Super High Me (2007)

U dokumentarnom filmu Super Size Me Morgan Sparlok se bavio pitanjem uticaja loše ishrane iz brzih restorana na ljudski organizam tako što je jeo samo tu hranu čitavih trideset dana. Komičaru Dagu Bensonu () se svideo taj projekat i rešio je da uradi nešto slično njemu – da ispita uticaj neprekidnog tridesetodnevnog korišćenja marihuane na ljudski organizam.

Po njegovim rečima, Dag je višegodišnji uživalac marihuane koji, kako bi eksperiment u potpunosti uspeo, pre početka tridesetodnevnog konstantnog pušenja bio „čist“ i nije koristio marihuanu takođe trideset dana, kako bi mu se organizam u potpunosti očistio od THC-a. Kao i junak dokumentarca po kome je smišljen ovaj projekat, Dag vrši određene testove koji upoređuju stanje njegovog organizma pre i posle korišćenja marihuane, ali se mora priznati da ti testovi, među kojima je test intuicije (?), nisu toliko profesionalni i kvalitetni kako u Super Size Me.

Veliki deo filma se bavi nastupima stend-ap komedije glavnog junaka, u kojima objašnjava svoj eksperminet i priča šale na temu marihuane. Upravo zbog toga se nema utisak da se gleda dokumentarni film o štetnosti njenog korišćenja, nego neki video od sat i po vremena u kome se napušeni čovek dobro zabavlja. Kako bi koliko toliko imao šmek dokumentarca Dag posećuje nekoliko legalnih prodavnica marihuane, boraca za legalizaciju marihuane i javnih ličnosti, ali su ti intervjui i pojave Daga u javnosti odrađeni previše amaterski i stiče se utisak da su namontirani i namenski snimani, sa unapred određenim sekvencama i predviđenim odgovorima.

Samo istraživanje o štetnosti je odrađeno previše traljavo. Osim već spomenutih diskutabilnih testova, Dag nije vodio zapisnik o svojoj ishrani, količini marihuane koju je popušio i ostalim bitnim činiocima u vezi njenog korišćenja i samog uticaja. Skloneći u stranu kratkotrajni uvod u zakonodavstvo o marihuani mi zaista nemamo uvid u njen uticaj tokom trideset dana neprekidnog korišćenja, osim što se Dagu crvene oči i mnogo više se smeje. Slobodno se može reći da je ovaj film parodija na Super Size Me.

Ovaj projekat jednostavno nema dovoljno sadržaja i informacija koji bi ga činili korisnim i dobrim dokumentarcem. Ukoliko vas zanima prikaz naduvanog stend-ap komičara koji se dobro zabavlja koristeći marihuanu i snimajući sve to, onda pogledajte ovaj film. Sa druge strane, ukoliko tražite naučne ili medicinske rezultate korišnjenja marihuane, ovo definitvno nije film u kome ćete ih naći.

3/10

706