Soul (2020)

Soul je 23. po redu animirani film studija Pixar koji se od 2006. godine nalazi u vlasništvu kompanije Dizni. Ovaj studio je postao sinonim za kvalitetan animirani film koji je pre svega namenjen mlađim generacijama, ali u kome mogu uživati svi. Film je stigao na servere striming servisa Disney+ na katolički Božić i mnogi ga smatraju jednim od najboljih radova ove godine, ne samo u žanru animiranih.

Radnja filma prati Džoa Garlanda, džez muzičara čija karijera ne ide onako kako je planirao. Njemu je muzika istinska strast i odlično svira, ali je zaglavio na poslu profesora u školi sa nezainteresovanim đacima. Kada sticajem okolnosti dobije priliku da pokaže svoj talenat doživljava incident koji kao rezultat ima odlazak duše iz njegovog tela na nebo. U pokušaju da pronađe put nazad imaće neočekivanu pomoć u vidu mlade duše pod brojem 22 koja još nije bila na Zemlji.

Svako ko makar površno prati svet animacije je upućen u radove studija Pixar koji još od revolucije filmom Toy Story svakim novim projektom razvija računarsku animaciju. U njegovom timu su stručnjaci iz svih oblasti filmskog stvaranja, ali se izdvaja ime Pita Doktera koji ima Oskare za filmove Up i Inside Out. Njegova kreativnost je nemerljiva i zaista je neverovatno da iza ideja kao što su avantura ožalošćenog starca sa balonima i izviđačem, čudovišta u dečjim ormanima i vizualizacije svesnog i podsvesnog stoji jedan čovek.

U svom najnovijem filmu ovaj autor nam predstavlja svet sa prilično intrigantnom idejom o životu pre i posle smrti, gde duše pokojnika dugim stepenicama putuju prema belom svetlu i gde nove mlade duše traže svoju iskru kako bi krenule putem Zemlje. Reč je vrlo zanimljivoj priči sa ekscentričnim likovima koja se u svom drugom delu vrti oko komedije zamene tela. Negde na polovini filma sam primetio da nema humora koliko sam navikao od ovog studija i zaključujem da je Soul Pixarov najzreliji film koji je, može se reći, više namenjen odraslima nego deci.

Soul nam pruža jedinstvene lekcije o svrsi života i o tome kako živeti. Ove lekcije su umotane u maštovitu i nadahnutu verziju sveta koja filmu daje i smisao i svrhu. Naučiće vas da život nije u karijeri ili dostignućima nego da se život odvija upravo sada, u ovom trenutku, tamo gde se nalazimo. Naročito je inspirativan za gledaoce koji se osećaju kao da je njihov život propao, da su napravili previše grešaka, da su trebali uraditi nešto drugo, da su mišljenja da je prekasno za život – ovaj film će ih naterati da se zamisle i eventualno promene svoje mišljenje.

Koliko god da je film lep u smislu tema i emocija, još lepše ga je gledati. Prosto sija u tehničkom i umetničkom vizuelnom sjaju i pravi je melem za oči. Studio je ranije pretrpeo određene kritike što nema pripadnike manjina među protagonistima svojih filmova. To su ispravili filmom Coco, dok je Soul bogat širim kontekstom crnačke kulture u kojoj dominira džez. Džejmi Foks i Tina Fej predvode odličnu ekipu koja je likovima pozajmila glas, a muzičke deonice od improvizovanog džeza preko komponovanih numera dua Trent Reznor – Atikus Ros predstavljaju jedan od ključnih faktora filma.

Soul je veliko animirano ostvarenje mašte ispunjeno stvarnim idejama, inventivnim dizajnom i emocionalnim istraživanjem šta je zaista važno u proživljenom životu.

moja konačna ocena: 10/10