Sense8 (2015-)

U svetu TV serija teško je pojaviti se sa nečim novim, drugačijim, svežim ili originalnim. Većina serija su ukalupljene u određene žanrove i podžanrove, vode se određenim pravilima ili su urađene prema nekoj poznatoj knjizi, filmu itd, tako da imate gomilu serija koje imaju taj neki zajednički temelj, samo se oklopi menjaju, a u suštini sve je već viđeno. Međutim, kada imate situaciju da se dve vizionarske strane udruže, u ovom slučaju Netflix mreža i Vočovski duo (Andy Wachowski, Lana Wachowski), e tada možete očekivati neočekivano, drugačije, nesvakidašnje. Upravo takva je i njihova nova serija Sense8.

Sense8 je priča o osam stranaca koji žive u različitim zemljama, na različitim kontinentima, a i pripadaju različitim narodima i rasama. Međutim, jedan događaj će te tako različite ljude povezati i okupiti ih na jednom mestu. Mesto nihovog okupljanja će biti njihovi umovi, jer iako potpuno različiti imaju jednu stvar zajedničku, a to je da su svih osmoro sensati. To znači da imaju moć da se povežu jedni sa drugim, mentalno i emocionalno, da vide šta ostali vide, a takođe mogu iskoristiti znanja i sposobnosti ostalih kao svoja. Njih osam čini kaster, grupu sensata rođenih isti dan u istom trenutku. Iako fantastične, njihove moći će im takođe doneti nevolje i dovesti ih u smrtnu opasnost, jer postoje ljudi koji će ih loviti kao životinje ne birajući sredstva.

Vočovski duo je udružio snage sa Džozefom Majklom Stražinskim (J. Michael Straczynski), poznatog po filmovima Babylon 5, Thor, World War Z, Underworld itd. Odlučili su se da napišu nešto osvežavajuće, novo, nešto što će uz pravu režiju i produkciju postaviti standarde za sve ostale serije. Za tako nešto našli su Netflix mrežu poznatu po postavljanju novih standarda. Praveći seriju nisu ništa prepustili slučaju. Tako su napisali koncept za pet sezona koliko priča mora da traje kako bi se ispričala kako treba, sa jasnim početkom, tokom i krajem. Tačno su znali šta žele i to su i uradili. Na ovaj način su izbegli zamku u koju su mnoge serije upale, kao što su Lost i mnoge druge koje su, kako su sezone odmicale, sve više komplikovali do te mere da ni sami nisu znali kako da završe. Rezultat toga svega su krajevi nekada fantastičnih serija, koji su u mnogome tu fantastičnost umrljali, da ne kažem upropastili.

Sense8 2

Sense8 je priča sama po sebi veoma zanimljiva i donosi nešto novo za sci-fi žanr. Tako imamo sci-fi priču nabijenu istinskim ljudskim emocijama i osećajima, tako stvarnim da ih možete osetiti na svojoj koži. Priča se odvija kroz dvanaest epizoda, koliko ima prva sezona. Iako ima mnogo glavnih likova, kreatori su svakom od njih dali dovoljno prostora da se potpuno razvije, tako da gledaoci mogu u potpunosti da ih upoznaju. Po mom mišljenju ovo je bio odličan potez, jer je prva sezona iskorišćena da se predstave likovi, ali takođe, dok gledamo kako se njihove priče i nevolje odvijaju, dobijamo priliku da u pozadini vidimo kako glavna, zajednička priča izranja. Polako, ali dovoljno da nas zainteresuje i očara da isčekujemo sledeću sezonu.

Kreatori su uradili sjajan posao kako bi Sense8 napravili vrednim našeg vremena. Scenario i režija su odlični, ali isto tako čine samo deo svega onoga zbog čega je Sense8 tako poseban. Ostale sjajne stvari možete iskusiti jedino gledanjem i osećanjem serije. Upravo tako, jer gledajući ovu seriju dobićete zaista posebno i nesvakidašnje audio-vizuelno iskustvo koje će pobuditi sve vaše osećaje i emocije.

Sense8 3

Fotografija je izvrsna. Slike ljudske civilizacije u njenoj punoj slavi i bedi su tako žive, bogate i jednostavno vrište od života uhvaćenog u jednom kadru. Lokacije su predivne. Od peska Afrike do leda Islanda. Od tehnopolisa Južne Koreje, preko Evrope do geta u Čikagu. Editovanje i kombinacija brzih promena scenografije su jednostavno sjajni za gledanje. Sve je tako uverljivo i možete osetiti život tih mesta sa svim dobrim i lošim stvarima koje nose. Akcione scene i koreografija je nalik onima iz akcionih blockbusetra.

Glavni likovi su različiti koliko i zemlje iz kojih dolaze. Svaki od njih ima svoju priču i tragediju sa kojom se nosi, ali isto tako svi su oni u smrtnoj opasnosti iz različitih razloga. Kad sve to pogledate, shvatite koliki je trud bio potreban da se sve ove, toliko različite priče, polako spoje, a na sve to se doda jedna koja je zajednička za sve. Uložen je veliki trud da se to ostvari, a uspeli su to bez greške i tako tečno da se sve te različitosti polako i neprimetno stapaju u jedan tok. Gledajući taj postanak jedne ovako sjajne priče je bilo magično. Veliku zaslugu za to ima i glumačka ekipa koja je uradila odličan posao, a što je najvažnije bili su potpuno uverljivi u tome.

Sense8 4

Toliko sjajnih stvari na jednom mestu, ali sve to je ništa u poređenju sa utiskom koji na vas ostavlja ova serija. Osećaji i emocije su glavni adut i glavni krivac zašto je Sense8 tako sjajan. Dok gledate seriju preplavljeni ste sa beskrajnim tokom svih osnovnih ljudskih emocija i vaša osećanja jednostavno polude. Možete stvarno da osetite sreću, strah, tugu, bes, požudu, mržnju, ljubav, sve to preko likova koje gledate i jednostavno se poistovetite sa njima. To je upravo razlog zašto je serija Sense8 toliko dobra i zašto jednostavno morate da je gledate.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]