Scarface (1983)

Režiser Brajan De Palma () je na dodeli nagrada „Zlatna malina“ 1984. godine bio nominovan za najgoreg režisera. Možda ništa ne bi bilo toliko čudno da De Palma te godine nije snimio film na osnovu koga je napravljena svojevremeno megapopularna video-igra, film koji se veoma visoko kotira i kod kritičara i kod publike, dok glavni junak predstavlja jednog od najprepoznatljivijih likova u savremenoj pop-kulturi.

Nakon otvaranja luke Mariel na Kubi stotine hiljada kubanskih izbeglica koji predstavljaju smetnju novoj kubanskoj vladi dobija priliku da se dokopa teritorije SAD. Među njima je i Toni Montana (), veoma ambiciozni mladić koji želi da stekne bogatstvo. Ipak, kao i većina kubanskih emigranata, Toni mora krenuti od samog dna i zapošljava se kao perač suđa. Nedugo nakon toga zajedno sa svojim prijeteljem Manijem dolazi u situaciju da se upusti  kriminalne radnje, prvi test uspešno prolaze i bivaju zaposleni kod big bosa Franka Lopeza. Njegov život predstavlja sve ono što Toni želi, počevši od uticaja i moći, preko bogatstva i novca, pa sve do prelepe supruge, i on polako, ali sigurno, čini sve da ga skloni i zauzme njegovo mesto.

„Scarface“ je jedan od filmova koji nije stekao slavu tokom prikazivanja, nije razbio bioskopsku kasu, ali je tokom godina stekao brojne poklonike i poštovaoce i sebi izgradio kultni status. Na većini lista se nalazi u top pet najboljih gangsterskih filmova u istoriji, dok se kultna scena koju svi filmofili prepoznaju iako nisu gledali film, u kojoj Toni govori „Pozdravite mog malog prijatelja“ svrstava u kultne u filmskoj kinematografiji.

Scenarista filma je hvaljeni Oliver Stoun (), dobitnik tri Oskara. Pojedini kritičari postavljaju pitanje koja je bila njegova namera prilikom pisanja scenarija, jer lik Tonija Montane predstavlja negativno i mračno, što nije baš karakteristično za glavne junake. Sa druge strane njegova požrtvovanost prema porodici, optimizam i ambicije predstavljaju vrline koje čine da ga ljudi pamte kao neku vrstu uzora ili idola. Njegov balans između požrtvovanog brata i čoveka koji ubija ljude motornom testerom predstavlja tanku liniju koja razdvaja autodestruktivca od biznismena.

scarface

Postoje priče da je Stoun često kontaktirao policiju i stvarne slučajeve ubacivao u skriptu, kao što je čuvena scena sa motornom testerom. Pojedinci smatraju da je Toni Montana nastao po životnoj priči Pabla Eskobara, mada je to malo verovatno. Zbog problema sa lokalnim stanovništvom koje je bilo nezadovoljno načinom njihovog prikazivanja u filmu ekipa je set morala premestiti sa Floride u Kaliforniju, a nezadovoljstvo je išlo dotle da je glumačka ekipa koja je radila na filmu dobijala pretnje smrću.

Glavni razlog što film ima sadašnji status je vrhunski performans Al Paćina u glavnoj ulozi. On je veoma efektan, uverljiv i harizmatičan, pleni pojavom, drži pažnju na sebi i nosi čitavih 170 minuta filma. Iako je glumio u brojnim filmovima uloga Tonija Montane mu je definitivno obeležila karijeru. U plejadi kvalitetnih glumaca izdvajam Mišel Fajfer () i Stivena Bauera (), koji predstavlja jedinog pravog Kubanca u celoj glumačkoj postavi.

Ovaj film predstavlja obaveznu lektiru za svakoga ko sebe smatra filmofilom. Nasilna, efektna i zanimljiva priča o požrtvovanju, željama, motivima, ambiciji, prijateljstvu, odanosti i izdaji i jedan od najboljih filmova svih vremena.

10/10

scar