Spider-Man: Homecoming (2017)

Zasigurno jedan od najpoznatijih superheroja, zajedno sa Betmenom i Supermenom, je Spajdermen. Čovek-pauk u svom upečatljivom plavo-crvenom kostimu je bio i moj omiljeni strip za čitanje u dečačkim danima. Više se i ne sećam da li je izlazio u EKS-u ili negde drugo, ali je bio redovno štivo, a potom bi sledilo skakanje kojekude po kući ili napolju. Gledali su se i crtaći i sve to, ali dolazak filma, koji je režirao Sem Rajmi, u kome je Tobi Megvajer 2002. igrao Spajdermena, je izazvao totalno oduševljenje. Posle toga bila su još dva nastavka, pa nanovo pokretanje franšize sa Vebom kao režiserom i Garfildom kao Spajdermenom. Sve se to redovno ispratilo i, kakvo god da je bilo, ja sam uživao, jer nekako mi je uvek uživanje gledati Spajdija kako budališe. Ove, 2017. godine dođe nam i novi reboot pod imenom Spiderman: Homecoming.

Spiderman:Homecoming je specifičan po mnogo čemu. Prvo jer je produkt saradnje Sony-a i Marvela. Drugo, jer je deo Marvel Cinematic Universe. Treće, jer je ovo Spajdi za nove generacije, tj. ajronmenizovani Spajdermen, sa hiljadu i jednim gedžetom, itd. Ipak zadržana je suština i šarm starog Spajdermena, a time je bilo i uživanje ga gledati. Piter Parkera (Tom Holland), mladića od 15 godina sa posebnim sposobnostima, nam je u Captain America: Civil War predstavio Toni Stark aka Ajronmen (Robert Downey Jr.). Tu smo ga gledali u jednoj akciji sa delom Avendžersa, kada je maznuo Kapetanu štit. Od tada svi smo bili nestrpljivi da opet gledamo Spajdermena u sopstvenom filmu, a evo i dočekali smo.

Spiderman: Homecoming nas vraća prvo u vreme nakon Avendžersa i Bitke za Njujork. Nakon pustošenja istog, angažovane su ekipe da počiste ostatke vanzemaljske tehnologije, a firmu vodi Adrian Tums (Michael Keaton) koji je sve uložio u nju. Međutim, posao mu otima Toni Stark i Odjeljenje za upravljanje štetom D.O.D.C. Nakon toga, Adrian krišom zadržava deo vanzemaljske tehnologije i kuje opasan plan. Godinama posle, nastavljamo gde smo stali sa Kapetan Amerika: Civilni Rat. Piter je vraćen kući iz Berlina. Toni mu je dao da zadrži odelo i zadužio Hepija (Jon Favreau) da ga nadgleda.

Spajdermen, sa velikim očekivanjima nakon nastupa sa Avendžersima, očekuje još mnogo velikih dela i akcije, međutim sve što radi su sitne stvari u svom kvartu. Poziva od Starka i Avendžersa nema, a čini se da neće ni biti. U isto vreme Spajdermen nailazi na razbojnike koji imaju moćna oružja. Prateći trag, to će ga odvesti u avanturu koja je možda preveliki zalogaj za njega, a time dolazi do mnogih nevolja.

Kao što rekoh, novi Spajdi je specifičan iz više razloga. Ne dobijamo priču iz početka, kao do sada, već nastavljamo u Marvelovom Univerzumu, tako da smo nekako preskočili Origin priču. To nikako ne predstavlja problem, već se jednostavno uklapa u čitav univerzum i savršeno funkcioniše. I ne samo to, već nam donosi i delove priče koji su u svim filmovima MCU preskočeni. Sama priča je, da kažem, veoma pitka i pre svega zabavna. Vreme jednostavno proleti i niti jednog momenta pažnja ne pada. Dok je sve prilagođeno Piterovom uzrastu, tj. gledamo pravu tinejdžersku priču, u isto vreme se dešavaju i veoma ozbiljne stvari. Pre svega veoma opasne. U tom nekakvom sudaru ova dva, na prvu nespojiva sveta, dobijamo komplet kino zabavu = efekti/akcija/mnogo, mnogo zabave.

