SLC Punk! (1998)

Vaša ocena filma:

Duže vreme sam odlagao gledanje ovog filma, vodeći se mišlju da je prosečan projekat o nezrelim anarhistima koji vode sopstvenu bitku protiv sistema i društva. Nakon gledanja sam potpuno promenio mišljenje, jer je ovo potpuna drugačija ekranizacija pank kulture i bio sam prilično iznenađen kvalitetom i pozitivnmim utiskom koji ostavlja.

Priča prati dvojicu pankera po imenu Stivo i Bob, koji su zvanično prvi tandem anarhista u konzervativnom i prilično monotonom Solt Lejk Sitiju. Ekspilicitno je prikazan njihov način života, koji se sastoji od puno pijanki, muzike, seksa i droge. Osim toga, film poseduje brojne dijaloge koji objašnjavaju same teorije i parole pank-kulture, njene prednosti, mane, sredstva za ostvarivanje i, konačno, razloge zašto većina poklonika tek sub-kulture odustaje od nje kako vreme odmiče.

Ne bih obraćao samu pažnju na karakteristike samog pank pokreta jer sam mišljenja da je većina upoznata sa njim, samo ću konstatovati da su u ovom filmu prikazane prilično realistično, uverljivo i istinito. Scenario je napisan tako da Stivo, osim glavne uloge, ima i ulogu naratora, tako da bolje dočarava radnju koja se odvija i ujedno je objašnjava. Glavni protagnosti odrastaju fizički, svet oko njih se menja, ali njihove misli i psihičko stanje ostaje isto. Njihov glavni cilj je biti drugačiji i suprotstaviti se svima i glavni strah im je da ne budu povezani sa drugima na bilo koji način. Spomenuću misli naratora koji pred sam finiš konstatuje da su bili anarhisti sadašnjice, bez ikakvih razmišljanja šta će se desiti sutra i gde će ih takvo razmišljanje odvesti.

Ovaj film nije orijentisan za tinejdžere i čistu zabavu, već je mnogo pametniji, sa dosta smislenih dijaloga i svojevsrnom porukom. Način snimanja i tok radnje stvara utisak da se radi o nekoj vrsti dokumentarnog filma, a u prilog tome ide činjenica da se, kao film odmiče, priča koncentriše samo na Stivoa, koji se može poistovetiti sa svakim pripadnikom ove sub-kulture bilo gde u svetu. Moram spomenuti izvrsni saundtrek, koji se sastoji od brojnih pank i pank-rok kompozicija.

Što se tiče tehničke strane, projekat nije na nekom zavidnom nivou, ali je to ipak razumljivo zbog prilično malog budžeta. Ipak, vizuelno je lep, odrađen je profesionalno, sa pojedinim tehničkim efektima koji su za to vreme bili nesvakidašnji. Veliki plus predstavlja biranje odličnog glumca za nosioca filma, a to je u ovom slučaju Metju Lilard (Matthew Lillard) koji je svoj deo posla odradio maksimalno dobro. Pažnja gledaoca je skoncetrisana na njega, tako da se ne primećuju pojedini nedostaci koji bi svima bila vidiljivi. Neku vrstu reprize uloge je imao iste godine, u odličnoj komediji Senseless. Vredni pomena su i Majkl Gurdžian (Michael A. Goorjian) u ulozi Boba, kao i, danas veoma popularni komičar, Džejson Sigel (Jason Segel).

„SLC Punk!“ definitvno nije za svakoga, ali će veliki broj filmofila i ljudi otvorenog uma uživati u njemu. Zabavan je, inteligentan, predstavlja sjajni prikaz sub-kulture buntovnika i uživao sam gledajući ga.

8/10

slcpunk5

Siniša Stajić
Latest posts by Siniša Stajić (see all)