Stranger Things (2016-)

Friends don’t lie.

Producensta kuća Netflix je više puta do sada dokazala da je pravi rasadnik kvalitetnog filmskog i serijskog programa i sa svakim novim projektom podigne lestvicu u odnosu na konkurenciju. Ljudi u ovoj kompaniji znaju šta publika želi da vidi i ovoga puta su ostvarili pun pogodak. Serija Stranger Things nas vraća u osamdesete u bukvalnom smislu te reči, a osim skoro opipljivog šmeka tih godina pruža nam brojne reference i aluzije prema popularnim filmskim ostvarenjima iz tog perioda (možete pogledati ovde).

Priča je smeštena u 1983. godinu u mesto Hokins i centrira se oko nestanka malog Vila Bajersa. On je deo četvoročlane družine veoma simpatičnih gikova, koji puno vremena provode zajedno i veoma su zainteresovani za nauku i popularnu kulturu. U potragu za Vilom se uključuje ostatak družine, njegova majka (Winona Ryder) sa bratom i lokalni šerif (David Harbour). U potrazi za odgovorima će pokrenuti neobjažnjiv i opasan lanac događaja, a mračna vožnja će ih odvesti u još mračniji svet.

Ovo je zaista minimalna trivija jer svaka veća informacija sa sobom povlači spojler. Početnih nekoliko minuta, koji podsećaju na X-Files, kao i saundtrek i dizajn uvodne špice su sasvim dovoljni da zaključite kako ćete ovu seriju gledati do kraja. Sve u njoj je prigušeno, skoro zlokobno, sa šmekom i atmosferom osamdesetih koja izbija iz svake scene.

Stranger Things 6

Iako je serija po žanru drama-misterija, najviše podseća na avanture dece sa biciklima koji se susreću sa nečim neočekivanim, kao što su filmovi The Goonies ili E.T. Dečaci imaju velike afinitete prema nauci, rečiti su, uvek spremni na akciju i beskrajno su simpatični, što ih predstavlja kao karaktere sa kojima se lako možemo emotivno zbližiti. Oni su uporni da pomognu svom prijatelju, iako imaju puno prepreka na svom putu. Nasuprot njima je očajna majka koja zbog nestanka sina polako klizi u ludilo. Disfunkcionalna porodica Bajers nije na dobrom glasu u lokalnoj zajednici, pa njena otkrića vezana sa nestanak sina neće biti prihvaćena sa odobravanjem. Svesrdnu pomoć joj pruža lokalni šerif koga takoće gone lični demoni iz prošlosti.

Kada Netflix stavi potpis na nešto znači da je produkcijski izvedeno na vrhunskom nivou. Prvo što se primeti je izvanredna muzika, a odmah zatim i fotografija, zvuk, montaža i sve ostalo, a CGI je za svaku pohvalu. Režiju potpisuju The Duffer Brothers (Matt Duffer, Ross Duffer) koji su radili prvu sezonu Wayward Pines, žanrovski sličnu seriju, a ovoj su dali poseban pečat i stil. Majstorski su snimili svaki bitan segment priče tako da ona ne gubi ni tempo ni našu zainteresovanost.

Stranger Things 5

Scenario je odlično napisan jer radnja teče normalnim tokom bez odavanja previše informacija, ali sa dovoljno mini-tvistova koji drže pažnju svakog minuta. Napeta atmosfera nas bukvano tera da sedimo na ivici stolice, a pored ljudske drame, trilera-misterije i avanture, serijom se prožima i nekoliko odličnih scena klasičnog horora. Postoje i klišei tipični za žanrove, ali oni se toliko ne primete. Ako bih nešto zamerio to je nedovoljna razrada antagonista, ali ostali likovi su generalno dopadljivi, odlično su karakterizovani i stalo nam je do njih, a to se pre svega odnosi na klince.

Upravo su ti klinci glavne zvezde serije. Njihovi dijalozi deluju kao da nisu rečenice iz scenarija, nego kao produkt prirodne hemije koja vlada između njih. Svako od njih unosi svoju dinamiku u njihov odnos i karakterno su drugačiji. Njihovo igranje, konflikti, međusobno podržavanje i zajednički napori da nešto otkriju ili saznaju – prosto ih je bila milina gledati. Svaki je zanimljiv na svoj način, ali je Dastin Toothless (Gaten Matarazzo) definitivno pobednik u ovoj kategoriji. Spomenuću i Millie Bobby Brown koja tumači lik koji ću ostaviti da sami otkrijete, svakako jedna od najboljih dece-glumaca koje sam do sada video.

Vinona Rajder je bila superstar krajem osamdesetih, pa ni ne čudi što je bila prvi izbor za glavnu ulogu. Ta uloga joj je i veliki kambek jer duže vreme nije viđena u nečemu vrednom pomena. Evidentno je da je uložila veliki trud, ali složićete se sa mnom da je dobar deo performansa preglumila. Sa druge strane je Dejvid Harbur kao lokalni šerif prilično stabilan i postojan kao jedini pravi muški lik u seriji.

Stranger Things je priča Stivena Kinga koju je snimio Spilberg, serija koju će poštovaoci popularnih filmova iz osamdesetih, nostalgičari i ljubitelji misterija prosto obožavati. Izvrsno napisana mračna bajka, sa postepenim građenjem tenzije i sa krajem koji nagoveštava (producenti su to i potvrdili) još nekoliko sezona.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]

https://www.youtube.com/watch?v=XWxyRG_tckY