Star Trek (2009)

Moji prvi sci-fi koraci na putu postanka pravog ljubitelja naučne fantastike su bili Ratovi Zvezda i Zvezdane Staze. Pored toga bili su tu Planeta Majmuna, E.T., Istrebljivač, Alien i mnogi drugi, ali prva dva navedena su ipak bili prvi.

Zvezdane Staze je ogromna franšiza koja se sastoji od Originalne serije, Sledeće generacije, Duboki svemir 9, Vojadžer i Enterprajz, što se tiče serija. Pored njih do sada je snimljeno dvanaest filmova, a snima se i trinaesti. Poslednja tri, uključujući i ovaj koji je u izradi, predstavlja novu triologiju, a za kormilo je seo poznati režiser, scenarista i producent J.J.Abrams (J.J. Abrams).

Godina je 2233. i Federacijski brod USS Kelvin je krenuo da istraži neobičnu oluju. Iz nje izranja nepoznati Romulanski brod i napada Kelvin. Sa Romulanskog broda zahtevaju da kapetan Kelvina dođe na njihov brod. Nakon ispitivanja Kapetan Romulanaca ubija kapetana. Kelvin je opet pod napadom. Prvi oficir Džordž Kirk (Chris Hemsworth) preuzima upravljanje brodom kako bi ostali imali vremena da se evakuišu, a među njima i njegova supruga kojoj je upavo počeo porod. Dok svi beže u kapsulama Kirk usmerava Kelvin ka Romulanskom brodu i izaziva sudar. Džordž gine, ali se ostali spasavaju, a na svet dolazi Džejms T. Kirk (Chris Hemsworth).

Dvadeset pet godina kasnije Kirk je na akademiji za Zvezdanu flotu. Tu se prvi put susreće sa mladim Vulkancem Spokom (Zachary Quinto), u ne baš prijateljskim okolnostima. Upravo tada svi brodovi su pozvani u akciju jer se neobična anomalija pojavila u neposrednoj blizini planete Vulkan. Ono što je neobično je da je anomalija identična onoj od prije dvadeset pet godina kada se Kirk rodio. Avantura kreće, a sa njom i početak legendarnog dvojca Kirk-Spok.

Iako su mnogi nazovi fanovi bili skeptični pre izlaska filma, a mnogi, isti ti, su i prilično ispljuvali film, ja sam potpuno zadovoljan onim što je J.J.Abrams uradio.

Star Trek 2

Upravo njegov izbor da režira ovaj film je bio pun pogodak. Abrams je pre ovoga režirao samo Nemoguću Misiju 3, ali je svetsku slavu i poštovanje stekao sa, ultrapopularnom, serijom Lost. Nakon nje radi i veoma uspešnu Fringe, a trenutno snima sedmi dio Star Wars sage Star Wars: The Force Awakens. Scenario je napisao, takođe poznati i uspešni dvojac Roberto Orci i Aleks Kurcman. Ono što su njih trojica doneli franšizi Zvezdane Staze je to da su je prilagodili današnjim standardima i željama publike, koja želi da vidi napet, žestok i tehnički savršen sci-fi spektakl. Upravo to su i uradili.

Abrams je režijski odradio odličan posao. Iskoristio je scenarijom genijalno zamišljenu vremensku anomaliju i putovanje kroz vreme, a tako je nanovo rodio Zvezdane Staze. Svi likovi su tu, Zvezdana flota, Enterprajz, ali sa drugačijim sticajima okolnosti koje su dovele da se legendarna ekipa okupi. To mu je omogućilo da razvija svoju priču i da je prilagodi današnjem vremenu i tehnološkim mogućnostima. Dalje, film je tehnički savršeno urađen. Efekti su na izuzetnom nivou, kao i sama šminka, za koju je film dobio i Oskara, što je i jedini Oskar koji je franšiza dobila.

