Road Trip (2000)

Period na prelazu između dva milenijuma je iznedrio zanimljive i prilično dobre tinejdž komedije koje se rado gledaju i najčešće svima ostanu u lepom sećanju. Činjenica je da je humor u ovakvim filmovima povremeno diskutabilan i prevazilazi granice dobrog ukusa i političke korektnosti, ali je isto tako činjenica da ćete se uz njih odlično zabaviti, osim ako niste neka moralna grdosija.

Ovaj film, koji je kod nas preveden kao „Brucoši u frci“ prati Džoša Parkera i Tifani Henderson, koji su par još od osnovne škole. Njihova veza dolazi do ozbiljnog iskušenja, jer oni upisuju koledže koji su na velikoj udaljenosti jedan od drugog. Oni održavaju vezu čestim telefonskim pozivima i slanjem pisama, ali Džoš pada u iskušenje i provodi noć sa Bet. Problem nastaje kada sazna da je traka koju je poslao Tifani umesto izliva nežnosti prema njoj sadržala snimak provedene noći sa Bet. On okuplja društvo i kreće na put kroz SAD kako bi preuzeo paket pre njegove devojke.

Režiser ovog filma Tod Filips () je u žižu interesovanja došao dve godine ranije, kada je snimio dokumentarni film o raskalašnim životima na američkim koledžima punim seksa, droge i alkohola pod imenom „Frat House“. Nakon ovog filma je snimio odličnu komediju Old School, a zatim i trilogiju Hangover. Njegovi prvi radovi, u koje spada i ovaj film, poseduju karakteristike koje ima i njegov dokumentarac – veliki broj scena je usko vezan za seks i poseduju karakteristični humor za koji pojedinci nalaze da je krajnje kontejnerski i odbojan.

Road-Trip-Movie

Likovi u ovom filmu su veoma zanimljivi i lako stvaraju simpatije kod gledalaca. Veoma se razlikuju jedan od drugog i pažnje je posvećeno i ženskim junacima, koji su više od komada mesa koji služi za seks. Film je karakterističan i po tome što poseduje određeni smisao i solidan scenario koji sve spaja u jednu celinu, za razliku od današnjih filmova iz ovog žanra koji predstavljaju niz snimaka, najčešće bez ikakvog smisla. Ulogu naratora je dobio Tom Grin (), specifični filmski radnik i stend-ap komičar čiji je humor negde na najnižim lestvicama korektnosti i omiljenosti, i činjenica je da bi film imao bolje ocene da Grin nije dobio učešće u njemu.

Jednu od glavnih uloga je izneo tada jedan od najpopularnijih mladih glumaca Šon Vilijam Skot (), čija je spontanost i sama pojava dovoljna da vas nasmeje. I ovoga puta glumi lika koji neodoljivo liči na Stifmajstera iz Američke Pite i to radi sasvim dobro. Osim njega vredi spomenuti Ejmi Smart (), koja se proslavila ulogom u filmu The Butterfly Effect i Brekina Mejera () u ulozi nespretnog Džoša.

Ukoliko ste ljubitelji starijih američkih tinejdž komedija čija se radnja ne sastoji isključivo od rendom nabacanih scena žurki, pijančenja i seksa ovo je pravi film za vas. Veoma zanimljiv projekat i meni jedna od omiljenijih komedija.

8/10

road-trip-2000-tour-02-g