Shame (2011)

Brendon (Michael Fassbender) je privlačan muškarac u zrelim tridesetim koji nije stanju da kontroliše svoje seksualne nagone. Kompulsivno zavisan od seksa, Brendon svoje potrebe zadovoljava posećivanjem brojnih pornografskih sajtova, masturbiranjem ili upuštanjem u seksualne odnose s nepoznatim ženama, uključujući i one koje se bave najstarijim zanatom. Njegov društveni život svodi se na povremene zajedničke izlaske, s šefom Dejvidom (James Badge Dale) i kolegama s posla, gde se uz alkohol flertuje s usamljenim damama, kojima imponuje muška pažnja.

Kada se u njegov luksuzno opremljen stan, nenajavljeno useli njegova mlađa sestra Sisi (Carey Mulligan), mladi čovek postaje svestan da je njegova životna rutina ugrožena. Brendon postepeno tone u frustracije, opterećen narušenim odnosom na relaciji ‘brat-sestra’, koji vuče korene iz njihove traumatične prošlosti.

Talentovani britanski režiser, Steiv MekKuin (Hunger, dobitnik Oskara za 12 Years a Slave) potpisuje modernu dramu koja razmatra provokativnu tematiku. Za intrigantan, na momente uznemirujući scenario, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, zasluge podjednako pripadaju dvojcu: Stiv MekKuin i Ejbi Morgan. Stavljajući u fokus priče kontroverzan lik, režija kroz precizno definisan koncept govori o seksualnoj otuđenosti u urbanoj sredini, gde je toliko toga na dohvat ruke. Ljudske potrebe se praktično instinktivno zadovoljavaju, jer brz tempo života diktira uslove i jednostavno nam ne ostavlja vremena za nešto više, nešto ozbiljnije (a koje iziskuje više vremena, sporiji tempo življenja).

Da, da, nema više romantike, moderna civilizacija tako nešto više ne prepoznaje. Na ovome je otprilike izgrađena životna filozofija glavnog junaka ove drame. Svestan realnosti u kojoj živi, Brendon je nezadovoljan (u jednoj sceni jasno naglašava da bi najviše voleo da je živeo u šezdesetim godinama prošlog veka), ali hoće da se adaptira i proba da izvuče iz života što više može (razvijajući efikasan sistem za podmirivanje sopstvene požude). Nemir u duši glavnog aktera je fino oslikan. Sporiji ritam većim delom radnje, sa nekoliko efektno uhvaćenih kadrova (u kojima je u fokusu Brendon), daje poseban umetnički kvalitet filmu.

Shame 2

Malobrojni, ali dobro odabrani glumački ansambl, odsvirao je partiture na visokom nivou. Majkl Fasbender je sjajno izneo glavni lik (prijatna spoljašnost vešto skriva njegove mračne namere), a čak se nije libio ni skidanja pred objektivom kamere. Naravno na opšte odobravanje ženskog dela publike, iako mnogi tvrde da je bilo tu posla i za dublera. U sporednoj roli odlično se snašla Keri Maligan, pa nas je još jednom uverila kako su ovakve uloge prijemčive njenom glumačkom senzibilitetu.

Mala zamerka odnosi se na nedovoljno prikazanu prošlost brata i sestre, pa ovako sve ostaje u nekom nagoveštaju, obavijeno velom misterije. Možda bi par flešbekova otklonilo ovaj nedostatak, ali stiče se utisak da je režiser namerno zanemario ovaj detalj, stavljajući akcenat na aktuelni status glavnog junaka.

Činjenica da je ovo filmsko štivo izazvalo dosta polemika, pa stoga i nije po ukusu svih fanova žanra. OK, meni se dopao, jer film ima sva obeležja dobro promišljene drame koja navodi na duboko razmišljanje. Poštovaoci intrigantno definisanog narativa, pomalo nekonvencionalnih drama svakako ovo mogu da pogledaju, a za ostale i nisam baš siguran.

8/10

Autor: Boban Marković

Shame 3