Scene su bogate, živopisne i potpuno oku ugodne, bilo da se radi o planeti Zemlji i drugim planetama, bilo samom izgledu Enterprajza i njegove unutrašnjosti. Sve je maksimalno ispeglano, doterano i sa te strane možete očekivati potpuno vizuelno uživanje. Posebnu draž Abrams je dao preko različitih odsjaja koje kamera hvata, tako da imate osećaj kao da ste vi iza iste, ili da ste potpuno u sceni. Taj mali dodatak kasnije se viđa u mnogim sci-fi filmovima i serijama.

Star Trek 3

Muzika je isto tako pažljivo odabrana, da sledi tok priče. Posebno me fasciniralo kombinovanje zvučnih efekata sa nedostatkom istih. To se posebno odnosi na scene kada imamo ulazak u atmosferu, gde pre ulaska nema nikakvog zvuka već gledate napetu scenu u potpunoj tišini, što je čini još dramatičnijom, a onda naglo, kao i sam ulazak u atmosferu, zvuk dolazi i pojačava napetost do maksimuma.

Sam izbor glumaca nije bio nimalo lak zadatak jer trebalo je zameniti legende Vilijama Šatnera i Leonarda Nimoja u ulogama Kirka i Spoka. Ovaj dvojac je maltene svetinja milionskim fanovima Zvezdanih Staza. Iako izuzetno zahtevan, Abrams je ovaj posao uradio bez greške. Iako su mnogi sumnjali u Krisa Pajna u ulozi Kirka, po mom mišljenju on je taj posao uradio bez greške. Dao je liku Džejms T. Kirka harizmu kakva se i očekivala da je legendarni kapetan ima i ja nemam niti jednu zamerku. Da to nije bilo slučajno, potvrdio je u sledećem nastavku Star Trek: Into Darkness, gde je bio, možda, još bolji.

Možda još zahtevniji zadatak bio je odabir glumca za lik Spoka, možda i najupečatljivijeg lika čitave franšize. Nimoj je jednostavno Spok, koga god da pitate, tako da je Abrams bio pred velikim iskušenjem. Angažovanje Zahari Kvinta za lik Spoka ispao je pun pogodak, još jednom. Zaharija sam pravo upoznao u seriji Heroji gde je igrao legendarnog Sajlara i tu je bio fenomenalan. Ova uloga mu je verovatno bila i najveći izazov u karijeri, međutim, iako je Spok jedan (Nimoj) Zahari je postao novi Spok. Malo je reći da sam oduševljen kako je odigrao i mislim da su nove generacije dobile svog Spoka, koga dugo neće moći niko drugi zameniti. Posebno je dobra hemija između Kirka i Spoka, tj. Pajn i Kvinto su uspeli u što su mnogi sumnjali, da u potpunosti ožive legendarne likove.

Star Trek 4

Ostatak glumačke ekipe je takođe pažljivo izabran i Abrams je i tu napravio pun pogodak, opet. Zoe Saldana (Zoe Saldana) kao Uhura, Karl Urban (Karl Urban) kao Bons, Sajmon Peg (Simon Pegg) kao Skoti, Džon Čo (John Cho) kao Sulu i Anton Jelcinj (Anton Yelchin) kao Čekov, svi redom na visini zadatka, a posebno bi istakao Urbana i Pega koji su bili zaduženi za notu humora u celom filmu i to su sjajno i uradili. Erik Bana kao Nero, vođa Romulanaca i glavni zlikovac, je samo još jedan plus za ovaj film. I na kraju, poseban dodatak, koji je sve ovo dobro i kvalitetno, podigao na još jedan nivo, je i pojavljivanje Nimoja u svojoj legendarnoj ulozi, Spoka.

Za kraj mogu samo reći velika preporuka za ovaj sci-fi spektakl, napet, dinamičan, vizuelno prelep i ludo zabavan.

LIVE LONG AND PROSPER![yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]Star Trek 5