Scary Movie 5 (2013)

„Scary Movie 5“ je najnoviji nastavak popularne franšize koja se bavi ismevanjem svega površnog, nelogičnog i glupog u savremenim filmovima. Prvi deo je izazvao pozitivne reakcije i publike i kritike svojom inovativnošću i kvalitetom parodija preko deset filmova, ali su se kvalitet, humor i gledljivost konstatno smanjivali u svakom sledećem filmu, tako da sam i pre gledanja pretpostavljao da će ovo biti jedan prilično nezanimljiv film.

Radnja se odvija u porodičnoj kući Dena i Džodi, koji počinju da primećuju bizarne aktivnosti nakon donošenja novorođene bebe. Oni uz pomoć sertifikovanih stručnjaka i brojnih kamera otkrivaju da su postali predmet znatiželje opakog demona koji im sve više zagorčava život. Den i Džodi moraju što pre da shvate kako da se otarase demona, pre nego što bude kasno.

Prva stvar koja se primeti je nedostatak materijala. Filmovi koji se spominju se sada mogu izbrojati na prste jedne ruke, a to su Paranormal Activity, Inception, Black Swan, Evil Dead i Mama. Šale i prozivke su prilično banalizovane, ekstremno predvidive i krajnje nezanimljive, bez ikakve kreativnosti i duhovitosti. Čak se u pojedinim scenama ide dotle da se gubi granica između brutalnog, ali prihvatljivog, i besmislenog i vulgarnog. Ovaj film nije smešan, već stvara osećaj transfera blama tokom gledanja i vređa inteligenciju. Preterano eksploataiše sve što se spominje u njemu, naročito marihuanu i rep muziku, i eventualno je zanimljiv ponekom pubertetliji. Tandem scenarista koji je stvorio kultne komedije ko što su Airplane ili The Naked Gun je izgleda pokupio sve fore iz svojih ranijih filmova i ubacio ih u ovaj, bez trunke inovativnosti.

Što se glumaca tiče primetan je izostanak neke vrste zaštitnog lica ove franšize, a to je Ana Feris (Anna Faris). Nju zamenjuje Ešli Tisdejl (Ashley Tisdale), glumica koja nastavlja tradiciju biranja krajnje iritantnih uloga. Njen partner je Sajmon Reks (Simon Rex), koji pruža performans koji konstantno ponavlja u ovom serijalu. Pojavljuju se i nezaobilazni Čarli Šin, bokser Majk Tajson, kao i reper Snup Dog.

Stiče se utisak da su producenti komotno mogli pokupiti ljude sa ulice i dati im uloge, jer je glumačko umeće zaista nepotrebno za snimanje ovog filma. Sa druge strane bi se novac mogao uložiti u razvijanje likova i šala, jer je količina humora zaista na zabrinjavajućem nivou, kao da se gleda teška životna drama, a ne parodija.

Većina ljudi se slaže da je mnogo lakše iskritikovati loš film nego pohvaliti dobar, ali ovo nije takav slučaj, jer je prosto nemoguće naći dovoljno reči kojima bi se opisao ovaj užas. „Scary Movie 5“ čak i nije film, više je niz konfuznih, besmislenih, nazovi komičnih snimaka koji će gledaoca ostaviti sa pitanjem „zašto sam kog đavola ja ovo gledao“. Žalim ljude koji su platili ulaz za projekciju.

2/10

SCARY MOVIE 5