Source Code (2011)

Većina današnjih SF trilera se svodi na isto, veliku količina akcije, specijalnih efekata i skupih scena u kombinaciji sa kliširanim dijalozima i već toliko puta viđenim scenarijom, i na osnovu trejlera sam zaključio da ni ovaj film neće biti van tog kalupa. Prevario sam se posle uvodnih nekoliko minuta.

Glavni protagonista filma je Kolter Stivens, pilot vojnog helikoptera kojem je poslednje sećanje ratište u Avganistanu. On se budi u vozu i ubrzo otkriva da je, neznajući kako, preuzeo identitet drugog čoveka koji se zove Šon Fentres. Osam minuta nakon buđenja voz eksplodira i Kolter se budi u nekoj vrsti mahune. Dalje saznaje da se vraća nazad u voz sve dok ne otkrije ko je bombaš koji je uništio voz i saznaje da je on deo novog tajnog projekta američke vojske koji omogućuje da se poseti svest drugog čoveka osam minuta pre njegove smrti.

Režiser Dankan Džouns (Duncan Jones), koji je napravio vrhunski sci-fi The Moon, je i sa ovim filmom odradio odličan posao. Scenario u kome se glavni lik iznova i iznova vraća kroz vreme smo videli u dosta filmova, npr. u Groundhog Day-u, ali je sada smešten u triler umesto u komediju. Radnja filma do sada nije viđena, zanimljiva je, drži pažnju i film je inteligentan i zabavan.

Iako je film sci-fi imate utisak da gledate nešto drugo, jer filmom dominira neka drugačija atmosfera koja ceo film i gledaočev pristup istom odvodi u potpuno drugom smeru. Film je dovoljno brz i ne dozvoljava gledaocu da se opusti i primeti nekoliko nelogičnosti i rupa u scenariju koje ima. Sam kraj filma je podelio publiku, ali meni, pored nekoliko zamerki, nije uspeo da pokvari generalan utisak o filmu.

Džejk Gilenhal (Jake Gyllenhaal) odrađuje odličan posao u glavnoj ulozi i nosi ceo film. Potpuno je izneo svaki kadar i njegova glumački talenat posebno dolazi do izražaja u scenama vraćanja u voz, kada svako vraćanje iznosi sa više istrajnosti i većom željom za uspehom. Njegovu ulogu sjajno upotpunjuju Mišel Monagan (Michelle Monaghan) i Vera Farmiga (Vera Farmiga), koje glume njegovu saputnicu iz voza, odnosno ženu koja je zadužena za ispunjenje njegove misije.

Film, nažalost, nije uspeo da doživi veći bioskopski uspeh, distributerima nije bio u rangu pravih holivudskih blokbastera, iako, prikazanim u filmu, uz dodavanje možda nekog specijalnog efekta potpuno zaslužuje mesto među njima.

Meni se film dopao, iako nisam veliki fan ovog žanra. Ima potrebno uzbuđenje, drži pažnju, ima dovoljno premisa drugih žanrova i uspeo je da izbegne većinu klišea kojima obiluju savremeni filmovi. Preporučujem ga za gledanje, naročito ljubiteljima sci-fi žanra.

8/10