Film je režirao Jon Watts, poznat po neobičnim filmovima Clown i Cop Car, tako da mi je bio neobičan izbor. Međutim, pokazalo se da mu plivanje u svetu superheroja dolazi nekako prirodno. Ovo kažem iz razloga jer je napravio zaista odličan, marvelovski film. Sa tehničke strane ne postoji zamerka, sve funkcioniše fenomenalno. Efekti, muzika i akcijske scene su besprekorne i uzbudljive, što je i za očekivati obzirom na 175 miliona težak budžet, ali dati jednom blokbasteru dušu je već nešto što mnogi nisu uspeli, dok Vats to svakako jeste.

Njegov Spajdermen jeste punokrvni blokbaster, ali ima odličnu i zanimljivu priču i, ono što je najvažnije, je da je totalitarno zabavan. Prožet je humorom, čemu najviše doprinose školski, tinejdžerski jadi Pitera Parkera, ali svakako i nevolje Spajdermena u koje upada tokom svojih herojskih nastupa. Upravo takav i jeste onaj stripovski Spajdermen, koji dok radi najopasnije stvari upada u neverovatne sporedne nevolje i karakteristično, ne prestaje da brblja dok to radi. Vats je to odlično odradio i iskoristio sve što je imao na raspolaganju, što tehnički, što glumački, a ekipa glumaca je zaista odlična.

Majkl Kiton kao negativac je odličan. Nije u pravom smislu onaj mračni, pokvareni gad, jer ga vode neki drugi motivi za razliku od standardnih: novac i moć. Međutim polako, ali sigurno Spajdermen postaje fokus njegovog besa tokom filma i Kiton je tu tranziciju fenomenalno uradio. Jacob Batalon u ulozi Neda, Piterovog najboljeg prijatelja i drugi deo tandema luzera u školi koju pohađaju, je zadužen za smešnu stranu iliti tzv. comic relief i to mu odlično leži. On ima i tu čast da bude sidekick Spajdermenu ili kako on kaže čovek u stolici. Ned i Piter odlično funkcionišu zajedno i to se jasno vidi i predstavlja jedan od aduta filma.

Ima tu još dosta sporednih, a odličnih uloga. Naravno u više navrata pojavljuje se i Ajronman i Hepi, što daje još bolji šmek celokupnoj priči i donosi jasnu povezanost sa MCU. Marisa Tomei kao tetka Mej je još u Civil War pokazala da će biti pravi izbor. Ovde to samo potvrđuje i ostaje žal što ipak nije dobila malo više prostora, ali sudeći po kraju, to bi se moglo u nastavku promeniti.

Naravno, sve ovo čini da Spajdermen bude odličan film, međutim sve to bi bilo nebitno ukoliko glavni sastojak ne uspe da donese ono što treba. Tom Holand ne samo da donosi, već je savršen izbor za ulogu Spajdermena i to pokazuje svakom sekundom na ekranu. Potpuno je dočarao onaj pravi šarm, nezrelost, teen/superhero unutrašnju borbu i sve ono što čini Spajdermena kakvog znamo decenijama. Potpuno je ušao u ulogu i radi to uverljivo i opet, što je najvažnije, apsolutno zabavno. Sigurno je glavna zvezda filma iako igra sa nekim glumačkim veličinama. Savršeno se snašao i izneo zahtevnu ulogu, jer biti po volji stripovskih fanova i zadovoljiti njihove ekstremne kriterijume je često nemoguća misija. Ono što je daleko važnije od toga je što je Tom doneo i prikazao Spajdermena za nove generacije, koje su ga, sudeći po reakcijama, izuzetno prihvatile.

Spiderman: Homecoming nam donosi ultra zabavnu marvelovsku priču. Lagana, pitka, smešna, nabijena akcijom i spektakularnim efektima i scenama, donosi odličnu zabavu. U isto vreme ima u sebi i sjajne likove prikazane ubedljivm performansima odlične glumačke ekipe, koji unose određenu dozu ozbiljnosti i opasnosti. U toj mešavini nastaje punokrvni bioskopski blokbaster i time je Spiderman: Homecoming zaista savršen letni hit. Sa fenomenalnim Tomom Holandom, dobili smo Spajdermena za nove generacije i u tome je najveći uspeh filma, a kako kruže neke priče, Spajdi bi mogao i da bude centralna figura MCU i nekih budućih Avendžersa. Do tada uživajte u ovom zaista odličnom i zabavnm filmu.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]