Rio 2

Režiser i scenarista Karlos Saldana (Carlos Saldanha) nas ponovo vraća u šareni svet Rija, iako se u ovom nastavku radnju skoro sve vreme odvija u amazonskoj šumi. Sa timom animatora koji su odradili maestralni posao i, što se tiče animacije, ovo je jedan od najboljih animiranih filmova ne samo ove godine, ali problem je što ona nije uspela da pokrije prosečan i pomalo konfuzan scenario sa neubedljivim zapletom, tako da generalna ocena nikako ne može biti maksimalna.

Film se nastavlja na prvi deo, tako da su centralni likovi preživeli plavi papagaji koji žive u posebnom rezervatu u Riu. Verujući da su jedine preživele ptice njihove vrste Blu (Jesse Eisenberg) i Džuel (Anne Hathaway) su formirali svoju porodicu i imaju troje dece. Stvari dobijaju neočekivani zaplet kada otkriju da možda postoje još pripadnika njihove vrste u srcu Amazonije i oni odlučuju da ih potraže. Ipak, oni nisu sami na tom putovanju jer kakadu Najdžel čeka savršeni trenutak da se osveti uz pomoć otrovne žabice Linde (Leslie Mann). U međuvremenu se upliću u borbu protiv ljudi koji uništavaju šumu, a Blu će shvatiti da život u divljini i nije baš za njega.

Nastavak ima neke čudne momente i dobro me je nasmejao nekoliko puta, ali problem sa zapletom je što je slab i predvidljiv. Povremeno se oseti da su neke scene isforsirane i stiče se utisak da je povremeno nenormalno dug i da vuče vreme. Pritom je ubačeno ono što je karakteristično za fimove gde se radnja dešava u Amazoniji, a to je svojevrsno popovanje sa ekološkim porukama o zaštiti drveća kao prirodnog staništa brojnih životinja. Lično mi je taj podzaplet potpuno nepotreban. Bavi se pitanjem porodice, osećajem pripadnosti, instinktom za preživljavanjem, kao i večitoj borbi dobra i zla.

Većina likova su se vratili iz prvog filma i dodato je dosta novih, simpatičnih, ali ni sa jednim gledalac ne može iskreno da se poveže. Film izgleda prelepo i stvarno je sramota što likovi nisu tako dobro razvijeni. Naravno, kao i svaki nastavak pokušava da nadmaši prethodnik, animacija je još ubedljivija nego u prvom delu, ali problem je što se uvodi dosta karaktera koji pred kraj naprave pravu gužvu. Animatori su se zaista potrudili, obogatili su čitav projekat i, ako ni zbog čega drugog, vredi ga pogledati u bioskopu samo zbog toga. Postoje brojne zabavne muzičke sekvence koje će vas prodrmati.

Odraslima možda neće biti toliko zabavno jer ne angažuje gledaoca, nije previše pametan niti previše duhovit u poređenju sa nedavnim animiranim filmovima, ali će deca, i oni koji se tako osećaju, itekako uživati.

7/10

Rio 2 - 2