Sharp Objects (2018-)

U trenutnom filmskom trenutku, kojim dominiraju serijski sadržaji, teško je odlučiti se kome tačno posvetiti svoje vreme. Teško, jer ti sadržaji su sve kvalitetniji, žanrovski različiti, a skoro svaki nosi nekog sa A liste holivudskih glumačkih superstara. Međutim, kada imate priču koja se, ispod svih slojeva, bavi čovekom, njegovim najgorim strahovima i demonima što dušu razdiru, izbor je lak. Tako je za mene bilo lako se odlučiti za Oštre predmete (Sharp Objects), koji seku telo, ali još više dušu.

Sharp Objects je nova mini-serija velikog HBO-a sa Ejmi Adams (Amy Adams) u naslovnoj ulozi. Osam pedesetominutnih epizoda zasnovano je na istoimenoj noveli koju je napisala Džilijan Flin. Inače, Gilian je napisala tri novele: Sharp Objects, Dark Places i Gone Girl. Sve tri su doživele ogroman uspeh, a takođe sve tri su doživele svoje adaptacije: dva filma i mini-serija.

Kreatorka serije je Marti Nokson, poznata producentkinja i pisac, sa više uspešnih naslova iza sebe. Režiju potpisuje još jedan znalac svog posla, Jean-Marc Vallée, poznat po filmovima Dallas Byers Club, Wild, Demolition i seriji Big Little Lies. Kada se okupi ovolika količina kreativnog potencijala, zaista je teško da konačan proizvod izneveri. I zaista nije izneverio. Čak šta više je pun pogodak u svakom smislu i to se jednostavno oseća u svakom kadru serije.

Kamila Priker (Adams) je novinarka u Sent Luisu. Ophrvana je velikim problemima i tegobama, posebno onim duševnim i psihičkim. Kada se desi ubistvo devojčice u njenom rodnom gradiću Wind Gap, Mizuri, njen šef je šalje da izveštava o slučaju. Novi posao će joj dati priliku da se poslom pokuša dovesti u red. Međutim, povratak kući znači i povratak starim demonima i suočavanjem sa izvorom svih njenih problema.

Sharp Objects je sporogoreća i turobna priča o ljudima, porodici, vezama i svom užasu kada su odnosi u istim ozbiljno poremećeni. Južnjačko okruženje malog gradića tvori atmosferu koja vas svakim trenutkom sabija i stvara nelagodu. Satera vas u ograničeni prostor, a potom u njega pusti razarajući mentalitet male sredine, gde malograđanština raširi vrata raznoraznim demonima koji izvlače ono najgore iz ljudi.

U takvom okruženju razvija se misteriozna priča čiji se kraj teško može naslutiti. Okidač iste jeste ubistvo, ali to ubistvo je samo početak i okvir oko čijeg se razrešenja oblikuje ona prava, o ljudima i duboko poremećenim odnosima čitave jedne zajednice. U svom sporom toku, glavni protagonista korača teško, propadajući svakim korakom dublje u glib prošlosti.

Iako težak i duševno i psihički razarajući, svaki sledeći korak može dovesti na kraju do, koliko toliko, prihvatljive budućnosti. Taj put ispunjen je posebnim likovima, gde svaki nosi svoju tešku priču i sudbinu. Svaki se koprca u onom istom glibu i pokušava pronaći smisao svog bitisanja. Sudar tih sudbina u toj užasnoj močvari doneće nezamislivo turobna razrešenja.

Tim ljudi okupljen oko serije je uspeo da iskoristi savršenu podlogu južnjačke zabiti i tu razvije izuzetno zanimljivu i misterioznu priču. Da bi jedna ovakva teška, kompleksna i duševno opterećujuća priča mogla biti ispričana, potrebno je da oni koji je pričaju budu zaista na najvišem mogućem nivou svojih sposobnosti. To oni zaista i jestu. Previše ih je da bi ih sada opisivali i pravi način je da ih jednostavno doživite gledajući ih.

Pomenuću Ejmi Adams, koja igra naslovnu ulogu. Ona ovde jednostavno blista u svojoj izvedbi. Potpuno iskreno i uverljivo je dočarala lik Kamile Priker i jednostavno možete svakim atomom emocije osetiti tu strašnu, hodajuću duševnu katastrofu, kakva je Kamila. Ejmi svakim svojim pokretom, pogledom, gestom nam daruje mnoštvo uverljivih emocija koje probadaju. Potpuno se predala ovoj ulozi i to je vidljivo i za svaku pohvalu.

Jedan od najboljih likova u serijama koje sam gledao, a gledao sam skoro sve. O njenoj posvećenosti možda najbolje govori činjenica da je odmah odbacila i pomisao na eventualnu drugu sezonu serije. Razlog tome je prestravljenost vraćanju u lik i um Kamile Priker. Prate je redom odlični glumci, koji isto tako svoje likove igraju potpuno uverljivo. Još ću samo pomenuti Patrišu Klarkson, koja igra Adoru Kremlin, Kamilinu majku. Jednostavno fantastična izvedba koja ostavlja bez daha.

Sve ovo prati odlična režija Žan-Mark Valea, koja koristi zanimljive načine pripovedanja. Kombinacijom bezbrojnih flešbekova, koji samo bljesnu i nestanu, doznajete mrvice prošlosti, a time i razloge zašto su likovi takvi kakvi su. Međutim, ti trenuci imaju i drugu, bitniju svrhu, a to je uvid u psihu i dušu likova. Završni dodir je muzika koja na pravi način prati radnju, ali i raspoloženja protagonista iste.

Kao što rekoh, sjajan kreativni tim oko serije je svoj posao uradio na najbolji mogući način i doneo nam jedno od najboljih ostvarenja kada su serije u pitanju. Nimalo laka za gledanje, Sharp Objects će nas provesti kroz vrtlog emocija koje vas opterete i nalegnu vam na dušu. Na kraju sva ta tegoba se isplati jer vam ostane osećaj zadovoljstva koje vam na jedinstven način donese jedno kvalitetno filmsko ostvarenje kakvo je Sharp Objects.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]