Stuart: A Life Backwards (2007)

Stuart: A Life Backwards je televizijski film producentske kuće BBC, koji predstavlja ekranizaciju istoimene knjige Aleksandra Mastersa iz 2005. godine. Knjiga se bavi Stjuartom Šorterom, čovekom koji je bio kriminalac, beskućnik i aktivista, a temelji se na razgovorima koje su njih dvojica vodili. Režiju potpisuje David Attwood, veteran britanske televizije.

Aleksandar (Benedict Cumberbatch) je povučeni pisac i ilustrator, koji radi u prihvatilištu za beskućnike. Dvoje humanitarnih radnika bivaju uhapšeni, on pokreće kampanju za njihovo oslobađanje i tokom kampanje upoznaje Stjuarta (Tom Hardy), haotičnog mladog beskućnika. Aleksandar počinje da otkriva sve više o Stjuartovom komplikovanom životu i traumatičnom detinjstvu i dolazi na ideju da napiše knjigu o tome…

Tokom brojnih razgovora, Stjuart se priseća detalja iz prošlosti i zajedno sa Aleksandrom shvatamo razloge zašto je postao to što jeste. Kako vreme prolazi, njihovo ekscentrično prijateljstvo se razvija, a Aleksandar dobija uvid u svet koji mu nije bio poznat. Upravo je Stjuart predložio da radnja knjige ide unazad, kako bi se pravi razlozi za njegovo ponašanje objasnili na samom kraju, tj. u njegovoj ranoj mladosti.

Stjuart je narkoman sa istorijom samopovređivanja, beskućnik koji pati od mišićne distrofije i čovek koji je više vremena proveo u zatvoru nego van njega. Priča pažljivo rekonstruiše događaje koji su ga oblikovali, a pisac uspeva da sakupi depresivnu, šokantnu putanju njegovog života. U procesu saznanja odgovora na pitanje šta je ubilo dečaka kakav je Stjuart bio, njih dvojica postaju deo života jedan drugog i zajedno prelaze društvene granice.

Dopala mi se sirovost ovog filma, koju nisam očekivao. Isprva sam mislio da je Stjuart predstavljen kao karikatura samog sebe, ali sam ubrzo shvatio da je daleko od karikature ili bilo kakvog vida dvodimenzionalnog lika. Priča ne pojednostavljuje dešavanja, ne izaziva jeftinu sentimentalnost i Stjuart i Aleksandar su kompleksno napisani karakter. Dok je Stjuart vulgaran, povremeno agresivan, ali i osetljiv i pun razumevanja, Aleksandar je pripadnik srednje klase koji se suočava sa velikim izazovom, koji suptilno prevazilazi.

Tom Hardi je odlično rekreirao ekstremne fizičke osobine Stjuarta, koji ne vidi izlaz iz svog načina života. Njegova priča je dokaz koliko život može postati mračan i tužan, ali i kako dvoje ljudi mogu postati deo života jedan drugog, iako su različiti u svakom smislu. Stjuart je tragična figura, ali i intrigantna i zanimljiva, a upravo je to ono što je opčinilo Aleksandra, kao i nas gledaoce. Režiser mudro koristi komediju i animirane segmente kako bi sumornoj priči pružio malo pozitive, ali nam ne pruža jednostavne odgovore o Stjuartu, već sklapa slagalicu o njemu zajedno sa nama.

Stuart: A Life Backwards je na momente komična, ali sve vreme teška, upečatljiva i dobronamerna drama – film koji uspešno predstavlja uznemirujuću složenost života, ljudske različitosti i sve ono što delimo, samo što nemamo taj luksuz da karaktere iz filma posmatramo kao fikciju.

moja konačna ocena: 9/10