The Beach Bum (2019)

Harmoni Korin (Harmony Korine) je američki filmaš koji je svojim prvim filmom Kids (napisao scenario sa 19 godina) privukao pažnju ljubitelja nezavisnih filmova. Njegove radove prate kontroverze, jer predstavlja određene životne teme na potpuno ogoljeni način. Obraća pažnju na vizuelne detalje i poseduje umetnički pristup snimanju filma, ali dok ga jedni hvale, drugima je pretenciozni pokušaj autora sa besmislenim filmovima.

The Beach Bum je njegov najnoviji rad u kome je protagonista Mundog (Matthew McConaughey), buntovni pesnik koji živi život po svojim pravilima. U jednom momentu je bio uspešan i uticajan, proslavio se svojom poezijom i oženio je bogatašicu Mini (Isla Fisher), ali već duže vreme ništa ne piše i provodi se po plažama i na jahtama, često i sa drugim ženama. Mini i njegov agent Luis (Jonah Hill) insistiraju da završi knjigu koju je davno započeo…

Mundog je izmišljen lik, ali izgleda kao da je potpuno stvaran i postoje sugestije da je zasnovan na pravoj osobi, što me uopšte ne bi čudilo. On vrlo lako može biti neko ko baš sada sedi u nekoj krčmi na plaži, recituje svoje stihove i flertuje sa kim stigne. Sa druge strane, Mundog je izvan svakodnevnih briga običnih ljudi, čudan je i kontradiktoran, tako da je logično i da je produkt fikcije.

U svakom slučaju, protagonista je prijatna retkost i lik koji zaslužuje svoj film. Korinov scenario ima priču bez klasičnog zapleta, iako se dosta toga dešava oko glavnog junaka koga retko šta dotiče, pa je The Beach Bum vrsta filma kojoj je potreban neko kao Mundog. Naš protagonista voli da provodi vreme sa Londžarejem (Snoop Dogg), koji voli avanturu i koji, što je još bitnije, uvek ima kvalitetnu marihuanu sa Jamajke. Takođe, Mundog u samo jednoj sceni pokazuje svoju emotivnu reakciju, a možda je i tada to bio samo izraz konfuzije.

U nedostatku zapleta, ostaje nam da pratimo Mundoga u nizu avantura, koje uključuju svadbu njegove ćerke, bekstvo iz centra za odvikavanje sa Flikerom (Zac Efron) i druženje sa kapetanom Vekom (Martin Lawrence), koji se bavi delfinima. Upravo nam te avanture služe da shvatimo i definišemo samog Mundoga. U jednom momentu, on ostaje bez ičega i druženje sa beskućnicima, kao i marihuana, mu daju inspiraciju da završi svoju knjigu.

Mekonahi je veoma prirodno ušao u ovu ulogu i očigledno je da se dobro zabavljao tokom snimanja. Uspeva u tome i da mu se divimo, ali i da mu zameramo njegovo ponašanje. Njegov lik je senzualista, stoner, čovek koji živi u momentu, koji nema autocenzuru i koji jednostavno radi ono što čini da se oseća dobro. Njegova filozofija je da je svaki događaj, dobar ili loš, samo nota u pesmi koja predstavlja njegov život. Takvom liku su dodate sjajne lokacije na kojima dominiraju more i plavo nebo, pa je sve lagano i usporeno, kao i naš glavni junak.

The Beach Bum je priča o liku koji je suviše jedinstven da bi ušao u bilo kakav vid naracije, sa prepoznatljivim stilom Harmoni Korina i harizmatičnim Metjuom Mekonahijem, koji će nekima biti dovoljna nadoknada za neusklađenost i izostanke pravog fokusa i klasičnog zapleta.

moja konačna ocena: 6/10