Steve Jobs (2015)

-What do you do? You’re not an engineer. You’re not a designer. You can’t put a hammer to a nail. I built the circuit board! The graphical interface was stolen! So how come ten times in a day I read Steve Jobs is a genius? What do you do?
-Musicians play their instruments. I play the orchestra.

2013. godine smo gledali film Jobs sa Eštonom Kučerom u glavnoj ulozi, biografski projekat o Stivu Džobsu koji je neslavno prošao iz više razloga. Dve godine kasnije izvrsna autorska ekipa na čelu sa režiserom Denijem Bojlom (Danny Boyle) i scenaristom Aronom Sorkinom (Aaron Sorkin) je rešila da snimi novi film o ovom čoveku. Gradeći priču na netipičan način za biografske projekte napravili su dvosatni film u kome je akcenat stavljen isljučivo na dijaloge. Neki gledaoci to smatraju pretencioznim, neki fascinantnim. Ja sam se pronašao negde između.

Izuzev nekoliko izleta u scenama flešbeka, slobodno se može reći da se čitava radnja odvija u bekstejdževima tokom priprema za prezentacije novih proizvoda firme Apple. Radnja je podeljena na tri dela. Prvi deo je smešten u 1984. godinu i odvija se neposredno pre Džobsovog (Michael Fassbender) predstavljanja Mekintoša, drugi se dešava četiri godine kasnije kada Džobs osniva svoju firmu NeXT i predstavlja NeXT kompjuter, dok je završna trećina filma rezervisana za 1998. godinu i predstavljanje kompjutera iMac G3.

Steve Jobs 6

Kroz ova tri događaja mi imamo najintimniji portret ovog čoveka koji smo uspeli do sada videti na filmu. Pored uvida u njegove osobine vezane za posao, proizvode i izume, mi vidimo i onu drugu stranu medalje. Tokom trajanja filma se susrećemo sa pažljivo biranim likovima iz njegovog najbližeg društva, a sa promenom vremena mi vidimo kako se i menja odnos glavnog junaka sa tim ljudima. Tu pre svega mislim na odnose sa njegovom ćerkom Lisom, kao i na najbližeg saradnika iz mladosti, Stiva Voznijaka (Seth Rogen). Na taj način postajemo svedoci prilika koje su vladale u privatnom životu ovog čoveka dok je svetu predstavljao digitalnu revoluciju.

Stiv Džobs je čovek čija životna priča, motivi, uspesi, razmišljanja i sve ostalo što ide uz njega može biti materijal za veoma zanimljivi filmski doživljaj. Ekscentričan i narcisoidan, ali veoma pronicljiv i sa sposobnošću da gleda daleko ispred sebe, Džobs se sa pravom smatra idealnim modelom uspešnog čoveka od akcije koji je spreman zarad svojih vizija bukvalno preći preko svega i svakoga. Kao što sam već spomenuo glavni akcenat je stavljen na dijaloge i tu je Alan Sorkin zaista prevazišao sebe. Scenarista je uspeo da izbegne zamke karakteristične za ovakav tip filma, pa je prikazao Džobsa brutalno iskreno, bez interesa da ga predstavi kao dostupnog ili simpatičnog lika, već onakvog kakav je bio – hladan i proračunat.

Steve Jobs 3

Kako film odmiče tako se i odmotava klupko kompleksnog lika kao što je Stiv Džobs. Ako bih morao navesti neku manu to je da scenario ne ostavlja prostora da se razvije neka akcija, pa nenaviknuti gledaoci mogu lako biti uspavani, ali je svakako plus nekoliko crnohumornih sekvenci. Takođe, završna scena glavnog junaka i njegove ćerke mi je nekako van koloseka.

Pored scenarija, najbitnija karika u predstavljanju ovog lika je svakako izvanredni Majkl Fasbender u, po rečima mnogih, savršeno predstavljenom liku Stiva Džobsa. Egoističan, narcisoidan, proračunat, manipulativan, inteligentan, Fasbender je jednostavno fascinantan za gledanje, naročito u scenama kada smirenu hladnoću svog lika pretvara u izlive besa. On još jednom dokazuje da je jedan od najboljih glumaca svoje generacije i zaista je greh što mu je ove godine glavni konkurent za filmske nagrade Leonardo DiKaprio.

U kombinaciji interakcija sa glavnim junakom i lepo napisanim likovima do izražaja je došlo još nekoliko glumaca. Tu pre svega mislim na Kejt Vinslet (Kate Winslet) u ulozi Džoane Hofman, asistentkinje Stiva Džobsa. Zaista je bilo uživanje gledati njenu prirodnu lepotu skrivenu ispod maske geek devojke sa poljskim akcentom. Takođe, Set Rogen donosi verovatno najkvalitetniji performans u svojoj filmskoj karijeri i predstavlja prijatno iznenađenje. Njegove konfrontacije sa Džobsom, osim u ličnom smislu, takođe prikazuju i dva različita pogleda na svet vezana za IT industriju. Džef Denijels (Jeff Daniels) je takođe izvrstan.

Steve Jobs 4

Steve Jobs nije klasičan biografski film u smislu hronološkog pripovedanja o životu ovog industrijskog revolucionara, nego kroz tri bitna događaja u njegovoj karijeri prikazuje njegov lični život i odnose koje je imao sa najbližim ljudima. Film ne priča priču – on slika portret. Kvalitetno napisan, sjajno izrežiran i sa nezaboravnom glumom, ovaj film je praktično gledano bez mane, ukoliko ste ljubitelj dvočasovne eksplozije kvalitetnih dijaloga i, naravno, ukoliko ste fascinirani Stivom Džobsom.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]