Solar Opposites (2020-)

Pre sedam godina su nam Justin Roiland i Adult Swim predstavili animiranu seriju za odrasle Rick and Morty, koja je zahvaljujući svom zanimljivom i inovativnom konceptu likova i dešavanja na brzinu osvojila svet. Ovoga puta Rojland nam u saradnji sa Hulu-om donosi novu animiranu seriju koja se može opisati kao zemaljska verzija Rika i Mortija, koji su avanture imali u intergalaktičkim svetovima. Prva sezona ima osam dvadesetominutnih epizoda, a potvrđene su još dve sezone.

Serija prati Terija, Korva i njihovo dvoje replikanata Jamjulaka i Džesi. Oni su vanzemaljci koji su morali da napuste svoju savršenu planetu i tom prilikom su sleteli u tipično američko pregrađe. U dilemi su da li da se prilagode životu na Zemlji ili da poprave svoj svemirski brod i da se vrate na matičnu planetu. Međutim, nakon godinu dana života na Zemlji, oni nisu bliži ni popravci ni asimilaciji, ali ih to ne sprečava da upadaju u različite avanture.

Tvrdnja da je ovo kopija serije Rick and Morty je možda prejaka, ali su sličnosti veoma očigledne, pre svega jer Rojland svoj upečatljiv glas pozajmljuje i Riku (i Mortiju, ali dosta izmenjen) i Korvu. Animacija je izvedena na gotovo identičan način, prisutne su slične meta-šale i komični ritmovi i nema epizode u kojoj nećemo videti neko eksplicitno nasilje. Međutim, ukoliko ste ljubitelj ovakvih animiranih radova, verujem da sve ovo nećete uzeti kao minus, naprotiv.

Pored avantura ekipe vanzemaljaca, Solar Opposites ima još dve narativne linije. U prvoj, koja je po mom mišljenju najsvetlija tačka serije, Jamjulak ljude koji mu se zamere smanjuje na veličinu od nekoliko centimetara i smešta ih u neku vrstu terarijuma koji je pokrio ceo zid. Takozvani stanovnici zida se moraju prilagoditi novim uslovima, stvaraju sopstvenu civilizaciju, a sve kulminira u sedmoj epizodi koja je najbolja u čitavoj prvoj sezoni. Druga prati Pjupu, kućnog ljubimca u vidu žutog, sluzavog stvorenja koje će se vremenom transformisati u samostalnu planetu.

Prve dve epizode su tu da se uskladimo sa ritmom serije i da naučimo da je razlikujemo od one popularnije, a kako sezona odmiče epizode postaju sve bolje. Likovi i zapleti u svakoj epizodi su dopadljivi, a prilagođavanje američkoj kulturi donosi komične posledice koje su produkt totalno pogrešne perspektive ovih likova. Recimo, već u prvoj epizodi stiže razočarenje kada otkriju da televizija ne prikazuje ono što se zaista dešava i da lik iz popularne serije nije stvaran. U plejadi simpatičnih animiranih rešenja posebno su mi se dopali gubleri, minijaturna ljubičasta bića koji izbijaju iz vanzemaljaca kada su nervozni.

Pored pogrešne perspektive, dinamika odnosa između vanzemaljaca je još jedan bitan element apsurdnosti u kojoj leži humor. Korvo i Teri se međusobno prilično razlikuju – dok Korvo jedva čeka da napusti planetu, prezire čovečanstvo i poštuje naporan rad, Teri je više za ostanak na Zemlji i nema naviku da se oko nečega previše zalaže. U takvom odnosu snaga autori su sposobni da usmere priču u bilo kom smeru, ismevajući klasičnu sitkom kulturu sa morbidnim nasiljem. Dijalozi su puni sarkastičnih ili vulgarnih replika, kao i šaljivim referencama na popularnu kulturu.

Solar Opposites je zanimljiva animirana serija za odrasle koja dosta podseća na Rika i Mortija, ali koja ima dovoljno sopstvenih kvaliteta da uživate u njoj ako volite ovakav tip humora i ako je ne poredite sa popularnijim radom Džastina Rojlanda.

moja konačna ocena: 9/10

https://www.youtube.com/watch?v=5hHoKWE4Vb4