Sound of Freedom (2023)

Sound of Freedom je kriminalistički triler koji kao režiser i ko-scenarista potpisuje meksički filmaš Alehandro Monteverde. Priča je bazirana na životu Tima Balarda, osnivača organizacije Operation Underground Railroad i bivšeg agenta američke vlade koji je hvatao pedofile i koji je otišao na misiju spašavanja dece od krijumčara ljudi u Kolumbiji. Film je premijerno prikazan četvrtog jula, a producirala ga je nezavisna kompanija Santa Fe Films koja je do sada zaradila šesnaest puta više od uloženih četrnaest miliona dolara.

Postoji dobar argument za to da se pristupi istinitosti filma sa određenom dozom skepticizma, pre svega zbog umetničke slobode koja „bazirano na istinitoj priči“ iskrivi do neprepoznatljivosti. Međutim, skepticizam treba ostaviti po strani ako se priča o tome da li film funkcioniše i da li uspeva u svojim ciljevima. Sound of Freedom radi upravo ono što je nameravao – ovo jeste uznemirujući triler, ali isto tako poziva na nadu da nešto treba da se preduzme u vezi sa stvarnim i rastućim problemom seksualne trgovine, zlostavljanja i eksploatacije dece.

Za ovako osetljivu tematiku zaista je manje-više nebitno da li zaplet i njegovi detalji predstavljaju objektivnu istorijsku istinu, a pitanja da li su procesi i taktike prikazane u filmu praktične, efikasne ili potpuno korisne za nevine osobe kojima je potrebna pomoć treba ostaviti stručnjacima u oblasti pravosuđa i psihologije. Ono što je bitno je da iza filma nesumnjivo stoje iskreno dobre namere, što u kombinaciji sa osetljivom temom čini da se narativne i produkcijske mane (kojih ima) zanemare.

Tima Balarda (Džim Kavizel) upoznajemo kao agenta u timu za borbu protiv onlajn zločina protiv dece u okviru Ministarstva za nacionalnu bezbednost SAD. On je otkrio i uhapsio gotovo 300 osoba koje distribuiraju materijal koji seksualno zloupotrebljava i zlostavlja decu širom zemlje. Međutim, jedan poseban slučaj koji uključuje brata i sestru ga tera da ponovno razmotri da li zaustavljanje počinilaca zapravo doprinosi eliminisanju korena problema.

Kavizel nam predstavlja Balarda kao čoveka koji je definisan odlučnošću, traumama zbog svih užasa kojima je svedočio i izrazitom nežnošću prema mladim žrtvama. Ovo poslednje vidimo kada spase dečaka po imenu Migel koji je zajedno sa sestrom prodat u seksualno ropstvo iz svog doma u Hondurasu. Njihovu otmicu pratimo u prologu u kome je njihov otac pogrešno verovao naizgled legitimnoj „agenciji za talente“ – vidimo koliko užasno jednostavna takva obmana može biti, posebno način na koji cilja na ekonomski obespravljene.

Nakon saznanja da je sestra i dalje u opasnosti i da njegova agencija nema sredstava niti ovlašćenja da spasi devojčicu iz Kolumbije, Tim daje otkaz i pretvara u svoju ličnu misiju da pronađe Rosio. Dobija pomoć od misterioznog čoveka po imenu Vampiro (odličan karakterni glumac Bil Kemp u ulozi ispunjenoj cinizmom i kajanjem) koji suviše dobro zna kakva se tamna strana održava u ovoj ilegalnoj industriji. Njih dvojica smišljaju plan koji bi mogao spasiti na desetine dece i koji bi uhvatio neke ključne aktere ovog međunarodnog mrežnog sistema.

Sa ovim pokretnim delovima priče ostatak radnje se pretvara u nešto jednostavniji triler. Način na koji Tim, Vampiro i njihove kolege moraju da pokušaju da budu ubedljivi kao trgovci ljudima, dok istovremeno štite decu koja su u opasnosti praktično ispred njih dodaje sloj nesigurne moralnosti u već neizvesnu šemu. Očekivano se ništa loše ne dešava pod njihovim nadzorom, ali vrlo lako bi moglo da se desi. Završna trećina je rezervisana za plan u kome se Tim i Vampiro upućuju u kolumbijsku džunglu ispunjenu pobunjenicima.

Iako se temelji na istinitim tvrdnjama i događajima (kao i kontroverzama oko stvarnih priča, Balardovog pristupa i QAnon teorija zavere) film jasno stavlja do znanja da je ipak reč o dramskoj fikciji, čak i ako su njegove metode i ciljevi usmereni ka konvencijama klasičnog trilera. Zahvaljujući emocionalnim ulogom i napetim sekvencama film funkcioniše u tom modusu i (ne)namerno pokreće mnoge bitne diskusije o uzrocima i rešenjima za zlo trgovine ljudima.

Sound of Freedom je nezavisni film baziran na istinitim događajima sa vrlo osetljivom temom i nekoliko napetih sekvenci koji je letos nezasluženo prošao u senci fenomena Barbenheimer.

moja konačna ocena: 8/10