Spirited Away (2001)

There must be some mistake! None of these pigs are my parents!

Pre nekoliko dana sam spomenuo kako uskogrudo shvatanje žanra može dovesti do toga da se skroz previde biseri koji su svakako vredni pažnje. Ono što se odnosi na trilere isto tako se može odnositi i na animirane filmove – mnogi su mišljenja da ono što ne potpisuju Disney ili Pixar je nekako druga klasa, pa nema potrebe da se bave time. Zbog toga dosta filmofila nisu svesni koliko kvalitetne animirane filmove izbacuju npr. francuski ili japanski animatori.

Prva asocijacija na animaciju u Japanu su svakako anime, poznate po karakterističnoj stilizaciji likova i pozadina, nastali po jakom uticaju manga stripova. Postoje brojna studija koja se bave animom, ali je svakako najpopularniji i najbolji studio Džibli, koji je 1985. u Tokiju osnovao kvartet umetnika na čelu sa mađioničarem Hajao Mijazakijem (Hayao Miyazaki). Skoro svaki film iz ovog studija hvali i publika i kritika, pretplatili su se na komercijalni uspeh u Japanu i vremenom su stekli poštovanje kod ljubitelja animacije širom sveta. Proboj u mejnstrim se desio izvanrednim uspehom filma Spirited Away, koji je pokupio Oskara u kategoriji animiranih filmova i Zlatnog Medveda na festivalu u Berlinu. Osim toga, drži rekord kao najgledaniji film u Japanu.

Radnja prati Čihiro, desetogodišnju devojčicu koja se sa roditeljima seli u gradić u unutrašnjosti. Zbog greške prilikom skretanja njihov auto završava na jednosmernom putu koji se završava ulazom u tunel. Odlučuju da malo istraže okolinu i otkrivaju napušteno mesto sa zabavnim parkom. Čihiro nailazi na dečaka koji joj saopštava da je u opasnosti i prilikom povratka kod roditelja shvata da su isti pretvoreni u svinje, a da je mesto puno demona i duhova, dok su ljudi pretvoreni u životinje…

Studio Džibli je imao i imaće sjajne filmove, ali teško da će ikada uspeti da stvore nešto toliko savršeno, da ne kažem magično, kao što je Spirited Away. Mastermajnd Mijazaki je majstor pripovedanja koji je napisao savršeni scenario pun toplote, emocija, mašte i kreativnosti i pružio ga je studiju koji je posao odradio perfektno. Sve te osobine je pretvorio u čaroban svet iznenađujuće lepote koji skoro hipnotiše gledaoca i uvlači ga u sebe. Od samog početka pred očima nam se smenjuju scene prepune specifično animiranim detaljima sa puno boja.

Animacije predstavljaju fantastičan svet prepun života sa izvanrednim dizajnom karaktera – unikatni su, simpatični, ima ih na sve strane i prosto mame da se svaki isprati pogledom i osmehom. Likovi su svakako ono što će vas najviše uvući u taj magičan svet koji ćete zajedno sa Čihiro polako otkrivati. Odmah ćemo se emotivno zbližiti sa njom, biti zbunjeni i osećati široki spektar emocija. Upravo zbog emotivne zbliženosti ćemo sve doživljavati mnogo uzbudljivije. Osim likova i čudesnog sveta, velika pažnja je posvećena stvarima kao što su pejzaži ili nebo – vizuelni utisak će garantovano biti bez mane.

Šarenilo fantastičnog sveta je odlična podloga za priču punu topline i ljudskosti koja čini da ubrzo zaboravite da gledate animirane likove umesto živih. Ta priča je dosta kompleksna i dotiče brojne univerzalne teme, pre svega japansku omladinu (nesamostalnost i nepoštovanje odraslih) i brigu za okolinu (tradicionalno čist Japan postaje zagađeniji), kao i nezaobilazne mitove i istoriju Japana, ali bez pretencioznog filozofiranja.

spirited-away-4

Osim glavne priče tu je i nekoliko podzapleta, a film je planiran da traje tri sata, pa je Mijazaki zbog potreba distribucije isekao scenario. Žao mi je što i taj isečeni deo nije animiran, pa da se izbaci neki director’s cut. Zbog sveobuhvatnog utiska preporučujem da se pogleda verzija na japanskom jeziku, jer postoji varijanta i sa engleskim zbog distributera sa zapada. Kompletnu sliku zaokružuju izvanredna muzička rešenja, naročito naslovna pesma.

Spirited Away je remek-delo ne samo japanske, nego svetske animacije – fantastična avantura smeštena u magičan svet fantazije Hajao Mijazakija kojoj je nemoguće pronaći manu.

moja konačna ocena: 10/10

P.S. Ko želi da sazna više o studiju Džibli neka pogleda film The Kingdom of Dreams and Madness.