Sideways (2004)

Alexander Payne je cenjeni američki filmaš koji iza sebe ima filmove kao što su About Schmidt, Sideways, The Descendants i Nebraska. Za svoj rad je dva puta nagrađen Oskarom za adaptirani scenario, a još tri puta je nominovan kao režiser. Njegovi filmovi su poznati po kvalitetnim karakterima, specifičnom humoru i satiričnim prikazima savremenog američkog društva. Sideways je njegova ekranizacija istoimenog romana Reksa Piketa.

Majls Redmond (Paul Giamatti) je propali pisac iz San Dijega koji predaje engleski jezik i vrsni je poznavalac vina. Džek Kol (Thomas Haden Church) je televizijski glumac sa slabom karijerom koji uskoro treba da stane na ludi kamen. Kako bi proslavili Džekove poslednje dane kao neženja, njih dvojica kreću na putovanje kroz Kaliforniju gde će obilaziti poznate vinograde i degustirati kvalitetna vina. Na tom putovanju će se suočiti sa strahom šta ih čeka u budućnosti i kojim putevima će njihova sudbina krenuti…

Majls je depresivan zbog stvari koje nije postigao i što njegova karijera zavisi od odluka izdavača. Džeka neki prepoznaju, ali uglavnom ne i predstavlja malog glumca koji je okusio uspeh. Obojica se približavaju starijem dobu, muči ih kriza srednjih godina i nemaju čime da se pohvale. Iako dele zajedničku istoriju i propali potencijal, njih dvojica su komično neprilagođen tandem. Putovanje će iskoristiti da uživaju u ženama i vinu i da potraže svoj identitet, a na njemu će se i neizbežno sudariti sa realnošću, čežnjama i strepnjom za budućnost. Njihovi strahovi će izaći površinu, a imaće priliku i da testiraju svoje prijateljstvo.

Jedna od bitnih karakteristika Pejnovih filmova je  stariji muški protagonista, koji je dostigao neku prekretnicu u životu i preživljava egzistencijalnu krizu, a kraj filma dočeka kao promenjen čovek. Tokom filma obično doživljava neko iskustvo zbog koga vidi svet na neki potpuno nov način. Druga karakteristika su teme koje uključuju road trip, krizu muškosti, tragediju ili neko razočarenje. Treća je činjenica da je većinu svojih filmova smestio u svoj rodni grad Omaha. Vrsni je poznavalac ljudskih međusobnih odnosa i svoje znanje iskusno koristi u scenarijima – iako deluje kao komedija, Sideways poseduje karaktere sa tragičnom crtom, koja se bazira na njihovoj nezrelosti, neozbiljnosti i sujeti.

Pejn se koncetriše na suštinu radnje, konstruiše odlične dijaloge, a odluka da sam režira svoju viziju je pun pogodak. Njemu su apsurdnost rutine i slabost ljudske prirode kamen temeljac za njegovu humor koji, u ovom slučaju, predstavlja gotovo savršeni primer karakterne komedije, sa likovima kojima je dopušteno da dišu. Forma radnje je road trip tokom koga protagonisti razgovaraju o raznim bitnim stvarima, iako to ne shvataju u tom momentu, a ti razgovori i njihove avanture čine da ih posmatramo totalno ogoljeno. Oni evoluiraju tokom trajanja filma, njihov odnos napreduje dobrim tempom, a alkohol predstavlja sjajan način da se slobode frustracija i da kažu šta misle.  Ovaj film je prava malo proslava složenosti života.

Pol Đamati je podcenjeni karakterni glumac koga veoma poštujem. Njegovom Majlsu fali samopouzdanja, često je snužden i potišten i interesovanjem za vina kamuflira svoj problem sa alkoholom, a Đamati to verno dočarava – neki od najboljih trenutaka u filmu dolaze iz njegovih očiju. Nasuprot njemu je mačo i egoista Tomas Hejden Čerč, čijeg karaktera izluđuje skori završetak momačkog života, pa mu je libido mnogo jači nego inače i veoma je komična pojava. Njih dvojica su totalno suprotni, ali se sjajno dopunjuju i osnova su dobre komedije. Kasnije im se priključuju odlične glumice Virginia Madsen kao Maja i Sandra Oh kao Stefani, koja se kasnija proslavila serijama Grey’s Anathomy i Killing Eve. Njih dve nemaju puno vremena na ekranu, ali su pogodile prave karakterne note svojih likova.

Sideways je šarmantna studija o prijateljstvu i razočarenju, zrela komedija sa suptilnim humorom, angažovan road trip i sjajno tempirana drama sa kvalitetnim likovima – pravi mali biser od filma.

moja konačna ocena: 9/10