Sully (2016)

Everything is unprecedented until it happens for the first time.

Završnica godine je predviđena za filmove koji se planski snimaju za sezonu festivala i filmskih nagrada. Njihove teme su obično one koje vole članovi filmske akademije, sa dosta emocija i sa ljudskom dramom, a naročito se cene biografske drame. Velika produkcijska studija angažuju iskusna i popularna imena čije samo učešće u filmu pojačava rejting istog, a takav je slučaj i sa projektom Sully.

O herojstvu pilota Česlija Salija Salenbergera ste verovatno čuli. Naime, ovaj čovek je u januaru 2009. godine uspešno izveo prinudno sletanje pokvarenog aviona i to na reku Hadson, pa je isključivo njegovom zaslugom svih 155 putnika prošlo samo sa lakšim povredama. Uz pomoć Džefrija Zaslova je napisao knjigu Highest Duty u kojoj opisuje ovaj poduhvat, istragu koja se sprovela nakom tog čina, kao i prateći publicitet koji je neočekivano dobio. Upravo je ta knjiga adaptirana u scenario za ovaj film.

Kada se oko teme herojskog čina čoveka iz naroda zainteresuju Klint Istvud (Clint Eastwood) i Tom Henks (Tom Hanks), rezultat mora biti film koji će se agresivno kandidovati za filmske nagrade, a igraće na kartu rodoljublja, hrabrosti  i sveopštu omiljenost gospodina Henksa. Poznato je da su Amerikanci ponosna nacija i da će rado i sa pažnjom ispratiti svaku ekranizaciju heroja iz naroda, pa je Sully zaradio mnogo više novca nego što su producenti očekivali. Naravno,  sveže iskustvo Toma Henksa u ovakvim tipovima filma (Bridge of Spies, Captain Phillips), kao i Klinta Istvuda (American Sniper) su jedni od razloga uspeha ovog filma.

sully-2016-2

Ono što je mene začudilo je što je film trajao svega sat i po – svestan sam da čin prinudnog sletanja aviona nema potencijal da se razvuče i nema prostor za ozbiljno autorsko bavljenje, ali sam svakako bio iznenađen. Umesto toga, autorski tim je iskusno stavio akcenat na lik pilota Salija, dobričinu koji je veliki profesionalac i veoma iskusan čovek u svom poslu, a koji odbija titulu heroja jer je samo radio svoj posao. Sully zbog toga nije tradicionalni biopik kao što sam očekivao, nego studija karaktera o čoveku čiji profesionalizam dobija veliki publicitet, a samim tim i određene sumnje u ispravnost njegovih postupaka.

Istraga je pretila da uništi njegovu reputaciju, a samim tim i karijeru, pa se kod pilota pojavljuju brojne emocije koje dovode do toga da počne da sumnja u samog sebe i u svoju sposobnost. Na njegovom primeru je prikazano kako ljudi reaguju kada napokon, za promenu, čuju neke lepe vesti iz svoje zemlje, ali takođe se vidi i druga strana medalje – ako se dokaže da je pogrešio, Sali dobija otkaz bez prava na penziju. Pilot sam 42 godine i prevezao sam milione putnika, ali ću ostati upamćen po jednoj grešci, iz te rečenice se vidi sva besmislenost sistema u kome su radnici potrošna roba.

sully-2016-3

Tom Henks je izvrstan glumac koji je toliko puta dokazao kako ume da predstavi višeslojnog karaktera kome pruži postojanost i uverljivost običnog čoveka, a ne napisanog lika iz scenarija. Saliju na suptilan način, isključivo kroz ekspresije, a ne kroz dramatične dijaloge, pruža ljudske kvalitete skromnog heroja i sigurnog profesionalca. Aron Ekhart (Aaron Eckhart) u ulozi ko-pilota je takođe izvrstan, sjajno je predstavio čoveka koji nema zrnce sumnje u odluke svog predpostavljenog, dok je Lora Lini (Laura Linney) iznenađujuće ljudska u ulozi žene koja ne baš strpljivo čeka svog supruga.

Sully je iskrena ljudska priča smeštena u solidno napetu dramu koja nije klasičan biopik, nego studija karaktera običnog čoveka koji je postao heroj radeći svoj posao. Već tradicionalno, pojava Toma Henksa čini svaki film duplo boljim, dok su scene avionske nesreće verovatno najuverljivije koje sam do sada video na filmu.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]