Rick and Morty (2013-)

Wubba Lubba Dub Dub!

Često se desi da naiđem na određeni film ili seriju koja na prvi pogled deluje zanimljivo, ali iz nekih neobjašnjivih razloga konstatno pomeram odluku da se zavalim u krevet i kliknem opciju play. Takav slučaj je bio i sa Rikom i Mortijem, animiranom serijom za odrasle koja nam stiže iz američke producentske kuće Adult Swim, poznatoj po prilično originalnim serijama. Druga sezona se završila u oktobru prošle godine, a treća sezona je najavljena za leto.

Kao što i ime kaže, glavni junaci ove animirane serije su Rik i Morti (i ja sam se setio Doka i Martija iz Back to the Future), tandem koji nikako ne ide jedan uz drugog, a vezuju ih porodični odnosi: Rik je Mortijev deda po maminoj strani. Rik je supergenijalni naučnik alkoholičar, koji iz hobija smišlja neverovatne izume i uz pomoć svog daljinskog, koji otvara portale ka paralelnim svetovima, luta galaksijama u potrazi za avanturama, kako bi ili rešavao ili pravio probleme (uglavnom pravio). Sa druge strane Morti je priglupi, naivni i dobroćudni klinac koji predstavlja moralnu stranu tandema, donoseći ishitrene odluke za koje se često ispostavi da su veoma loše.

Osim njih dvojice susrećemo se sa još nekoliko likova. Tu pre svega mislim na Mortijevog ćaleta Džerija, tupavog marketinškog stručnjaka bez posla, Mortijevu mamu Bet, hirurga za konje koja se teško nosi sa egom supruga i generalno je nezadovoljna svojim životom, kao i Samer, Mortijeva sedamnaestogodišnja sestra, tipična američka adolescentkinja, koja u kasnijim epizodama pokušava da bude Rikov prvi partner za avanture. Pored porodice Sančez-Smit serijom defiluje veliki broj zaista bizarnih likova, uglavnom naseljenika drugih galaksija.

Rick and Morty 2

Rick and Morty ima zanimljiv i inovativan koncept likova i dešavanja. Svaka epizoda se usko vezuje za nauku i naučne pojmove, ali na takav način da to nije odbojno po gledaoce. Sam pojam putovanja kroz intergalaktičke svetove ili kroz vreme ostavlja puno prostora za komični koncept i kreativnost u svakom smislu, a autorski tim je u potpunosti bio na nivou zadatka. Baš sve u tim drugim galaksijama, počevši od živih bića koji ih naseljavaju, preko čudnih zakona prirode i fizike koji tamo važe, pa sve do valute koje se tamo koriste, je raznovrsno, kreativno, ubedljivo i zanimljivo.

Osim drugačijeg koncepta i zaista odličnog vizuelnog utiska najjači adut serije je svakako lik Rika Sančeza. On je egomanijak svestan svoje inteligencije koji neće propustiti priliku da pokaže, dokaže ili bar napomene koliko je pametniji od čitave svoje okoline. Njegovi generalno nihilistički stavovi prema drugim živim bićima i gledanje samo spostvene zadnjice, u kombinaciji sa alkoholičarskim problemima, grade karakter antijunaka koji je težak za poistovetiti se sa njime, ali je zato urnebesan za gledanje. Jednostavno, Rik zauzima čitavu scenu kada je on na ekranu i predstavlja epicentar čitavih dešavanja u seriji. Njegovo superiorno ponašanje i stavovi još više dolaze do izražaja kada deli scenu sa nejakim i dobrodušnim Mortijem.

Rick and Morty 3

Što se tiče humora, on je nepredvidljiv kao i lik Rika Sančeza. U jednom momentu ćete posmatrati banalne i eksplicitne skečeve, u sledećem ćete slušati sjajne ironične komentare i one-linere, dok ćete već u trećoj sceni biti oduševljeni (ili zaprepašćeni) slepstikom nekog od likova. Zaključak je da od humora ima za svakog po nešto, što je svakako plus, a taj humor je uglavnom (ne)logična posledica date situacije. Raznovrsnost komičnih scena čini da serija generalno bude daleko od dosadne, iako je činjenica da, čak i ja kao neko kome se serija svidela, mogu pronaći scene koje su prožete dosadom.

Pored naučno-fantastičnog dela serije, autori su se pokušali pozabaviti i običnim stvarima, kao što su unutar-porodični odnosi, hronično nezadovljstvo prosečnim životom ili problemima sa prihvatanjem u društvu. Tako u jednoj sceni Morti pokušava da skupi hrabrost da priđe Džesiki, dok već u sledećoj ubija ko zna kakvo čudovište u ko zna kojoj galaksiji, dok ga Rik časti svakakvim komentarima. Taj koncept da se dešava nešto naizgled normalno, koje već u sledećoj sceni prelazi u sirovi sci-fi predstavlja još jedan od brojnih pluseva koje ova animirana serija ima.

Rick and Morty 4

Pročitao sam da je Rick and Morty sjajna kombinacija Simpsonova i Futurame i zaista bih se složio sa time. Likovi se naizmenično bave intergalaktičkim avanturama i sasvim običnim porodičnim dramama, sa pametnim pričama i obiljem raznovrsnog humora. Svaka epizoda ove serije traje dvadeset minuta i treba joj dati šansi, verujem da se nećete pokajati.[yasr_multiset setid=0 show_average=’no’]