Rocketman (2019)

Svako ko prati moje tekstove odavno zna koliko volim biografske filmove koji se bave muzičarima, naročito onima čiju muziku i sam slušam. Ne mogu reći da sam fan Eltona Džona, ali poštujem njegov status i njegova životna priča svakako ima materijala za filmsku ekranizaciju. Nakon gotovo dvodecenijskog pokušavanja, stekli su se uslovi da se snimi film o njemu i dobili smo biografski mjuzikl Rocketman, koji potpisuju režiser Dexter Fletcher i scenarista Lee Hall. Premijera je bila na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu.

Radnja filma prati fantastično putovanje ovog umetnika i njegovu transformaciju od talentovanog klavijaturiste i pevača Redžinalda Dvajta do globalne muzičke zvezde Eltona Džona (Taron Egerton). Inspirativna priča o stidljivom dečaku iz malog grada, koji se probio na vrh i postao čovek čije ploče čine 5% ukupne prodaje svih ploča na svetu. Rocketman je ispričan kao mjuzikl, kroz pesme Eltona Džona, a glavni glumac je bio zadužen i za njihovo izvođenje. Film je nazvan po istoimenoj Eltonovoj pesmi iz 1972. godine.

Volt Dizni i Focus Features su ranije odustali od filma jer su insistirali da bude PG-13, što su Elton i njegov suprug Dejvid Furniš, glavni producent, glatko odbili. Na scenu je stupio Paramount, koji je autorima dao odrešene ruke i rezultat nije izostao – film je ostvario lepu zaradu, dobio je pozitivne kritike i Elton Džon je veoma zadovoljan kako je predstavljen i kako je ispričana njegova životna priča.

Struktura scenarija je daleko od komplikovane biografije, jer priča šablonski prati tok Eltonovog života, sa korišćenjem flešbekova. Vidimo njegovo odrastanje, muzičko obrazovanje i prve pokušaje da se ostvari u muzičkom biznisu. Kada postane svetska faca, tada slede njegovi pokušaji da ostane van tog sveta, da zadrži privid običnog čoveka pored svih iskušenja koja dolaze sa takvim statusom, iz bojazni da će ga ljudi voleti kao izvođača, a ne kao ličnost. Međutim, svetla pozornice, šareni kostimi, rasprodati koncerti, novi prijatelji-paraziti i dostupnost droge uskoro počinju da uzimaju svoj danak. Moram naglasiti da se film ne trudi da sakrije ili da umanji Eltonovu seksualnost, što je dovelo do toga da, kao u Rusiji, bude izbačenih scena.

Kao što i pretpostavljate, priča je prilično pravolinijska, ali su joj autori dali nov život, tako što su temelje priče ukombinovali sa bajkovitim izvođenjima Eltonove muzike. Na taj način su spojili realizam i fantaziju i Rocketman je mjuzikl u kome se životna priča ne prekida koncertnim nastupima ili događajima u kome određeni hit ide u pozadini, već događaj vodi direktno u izvođenje pesme (kao u bolivudskim filmovima). Dopalo mi se što se nije išlo linijom manjeg otpora, u kojima bi se pesme izvodile dok Edžerton samo otvara usta, nego se glumac posvetio i pevanju. Tako je Elton ispričao svoju priču onako kako najbolje ume – pevanjem.

Ako su autori imali nameru da nam predstave važnost muzike u Eltonovom životu, onda su u tome itekako uspeli, jer Rocketman ima veliki broj pesama iz višedecenijskog Eltonovog opusa, nove aranžmane poznatih hitova i puno plesa sa fantastičnim koreografijama. Sa takvim pristupom nam je jasno da su same pesme, a ne osoba koja ih peva, ono što je zaista važno. Edžerton sjajno peva (ne imitira) i pleše i svaki pevačev uspon i pad tumači sa iskrenošću i ranjivošću, a bol prikriva osmehom – bukvalno je pokidao ulogom. On zvuči toliko ubedljivo da nam ne treba glas pravog pevača da bismo osetili uticaj njegove muzike.

Stil pričanja priče nije uticao na kvalitet razrade sporednih likova, koji nisu tu čisto kako bi zaključili nešto o Eltonu na osnovu interakcija sa njima. Prednjači Berni Topin (Jamie Bell), Eltonov nerazdvojni saradnik i tekstopisac, koji preko pedeset godina piše stihove za njega. Imamo i lepe predstave o Eltonovoj rastresenoj majci Šejli (Bryce Dallas Howard), njegovom emocionalno zatvorenom ocu Stenliju (Steven Mackintosh) i baki Ajvi (Gemma Jones), koja je primetila Eltonov sluh i forsirala njegovo muzičko obrazovanje. Tu je i menadžer-ljubavnik Džon Rid (Richard Madden), koji vremenom otkriva svoje pravo lice.

Rocketman je odlična kombinacija biopika, mjuzikla i fantazije, koja uspešno hvata uspone i padove proslavljenog umetnika – iskrena, nadahnuta i srdačna posveta Eltonu Džonu, njegovom javnom imidžu i njegovog muzici.

moja konačna ocena: 8/10