Rushmore (1998)

Ves Anderson (Wes Anderson) je jedan od retkih autora koji svakim novim projektom uspeva pozitivno da iznenadi publiku i da lestvicu kvaliteta svojih radova podigne za stepenik više. Ove godine je u žiži interesovanja jer je njegov najnoviji film Grand Budapest Hotel pobrao silne svetske nagrade i nominovan je u čak devet kategorija za Oskara, a konkretno Anderson u tri kategorije. Upravo zbog toga sam rešio da se podsetim njegovog drugog dugometražnog filma nakon kultnog Bottle Rocket, u kome se prvi susrećemo sa sposobnošću ovog autora da stvori sjajan svet pun šarenih, zabavnih likova.

Centralni junak filma je petnaestogodišnjak Maks Fišer (Jason Schwartzman), izuzetno inteligentan i vredan učenik elitne škole Rašmor koji je učenje zapostavio zbog sporednih aktivnosti, pa je tako on član svih mogućih školskih klubova i udruženja, povremeno napravi i neki novi, a bavi se i pozorišnim predstavama. Iako je prilično pametan, on se zbog loših ocena nalazi pred izbacivanjem iz škole. Njegov sponzor je bogataš Herman (Bill Murray) koji u Fišeru vidi sebe kad je bio mlad. Svojevrsni zaplet nastaje kada se Fišer zaljubi u profesorku Rozmari (Olivia Williams) u koju je već zaljubljen Herman, a to će dovesti do velikih promena u njihovom odnosu.

Po rečima autora, lik Maksa Fišera je temeljen na njemu kada je bio u tim godinama i činjenici da su ga vannastavne aktivnosti uvek više privlačile od samog školovanja. Ves Anderson je, kao i glavni junak, veoma rano počeo da se bavi pozorištem (sa 15 godina postavio prvu predstavu), pa je podloga za film rezultirala prilično ličnim pristupom koji je u to doba bio prilično nekonvencionalan u Holivudu, iako je tada žanr tinejdžerske komedije bio u punom zamahu. Osim ličnih karakteristika ono što izdvaja ovaj projekat od drugih je skoro nadrealan svet sa prilično čudnim, bizarnim likovima koje lako zgotivimo.

Rushmore 2

Od samog početka autorskog rada Andersonov partner je bio Oven Vilson (Owen Wilson) koji se kasnije posvetio glumi u kojoj ga ne cene previše. U ovom slučaju oni na izrazito kreativan način karaterišu glavnog junaka, čineći ga kompleksinijim nego što se možda čini. Na prvi pogled samouvereni, neshvaćeni, inteligentni mladić postaje skoro ludak, laže, kleveće, vređa i uništava tuđ trud, pa se teško može smatrati pozitivcem, ali isto tako ne može biti ni antagonista. Stvar dodatno komplikuje ljubavni trougao u kome se nalazi i u kome je unapred osuđen na poraz, dok njegov pubertetski mozak ne želi to da prizna.

Džejson Švarcman je izvrstan u ulozi glavnog junaka i pravi je pogodak za tu ulogu. On u sebi ima gene za film i umetnost uopšte (član porodice Kopola), a svi filmovi nakon ovog mu mogu služiti kao dokaz koliko je znao da se izgubi u ulozi i sa 18 godina. Sjajnu podršku mu pružaju Olivija Vilijams u ulozi razumne nastavnice, i, naročito, Bil Marej. O glumi ovog čoveka su i knjige napisane, a on je u ovom filmu urnebesan sa minimum reči i svojim karakterističnim reakcijama. Naravno, Anderson nije zaboravio ni prijatelja Luka Vilsona (Luke Wilson).

Rushmore je vrlo inteligentan i nekonvencionalan film. Tinejdžerska komedija u ne baš klasičnom smislu tih reči, upakovana u šareni kolaž Vesa Andersona koja će i zahtevnije gledaoce fino zabaviti.

9/10

Rushmore 3