RRRrrrr!!! (2004)

Svaki ljubitelj filmova među pogledanim filmovima posebno pamti jedan koji ga je zasmejao do suza svojim specifičnim, originalnim i krajnje neočekivanim humorom. Moj favorit u ovom slučaju je ova francuska komedija koja je pomerila granice u, slobodno se može reći, glupim dijalozima, scenama i samom radnjom, i predstavlja jednu od najoriginalnijih i najbesmislenijih komedija ikad snimljenih.

Radnja je smeštena u praistoriju i prikazuje nam dva plemena – čistokose i crvenokose. Oni su u viševekovnom sukobu zbog tajnog recepta šampona koji čistokose čini lepšim i posebnim. Radnja je skoncetrisana na pleme čistokosih, koje se sastoji od neverovatnih likova, u svojim svakodnevnim poslovima, a njihovu svakodnevnicu će pomeriti slučaj bez presedana – prvo ubistvo u istoriji čovečanstva. U međuvremenu crvenokosi šalju špijunku po imenu Gi u pleme čistokosih, kako bi se domogla tajne šampona.

Kao što sam spomenuo, ono što izdvaja ovaj film od svih ostalih komedija je neverovatna originalnost po pitanju likova. Počevši od vrača koji priča jezikom koji je on sam izmislio, preko čoveka koji sa bakljom najavljuje da pada noć, pa sve do činjenice da se svaki pojedinac u plemenu čistokosih zove Pjer, dok se svi članovi plemena crvenokosih zovu Tonton (Ujak). Njihova svakodnevnica je puna poprilično čudnovatih i besmislenih dešavanja, kao što je jedenje kore voća umesto samog ploda i sanjanje o savremenoj prodavnici punoj tehničke robe.

Dodatnu dozu humora daju krajnje nesvakidašnji i besmisleni dijalozi i scene, od kojih bi izdvojio vožnju svojevrsnog taksija koji sastoji u tome da „putnici“ trče iza „vozača“. Mišljenja sam da je pun pogodak što je film van engleskog govornog područja. Za režiju je bio zadužen , koji je napisao i deo scenarija i bio jedan od glavnih glumaca, čovek koji je stekao popularnost radeći film Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre.

Što se tiče glumačke ekipe, pun pogodak je izbor čuvenog francuskog glumca Žerara Depardjea () za vođu plemena masnokosih. Osim što je film dobio plus na glumačkom polju, dobio je i veliki plus na popularnosti, jer se dosta gledalaca odlučilo na ovaj film upravo zbog njega. Od ostalih glumaca izdvajam Žael Koen (), koja se pojavljuje u holivudskim projektima, i Žana Rošefora ().

U ovom filmu nećete videti ništa što se već pojavljivalo u drugim filmovima. Originalan, urnebesno besmislen i veoma zanimljiv, dovoljno preporuka da ga ljubitelji komedija stave u svoju vočlistu.

9/10

RRRrrrr!!!_2003_4