The 100 (2014-)

Sa CW TV mrežom sam se prvi put sreo gledajući seriju Vampire Diaries. Posle toga usledio je Secret Circle, pa i Originals. Sve ove serije imale su isti koncept. Okupljena je grupa mladih glumaca, koji su svi mladi, lepi, zgodni, a u centru je neka natprirodna priča, vampiri, vukodlaci, veštice, itd. Onda se pre dve godine pojavio Arrow, serija o poznatom superjunaku iz DC sveta. Naravno, koncept je opet bio sličan. Mladi, lepi, zgodni, ali isto tako video se i kvalitet i ozbiljnost serije kako je odmicala dalje. Serija je, baš kao i Vampire Diaries i Originals, postigla veliki uspeh i veoma je gledana, evo već treću sezonu.

Ohrabren ovim uspehom, a i stečenim iskustvom kojim putem da idu, CW je početkom 2014. godine pustio seriju The 100, o kojoj danas pišem. Pre toga da kažem još da je u jesenjoj šemi prošle godine, CW pustio seriju o još jednom, ultrapopularnom superjunaku iz DC sveta, The Flash, koji je odmah postao veliki hit. Nego, da se vratim na The 100.

Kreator serije je, pa može se reći, anonimus, Džejson Rotenberg, scenarista i producent o kome ništa ne znam, ali to ga nije sprečilo da prepozna potencijal u romanu The 100, koji je napisala Kas Morgan, prema kom je serija i urađena. Rotenberg se okrenuo poznatom konceptu CW-a, oko neobične, u ovom slučaju postapokaliptične priče okupio je mlade, lepe i zgodne glumce i to njih stotinu. Moram priznati da, kad sam video najavu, nisam bio oduševljen, jer sam mislio da će to biti još jedna teen serija, tipa Vampire Diaries, koju, iako sam prve četiri sezone aktivno pratio, sam prestao gledati jer se pretvorila u pravu sapunicu.

Međutim, Rotenberg nije želeo da sve bude na leđima mladih, nepoznatih, glumaca već je angažovao i stariju gardu koju čine provereni glumci iz serija, što je imalo za posledicu da kvalitet iste bude daleko bolji i to mu je bio odličan potez. Serija je startovala sa trinaest epizoda u prolećnjoj šemi 2014. godine, a druga sezona sa još trinaest epizoda je izbačena odmah u jesenjoj šemi iste godine. Nakon velikog uspeha i gledanosti, očekuje nas treća sezona na jesen 2015. godine.

The 100 (2)

Radnja se dešava 97 godina nakon nuklearne apokalipse na Zemlji koja je zbrisala čitavu civilizaciju ljudi. Malobrojni su preživeli, bekstvom u svemir, na dvanaest svemirskih stanica u neposrednoj orbiti Zemlje. Te stanice zajedno spojene čine Arku, gde živi oko 3000 ljudi, a glavni i odgovorni za sve je Kancelar Jaha (Isaiah Washington). Arka ima stroga pravila, a obzirom da su godine prošle, a resursi sve manji, ta pravila su rigorozna. Tako se za svaki imalo teži prekršaj, biva izbačen u svemir, osim ako ste mlađi od osamnaest godina. Za red je zadužen većnik Markus Kejn (Henry Ian Cusick). Zbog sve većeg manjka resursa Kancelar zajedno sa većem, odlučuje da 100 maloletnih prestupnika, u specijalnoj kapsuli pošalje na Zemlju. Razlog je čuvanje resursa, ali onaj skriveni je u stvari da se napravi zadnji pokušaj u otkrivanju da li se na Zemlji može živeti.

Tako njih stotinu biva poslato na zemlju. Kapsula sleće na zemlju, ne baš nežno, ali velika većina preživi. Ostavljeni su sami sebi, a jedino su dobili upute da odu do Mount Weathera, stare vojne stanice. Tu bi trebali naći potrepštine za život, kao i radio vezu da se jave Arci. Međutim kapsula je pala dalje nego što je trebalo. Stotina otkriva da je Zemlja naseljiva, priroda buja, nema visoke radijacije, ima vode za piće i raznih izvora hrane. Međutim, to nije sve čega ima na Zemlji. Na nimalo lep način, naučiće da na Zemlji ima još preživelih ljudi. Prvo tu su Graundersi, plemenski organizovani ratnici, sa primitivnim oružjem. Onda tu su i Riperi, krvoločni kanibali, i Planinski ljudi, koji gle čuda, žive u Mount Weather, ali o njima nema nikakvih saznanja osim toga.

Kroz dve sezone, gledaćemo uzbudljivu sci-fi/distopijsku avanturu gde će se različite civilizacije, filozofije života, kao i načela koja upravljaju tim civilizacijama, sudariti. Toliko različitosti na ograničenom prostoru imaju sve predispozicije za opšti sukob. Praviće se savezi, jedni će loviti druge, izdići će se vođe, padaće izdaje. Bespoštedna borba će eskalirati, mnogi će u njoj pasti, a svi će biti i dobri i loši. Desiće se razni obrati, šokirati vas i nikada nećete znati šta vas očekuje.

The 100 (3)

Produkcija koja stoji iza serije je impresivna. Efekti i kostimi su na izuzetnom nivou. Setovi su bajkoviti kao i sama fotografija. Glumačka ekipa je raznolika i veoma kvalitetna. Ono po čemu možete poznati kvalitet produkcije je i broj statista u nekoj seriji. Ovde ih ima zaista veliki broj, što samo govori o ozbiljnosti u pristupu i želji da se što vernije i uverljivije iznese ova odlična priča. Kraj svake sezone otvara nove mogućnosti, tj. prema rečima kreatora svaki kraj sezone nam otvara novo igralište.

Za kraj, moram reći da je ova serija daleko prebacila moja, u startu postavljena, očekivanja. Veoma zanimljiva i napeta priča iza koje stoji velika produkcija garantuje odličnu zabavu, koju ova serija i donosi, a time je i preporučujem svim ljubiteljima žanra.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]