Rounders (1998)

„Pokeraši“ se, pored nesumjivog kvaliteta koji poseduje, može posmatrati i kao instant uputstvo za pokeraške laike. Ako vas zanima poker kao igra, ako su vam pojmovi pot, ček, blajnds i ol-in nepoznanica i želite da naučite šta znače, i ako želite da pogledate odličan film sa odlčnim glumcima, ovaj film je kao stvoren za vas.

Glavni protagonista filma je Majk MekDermot, student prava koji od rane mladosti stiče znanja i veštine u oblasti pokera. Nakon što jedne večeri gubi svu ušteđevinu igrajući protiv zloglasnog Tedija KGB-a odlučuje da batali igru i da se posveti školovanju i radu. Nakon osam meseci iz zatvora izlazi njegov najbolji drug, Lester Marfi zvani Crv, koji sa nagomilanim dugovima i zelenašima koji duvaju za vrat postepeno uvlači Majka ponovo u igru kako bi mu pomogao da sakupi novac. Majk pristaje, ne znajući ni sam da li je prihvatanje posledica želje da pomogne drugu ili želje da se ponovo počne sa igranjem pokera.

„Pokeraši“ je odličan film. U prvi plan je smešten poker kao igra, kao izvor zadovoljstva, izvor zarade i sredstvo za postizanje lične satisfakcije i ispunjenja želja. Film je prilično ubedljiv što se tiče pokazivanja emocija i međuljudskih odnosa. Režiser Džon Dal (John Dahl) odlično prikazuje sam osećaj igranja, ličnosti, razmišljanja, emocije, čak i miris dima i memle kojim obiluje prostorija za igranje. Karakterizacija likova je odlično odrađena, dok je kasting odrađen savršeno, prosto je nezamislivo zamisliti nekog drugog glumca u ovim ulogama. Scenaristi Dejvid Liven (David Levien) i Brajan Kopelman (Brian Koppelman) u svom debitantskom scenariju donose odličnu, slojevitu priču koja  je dobra i privlačna čak i za gledaoce koje ne zanima poker kao igra.

Glumačka ekipa je vrhunska. Met Dejmon (Matt Damon) nastavlja svoj niz odličnih uloga tih godina, i zajedno sa Edvardom Nortonom (Edward Norton) tumači glavne uloge, kao i ulogu naratora. Ipak, iako glumi sporednog lika, najveći utisak definitvno ostvalja sjajni Džon Malkovič (John Malkovich) u ulozi ruskog mafijaša. Ostatak ekipe glumaca koji igra sporedne likove je takođe odradio odličan posao.

Ovaj film nije postigao zapažen uspeh tokom bioskopskih projekcija i popularnost mu je skočila u poslednjih par godina izbacivanjem specijalnih DVD izdanja. Prilično skromno je pominjan i nagrađivan po festivalima i nije dobio nijednu nominaciju za Oskara, iako film to nesumnjivo zaslužuje, naročito za glumu.

Ukoliko ste fan pokera, ovaj film predstavlja obaveznu video lektiru koja će vam prikazati i lepu i lošu stranu pasioniranog igranja ove igre. U slučaju da niste, sjajna gluma i karakterizacija likova u kombinaciji sa dobrom pričom predstavljaju odličan film koji svaki ljubitelj filmova treba da pogleda.

9/10