Shallow Hal (2001)

Kao što sam već pomenuo na ovom sajtu, ne cenim previše radove braće Fereli (Bobby Farrelly, Peter Farrelly). Mišljenja sam da većina njihovih projekata predstavlja etalon neukusa, klišea i svega onog što film ne treba da bude. Jedan od retkih njihovih filmova koji je ostavio dobar utisak na mene je definitivno bio There’s Something About Mary, romantična komedija koja prilično dobro funkcioniše. Po sličnom receptu su pokušali i u ovom slučaju, ali poprilično neuspešno.

Hal je krajnje neprivlačni neženja koji ostvaruje kontakt isključivo sa nadprosečno lepim i zgodnim devojkama. Ubeđen je kako je osvajač ženskih srca i na hiljade ispala koje svakodnevno dobija ne uspevaju da ga vrate u realnost i spuste na zemlju. Jednom prilikom ostaje zaglavljen u liftu sa guruom Tonijem Robinsom (glumi samog sebe), koji ga hipnotiše da vidi žensku spoljašnost koja prikazuje moralnu dobrotu, tako da neprivlačne dobrice za njega izgledaju kao seks-bombe, dok prezgodne devojke loših psihičkih karakteristika izgledaju krajnje loše. U njegovom životu se tada pojavljuje Rouzmeri, koju posmatra svojim novim očima, na opšte zgražavanje okoline.

Ovaj film na specifičan način pokušava da pokaže ono što svi znamo, ali malo ko primenjuje, a to je da je fizički izgled samo manje bitna polovina ljudskih karakteristika i da utisak koji on stvara često zna da bude pogrešan. Primetan je tradicionalni nekorektni humor koji ismeva sve što može, bez određene granice, tako da film previše vređa pojedine grupe ljudi, naročito debeljuce, i blizu je čistog eksploatacijskog filma. Masni vicevi, obilje stereotipa, solidan broj glupih fora i brojni klišei, eto kratkog opisa sadržaja filma. Ima poneka scena koja prikazuje pogled na svet iz nečije druge perspektive, što je za svaku pohvalu, ali su te scene prekratke i nebitne za samu radnju.

Džek Blek (Jack Black) je odličan u ulozi Hala, koja predstavlja njegovu karakterističnu rolu sa dozom iskrenih ljudskih emocija. Činjenica je da on manje glumi, a da se više dobro zabavlja i sa svojom spontanom, komičnom harizmom drži pažnju i zasmejava. Privlačna Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow) zrači pojavom i, za divno čudo, ostvaruje dobru hemiju sa Blekom, tako da zaista deluju kao ljubavni par. Društvo im pravi veći broj zanimljivih glumaca, među kojima izdvajam Džoa Viterelija (Joe Viterelli) i Džejsona Aleksandera (Jason Alexander).

„Shallow Hal“ jeste zabavan film, ali ne u svakom trenutku i ne svima. Pohvalno je što se ipak odvija radnja između plejade relativno glupih i klišeiranih scena i skečeva, ali ta radnja nije toliko efektna i efikasna. Može da prođe da bi se ubilo vreme, ali gledaoci koji ne vole crni humor, stereotipe i dozu eksploatacije elegantno popunjenih ljudi treba da ga zaobiđu u širokom luku.

5/10

shallow hal