Star Trek Into Darkness (2013)

Odmah na početku mog osvrta na film ću da napomenem da po mom mišljenju, a jedna sam od retkih koja to misli, ovaj film i njegov prethodnik Star Trek iz 2009. godine nisu pravljeni za stariju gardu ljubitelja ST-a i zagrižene fanove. Stekla sam utisak da su više pravljeni za novu generaciju ne samo fanova ST-a, nego i za novu generaciju sci-fi žanra, poboljšanog, inovativinijeg, kreativnijeg i, dabome, ubrzanog.

Mišljenja sam da je kod zagriženih fanova, popularno rečeno „trekija“, sa prihvatanjem ovog filma isti problem kao i sa glavnim junacima u filmu – sa warp pogonom i preopterećenošću. Treki su preopterećeni informacijama, brzinom dešavanja i smenjivanja radnje filma. Iz samo njima znanih razloga, gospoda hejteri, koji su većinom zagriženi fanovi, nisu u mogućnosti ubaciti se u taj tako željeni warp pogon u tako dalekoj budućnosti. Mada, oni tada neće biti živi, a do tada, ako ne bude apokalipse svetskih razmera, ST će i dalje da živi, ali u modernijem izdanju, a to je i čar ovog filma.

Radnja počinje „manjim“ incidentom kojim Džim Kirk i Spok gube svoje pozicije na bodu Enterprise, a li ipak to ne traje dugo jer se ubrzo na Zemlji dogodi, da tako kažem, teroristički napad na jednu od baza Zvezdane flote, prividno usmeren na civilno društvo. Međutim, iza toga se krije nešto sasvim dublje i kompleksnije. Džim Kirk ponovo dobija svoj brod, uzima Spoka kao svog prvog oficira i sa već ustaljenim timom kreće na zadatak hvatanja i eliminisanja čoveka odgovornog za napad. U pozadini sukoba, zapravo glavna je taktička igra nadmudrivanja između svih učesnika, ni za jedne se precizno ne zna da li su protivnici ili saveznici, a ulog će biti velik, jer će svi uložiti sve.

Kombinacijom jedne epizode prve sezone originalnog serijala i drugog nastavka iz prve trilogije stvoren je novi materijal, moderniji, koji otvara potpuno neki novi pogled na sam serijal i vraća veru u mogućnost obnavljanja serije i to uz novu generaciju fanova. Ovo je sjajni brzi akcioni film u kome se, osim pregršt fantastično odrađenih akcionih scena, vodilo računa i o likovima koji su odlično karakterizovani i posvećena je pažnja njihovim međusobnim odnosima. Zaplet je bogat i uzbudljivo ga je gledati.

Veliki minusi i zamerke se iznose na relativno nebitne stvari u filmu, kao što su zakoni fizike, pojavljivanje Leonarda Nimoja (Leonard Nimoy), povezivanje prošlosti i budućnosti, ovaj ili onaj u borbi protiv korupcije itd. Verovatno bi pojedinci do sutra mogli nabrajati šta sve ne valja u ovom filmu i šta nije po PS-u, tj. po apsolutu koji su trekiju odlučili da se ne menja. Ja im samo poručujem „get over it, science fiction happens, dont ask me how“.

Ulogu Džima Kirka je reprizirao Kris Pajn (Chris Pine) i moram reći da sam debelo pogrešila kada sam 2009. rekla da je neuverljiv, netalentovan i jako letargičan u tako bitnoj ulozi. Povlačim moju neosnovanu averziju i mislim da će biti sve bolji. Spoka glumi Zahari Kvinto (Zachary Quinto), sjajni glumac mlađe generacije, poznatiji po ulozi ultimativnog zla Sylara u seriji Heroes i manjom, ali jako dobrom ulogom u odličnu projektu Margin Call. On predstavlja mog novog ljubimca koji je, uprkos nekim kritikama, odličan izbor za Spoka. Zameraju mu slabiju harizmu od one koju je imao Nimoj, zatim iskazivanje emocija koje nije karakteristično za Vulkance, a sama podloga je jako i čvrsto prijateljstvo između Spoka i Kirka, a tu sami sebe pobijaju jer je osnov prijateljstva emocija.

Fakt je da Kvinto nije Leonard Nimoj i da on predstavlja nekog novijeg, prilagođenijeg modernijeg Spoka, tj. pruža performans koji opet ne odskače od same baze Spokovog karaktera, samo mu možda aklimatizacija na ulogu traje duže. Činjenica je da nas verovatno očekuje dosta nastavaka, tako da će Kvintov Spok biti prihvaćen isto kao Nimojev kada prođe određeno vreme.

Enterprajzov glumački tim je manje-više isti kao u filmu iz 2009.: Sajmon Peg (Simon Pegg), Karl Urban (Karl Urban), Zoi Saldana (Zoe Saldana) itd. Osveženja su sporni lik Kan (Benedict Cumberbatch) i još spornija Dr. Kerol Markus (Alice Eve). Meni je Kanov lik sjajan, superioran, agresivan, misteriozan, efikasan, genijalan, ultimativno zao i odlično prikazan. Mnogi tu brzinu i agresiju najviše zameraju, ali mišljenja sam da je prilagođen današnjem društvu i vremenu kako bi bio što uverljiviji.

Moja najveća preporuka za ovaj film. Kompletno je odličan, dešavanja su napeta, dinamična, zanimljiva, vizuelni efekti su sjajni i na jako visokom nivou. Glumci su odlični, zabavni, uverljivi i dosta življi u odnosu na ST iz 2009. godine. Brojni razlozi da pogledate ovaj film, i ne morate biti fanovi franšize kako bi uživalu njemu.

8/10

Star-Trek-Into-Darkness-2013-Movie-Teaser-Poster1