Straight Outta Compton (2015)

What’s NWA stand for, anyway? „No Whites Allowed“, something like that?
No...Niggaz Wit’ Attitudes.

Prisustvovao sam porađaju. Nije bilo lako, trajalo je dugo i bilo je problema. Ne mogu reći ni da je bilo lepo, čisto. Ne, bilo je gadno i totalni nered. Ali sve to se zaboravilo u sekundi jer ono što se rodilo bilo je prelepo, snažno i Straight Outta Compton.

Straight Outta Compton je biografska muzička drama o kojoj se mnogo pričalo u 2015. godini. Kako i ne bi, kada je to posveta i priča o nastanku ultra popularnog modernog muzičkog pravca gangsta rap-a. Junaci ove priče su i legende zanata: Dr. Dre, Ice Cube, Eazy-E, Mc Ren i DJ Yalla. Režija je poverena F. Geri Greju (F. Gary Gray), režiseru koji iza sebe ima veoma dobrih filmova, kao i veliki broj muzičkih spotova koje je snimio za poznate rep izvođače. U svemu su naravno učestvovali i navedene legende rep muzike kao producenti i kreativni konsultanti.

Kao što rekoh na početku, prisustvovao sam porodu. Upravo tako bi nekako sagledao ovaj film. Priča počinje sredinom 80-ih godina u Komptonu, Kalifornija. Pratimo mladog didžeja Dr Drea (Corey Hawkins) koji pokušava da zaradi nešto baveći se muzikom. Zajedno sa njim u kreiranju iste uključeni su njegovi prijatelji Ajs Kjub (O’Shea Jackson Jr.) i DJ Jela (Neil Brown Jr.). Međutim, ono što oni žele da predstave svetu ne nailazi na razumevanje starijih koji imaju kakav-takav studio za snimanje.

Straight Outta Compton 2

Tada u priču ulazi Izi-I (Jason Mitchell), diler i Dreov prijatelj, a sa njim i MC Ren (Aldis Hodge). Dre uspeva da ubedi Izija da investira novac u producentsku kuću i mane se droge. Takođe, sticajem okolnosti ubede ga da odrepuje pesmu Boyz-n-the-Hood koju je napisao Kjub. Pesmu snimaju, a prodaja iste eksplodira. U sve to se uključuje Džeri Heler (Paul Giamatti) kao menadžer, a kao jedini belac u odnos uvodi još jednog, Brajana Tarnera (Tate Ellington), producenta Priority Records-a. Može se reći da je tim odnosom došlo do začeća.

Nakon začeća dolazi do razvijanja ploda koji su posadili, a on raste u obliku N.W.A. (Niggaz Wit Attitudes) i njihovog albuma Straight Outta Compton. Taj rast nije lagan i predstavlja veoma težak put gde su nasilje, droga i seks svakodnevnica, a povrh svega političke zavrzlame i rasne konfrotacije to sve samo komplikuju. Govoreći o svakodnevnici koja ostalom svetu izgleda nasilno, a realnost je crnačkih getoa, N.W.A. osvajaju publiku koja prihvata njihove stihove kao svoje. Sa druge strane dolaze u sukob sa vlastima, prvenstveno policijom kojima su napisali posebnu posvetu.

Kako to obično biva sa popularnošću dolazi i novac, a sa turnejom život se pretvara u balon snova. Nastupi i horde fanova čine ih važnim, a time i ego raste. Žene, alkohol, droga, skupi hoteli, žurke, auta, sve skupa čini da taj balon raste i zamagljuje. Međutim, ono što može trgnuti iz tih snova i izazvati pucanje balona je novac. Kada se otkriju neke zavrzlame oko istog, braća se dele i odlaze svojim putem. Kako ti putevi vode ka istoj nagradi, braća se i sukobljavaju i postaju ljuti neprijatelji.

Straight Outta Compton 3

Nakon svih komplikacija dešava se porod, ali umesto jedne, na svet je došlo mnogo i odmah su sve krenule u osvajanje. Ono što je krenulo kao mala grupa od pet, sada je pokret. Nastaju grupice, oko kojih se okupljaju druge i zvezde sarađaju. U stvari možemo reći da se naša zvezda nakon turbulentnog razvoja rodila i odmah pretvorila u supernovu i izrodila bezbroj sjajnih zvezdica. Ono što je krenulo iz memljivog malog studija u Komptonu pretvorilo se u zver vrednu milijarde dolara. Ta zver ispod vanjštine popularnosti i novca krije i način života, koji je ostao isti kao što je bio u Komptonu, opasan po život. Samo što je sada lepše obučen i optočen luksuzom, ali i daleko opasniji. Opasniji, jer su ulozi daleko veći i svi hoće svoj deo, pa i onaj tuđi. Svo to ludilo i iskušenja naši junaci sa početka preživljavaju, svaki na svoj način. Iz njega će se nekako izdignuti i biti ponovo braća, bar na tren, ali da li će biti kasno i da li će biti isti?

Što se mene tiče, Straight Outta Compton je jedan od filmova koji me najviše zabavio u ovoj godini. Vrhunski je urađen, odlično odglumljen, čak su i glumci skoro, pa identični stvarnim likovima (posebno Ajs Kjub). Muzika pršti i razbija sa starim, legendarnim rep hitovima, ali i sa nekim novim. Međutim, ono što je zabavno je upravo bilo gledati začetak, razvoj i rađanje tog sveta. Sveta posebnog po izvedbi, sveta koji je način života, predivan i zastrašujući u isto vreme. Gledati stvaranje legendi rep muzike i kako su nastajali neki od najvećih hitova iste je predivno iskustvo.

Straight Outta Compton 4

Straight Outta Compton je jedna velika i predivna posveta rep muzici i to onoj sa zapadne obale, posveta načinu života i na jedan način podsetnik na neke političke okolnosti u okviru kojih se gangsta-rep razvijao. Na neki način je i upozorenje za nove umetnike i buduće zvezde rep scene. Kako bilo, Straight Outta Compton je odlična muzička drama, nadahnuto ispričana, odlično izrežirana, potpuno uverljivo odglumljena i svakako film koji jednostavno morate pogledati.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]