Sherlock Holmes (2009)

Junaka Sera Artura Konana Dojla je glumilo više stotina ljudi, dok su se maštanjima o njegovom izgledu i pojavi prepuštalo na milione čitalaca. Sama informacija da je rediteljska palica za najnoviju ekranizaciju poverena Gaju Ričiju (Guy Ritchie) je značila da ćemo poznatog detektiva pogledati u sasvim novom, potpuno dugačijem izdanju, kakvog nismo imali prilike do sada da vidimo.

Na početku filma detektiv Šerlok u tandemu sa svojim pomoćnikom doktorom Votsonom uspešno zatvara slučaj ubistava hapšenjem okultnog Lorda Blekvuda. Nedugo zatim se Blekvud vraća iz groba i nastavlja svoj ubilački pohod, pa se Šerlok ponovo baca u poteru za njim, uz pomoć Skotland Jarda. Usput uspeva da stupi u konflikt sa verenicom doktora Votsona, ponovo se zaljubljuje u zavodnicu Ajrin Adler i biva uvučen u mrežu prevara i crne magije.

Riči u potpunosti ispunjava očekivanja. Iako je ovo najkomercijalni projekat na kome je radio, film uopšte nije izgubio onaj originalni ričijevski šmek koji poseduju njegovi raniji filmovi. Sjajno je prikazana atmosfera mračnog, neprijateljskog Londona, iz svakog kadra grada se može osetiti prljavština i beda. Šerloka Holmsa predstavlja kao egocentričnog, depresivnog ekscentrika, dok je doktor Votson predstavljen, umesto kao neuravnotežen, nepoudan pomoćnik, kao hladan i proračunat pratilac koji, za razliku od ranijih ekranizacija, uspeva da privuče pažnju ništa manje od Holmsa. Atmosferu i scene prati i odlična muzika koja je bila vredna nominacije za Oskara.

Odluka o glavnom glumcu je verovatno bila donešena za vreme pisanja scenarija, jer za Šerloka egocentrika nema boljeg kandidata od Roberta Dauni Džuniora (Robert Downey Jr). Robert daje Šerloku drugačiji šmek i imidž, tako da Šerlok više podseća na Džejmsa Bonda nego na tradicionalnog detektiva.  Doktora Votsona je odlično prikazao Džad Lou (Jude Law), sjajno balansirajući između uloge pomoćnika i pratioca i uloge ravnopravnog dela tandema. Glavni dvojac ima odličnu podršku u sporednim glumcima. Među njima se ističu Mark Strong (Mark Strong) kao Lord Blekvud, i Rejčel MekAdams (Rachel McAdams) u ulozi zavodljive Ajrin Adler.

„Šerlok Holms“, izuzimajući nekoliko malih rupa u scenariju, kao i standardni holivudski završetak,  predstavlja idealnu kombinaciju kriminalističkog filma isprepletanog akcijom i avanturom. Odličan scenario, sjajan kasting i vrhunski režiser su stvorili odličan, zabavan film koji čini da nova ekranizacija popularnog detektiva mora bude u vočlisti svakog ljubitelja filma. Preporuka za gledanje.

8/10

Sherlock Holmes