske satire koja se bavi pitanjima iskušenja i digitalnog identiteta – relativno zabavna crna komedija kojoj fali malo jasnija vizija i pravi fokus priče.

moja konačna ocena: 7/10