Talk to Me (2022)

Talk to Me je australijski horor koji potpisuju braća Filipu u svom debitantskom filmu, a njih dvojica stoje iza popularnog youtube kanala RackaRacka. Radnja filma prati grupu tinejdžera koji otkriju da mogu kontaktirati duhove koristeći misterioznu balsamovanu ruku, ali kako to obično biva preteruju u tome i oslobađaju zastrašujuće natprirodne sile. Premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Adelejdu 30. oktobra prošle godine, u bioskope je pušten krajem jula i do sada je zaradio 15 puta više od uloženih 4,5 miliona dolara, a u pripremi je i nastavak.

Talk to Me me je privukao zbog pronalaženja drugačije ideje za često korišćenu horor premisu koja uključuje priču o duhovnoj ili demonskoj opsesiji. Skeptičnost svih nas je svakako opravdana jer su brojni jeftini, zaboravljeni filmovi imali tu osnovnu ideju i mislio sam da nema ništa novo što se može otkriti u vezi sa time. Ovde su autori naišli na veoma pametan i vrlo neobičan obrt u koncepciji, a da li film u potpunosti koristi tu novu premisu je skroz druga priča.

Ideja je jednostavna – duhovi postoje, moguće je razgovarati sa njima i pozvati ih da preuzmu kontrolu nad telom nekoga. Zašto bi bilo ko to uradio izgledalo bi kao pitanje koje zahteva neko racionalno objašnjenje ili dublje proučavanje psihologije, ali scenario zaobilazi sve to sa fundamentalnom i preciznom jednostavnošću koja čini svako pitanje logike ili razuma besmislenim.

Očekivano se radi se o grupi tinejdžera koji komuniciraju sa natprirodnim entitetima. Ispostavlja se da je to opasno uzbuđenje koje za neke postane gotovo kao zavisnost i vrsta zajedničkog spektakla savršenog za zabave. Tinejdžeri vole da prelaze granice, pa će, naravno, biti prvi u redu da isprobaju ovu visceralnu vrstu seanse, posebno ako to rade svi ostali. U gradu gde je lokacija radnje filma svi to rade i taj čin postaje sadržaj za društvene medije. Tinejdžeri saznaju o trendu i pokušavaju da učestvuju u tome – sve to ima savršen smisao i zaista nije potrebno dalje pojašnjenje.

Što se tiče priče izvan osnovne premise ona je dovoljno dobra, iako kombinacija tinejdžerske melodrame i relativno efikasnih scena straha deluje kao najlakši put koji se može uzeti sa ovakvom centralnom idejom. Ovo je redak film koji ostavlja nadu da će postojati nastavak iz prostog razloga jer materijal na ekranu praktično moli da se nešto više uradi sa njime.

Priča se vrti oko Mie koja i dalje tuguje zbog prerane smrti svoje majke pre dve godine. Ona i njena najbolja drugarica Džejd saznaju za zabavu koja se održava kod školske drugarice Hejli koja je u posedu skulpture ruke i zgloba pružene kao da se rukuje. Glasina je da ispod keramičke površine postoji prava ruka koja je pripadala moćnom mediju duhova. Glavna poenta je da osoba može videti i razgovarati sa mrtvima držeći tu ruku i ako zaista želi uzbuđenje može zatražiti da je duh preuzme. Nakon pametnog i jasnog postavljanja punog tematskog potencijala, nažalost, ostatak filma brzo zapada u seriju obrazaca. Tinejdžeri učestvuju u ritualu, bivaju posednuti i ponašaju se jezivo ili zlokobno.

Sve to kulminira u zastrašujuće brutalnoj sceni u kojoj dečak izgleda kao da je posednut duhom Mijine preminule majke. Rezultirajući horor u kome dete nanosi sebi povrede pod uticajem natprirodnog bića je prilično zastrašujuć, što je veliki uspeh nakon decenija sličnih scena u drugim filmovima. Braća Filipu koriste mnogo praktičnih efekata sa primetnim uspehom, ali dinamika montaže i potpuna bespomoćnost deteta, kao i posmatrača, takođe značajno doprinose zastrašujućem efektu. Nakon toga radnja se većinom muči kroz neke ideje o tugovanju i niz jump scare ili fake-out scare scena.

Talk to Me poseduje zanimljiv koncept sa odličnim glumačkim nastupima i jezivom atmosferom koja održava napetost tokom ključnih trenutaka. Počinje sa preciznom jasnoćom i svrhom u vezi sa svojom varijacijom na opsesiju, mehanikama kako to funkcioniše i nekim osnovnim idejama o našoj želji da se plašimo i delimo ta iskustva. Međutim, kasnije igranje sa stvarnošću i polovična međuljudska drama filma vezana za teme kao što su gubitak, usamljenost i adolescentska ranjivost ostavlja gledaoca željnog više. Nisu mi se dopali likovi tinejdžera sa svojim odbojnim ponašanjem, ali je film u isto vreme i užasno surov i empatičan.

Talk to Me je efikasan australijski horor sa uzbudljivom premisom i impresivnim praktičnim efektima koji se oslanja na konvencije žanra i međuljudsku dramu koja nije realizovana baš najsavršenije.

moja konačna ocena: 7/10