Striptease (1996)

Nastanak ovog projekta je usko povezan sa filmom Showgirls, koji je produkt konkurentskog filmskog studija. S obzirom na potencijalnu finansijsku dobit koju su mu predviđali Showgirls je ostvario veoma lošu zaradu i kritičari nisu štedeli negativne kritike. Producenti Striptiza su shvatili da ni njihov projekat neće doživeti bolju sudbinu, ali je već bilo kasno za prestanak snimanja i film je zbrzan do kraja

Na osnovu satiričnog romana Karla Hiasena, priča govori o Erin, koja se upravo razvela od Derela, sitnog kriminalca i narkomana, za koga se nepromišljeno udala i započinju borbu oko starateljstva nad ćerkom. Sudija je stari Derelov prijatelj i njemu dodeljuje ćerku, pa revoltirana Erin pokreće borbu za pravdu. Problem nastaje kada dobija otkaz kao FBI sekretarica i ona odlučuje da se zaposli kao egzotična plesačica u lokalnom klubu, iako nema nimalo iskustva u tome. Ona vremenom stiče naklonost kongresmena Dejvida, za kog se ispostavlja da je žestok čovek kada njegov ucenjivač, čovek koji voli Erin i želi da joj pomogne, biva pronađen mrtav.

Ceo projekat je stekao veliku popularnost zbog najava o erotskim scenama u kojima je nastupala tada jedna od najpopularnijih holivudskih glumica Demi Mur (Demi Moore). Konfuziju oko filma su stvorili sami producenti koji su ga prvo reklamirali kao „veoma tešku erotsku dramu“, koja je vremenom prešla u „emotivnu priču o samohranoj majci koja se suprtostavlja celom svetu zarad svog deteta“. Cela ta feministička farsa se u suštini svodi na obnažene grudi glavne glumice, koja je dobila čitavih 12,5 miliona dolara za njihovo snimanje. Stiče se utisak da je solidan materijal za film upropašćen činjenicom da autori nisu znali da li prave dramu ili komediju, kao i time što je režiju i scenario potpisao ne baš hvaljeni Endrju Bergman (Andrew Bergman). Veoma tanka priča, loša režija, sa povremenim smešnim dijalogom i relativno lošom glumom čini da film izgleda prilično loše. Senku na ceo projekat bacaju i diskretni znaci podrške kandidatu na američkim predsedničkim izborima, jer film obiluje slikama Bila Klintona.

Demi Mur je u ulozi Erin Grant debelo profitirala ovim filmom, a za uzvrat, u glumačkom smislu, nije pružila skoro ništa. Njena egocentričnost u kombinaciji sa nedostatkom glumačkog talenta čini da kod gledaoca stvara odbojnost umesto podrške i spontanog navijanja da uspe u svojoj nameri. Pohvale idu sjajnom Bartu Rejnoldsu (Burt Reynolds) koji je odlično izneo ulogu korumpiranog kongresmena, kao i Vingu Rejsmu (Ving Rhames), u ulozi dobroćudnog telohranitelja. Treba spomenuti da je ulogu male Angele Grant iznela Ramer Vilis (Rumer Willis), ćerka Demi Mur i Brusa Vilisa.

Vrednost ovog filma pokazuju nekoliko nagrada „Zlatna malina“ koje se dodeljuju filmskim promašajima. Kada se sve sabere i oduzme ne dobije se filmska katastrofa, ali ipak je ovo daleko od gledljivog ili dobrog filma.

3/10

1